Η ανεργία αυξάνεται απροσδόκητα στη Γερμανία καθώς το lockdown «επιμένει»

Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021 11:54
UPD:12:07
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε η ανεργία στην  Γερμανία  για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες, αυξάνοντας την πίεση που δέχεται η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης λόγω παρατεταμένων lockdown.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 9.000 το Φεβρουάριο έναντι εκτιμώμενης πτώσης κατά 10.000.

Η άνοδος αυτή διαμόρφωσε  τον συνολικό αριθμό των ανέργων στα 2,75 εκατ. και το ποσοστό στο 6%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Οι οικονομολόγοι του Bloomberg ανέμεναν μείωση κατά 10.000 ανέργους.

Το «χτύπημα» μετριάζεται από τις κρατικές επιδοτήσεις ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από το  γενναιόδωρο πρόγραμμα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ifo - αριθμός που είναι πιθανό να έχει αυξηθεί από τότε.

Η χώρα βρίσκεται σε lockdown από τα μέσα Νοεμβρίου, με τα περισσότερα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τους πολιτιστικούς χώρους να κλείνουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την Τετάρτη με ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων  για να συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν παράταση των περιορισμών μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που η γερμανική απασχόληση στάθηκε  πιο ανθεκτική από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανεργία στην Ισπανία, για παράδειγμα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 44.000 ανέργους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με άλλη έκθεση. Τα δεδομένα για την ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιευθούν από την Eurostat την Πέμπτη, με το ποσοστό να παραμείνει στο 8,3% για τον Ιανουάριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα