Market Beat: Η διαφαινόμενη άνοδος στις αγορές μετοχών ίσως λειτουργήσει ευεργετικά

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 08:54
UPD:08:55

Η εβδομάδα και ο μήνας ξεκίνησε στην Ασία, στις συναλλαγές αποτυπώνεται η επίδραση της ηρεμίας που απέκτησε η αγορά ομολόγων ΗΠΑ την Παρασκευή. Όλοι οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων εμφανίζουν κέρδη και τα futures των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων δεικτών δείχνουν πως έρχονται ανοδικές ενάρξεις.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι αποδόσεις, που αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, σημείωσαν απότομη άνοδο την Πέμπτη, καθώς εντατικοποιήθηκαν οι πωλήσεις τροφοδοτούμενες από στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ως απάντηση σε αυτό που οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι θα είναι μια έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού αργότερα φέτος. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης την Παρασκευή, ωθώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα, μια μέρα μετά από μια χαοτική συνεδρία που τις έστειλε στα ύψη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταστάλαξε στο 1,459%, σύμφωνα με την Tradeweb, από 1,513% στο κλείσιμο της Πέμπτης. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από +0,3% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου η αγορά της Αθήνας φάνηκε πως απόκτησε πορεία κατάλληλη για συσσώρευση του μέσου όρου σε στενό εύρος, που απέφερε μια μικρή άνοδο, με μεγάλη όμως αξία, σε σχέση με τη δυναμική που επικράτησε παγκόσμια. Η κίνηση στα διεθνή ήταν συντονισμένα καθοδική, με εξαίρεση στην Ευρωζώνη τα κέρδη στο ΧΑ (+1,40%) και του Ισπανικού ΙΒΕΧ (+0,90%). Η “επιτυχία” για την Αθήνα προσέφερε την τέταρτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα και κέρδη +5,73% στον Φεβρουάριο. Ενός μήνα με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, σημαντική κίνηση στις προσυμφωνημένες συναλλαγές των blue chip, με στόχευση στις όποιες πιέσεις ασκήθηκαν, ενώ ομοίως λειτούργησαν και κατά την εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Οι κινήσεις των θεσμικών προκάλεσαν στα blue chip, που δραστηριοποιούνται κυρίως, μεταβολές μεταξύ του +5,2% και 6,2%, που είναι κοντά στην απόδοση των βασικών δεικτών σε πέντε από τα εικοσιπέντε.  Στις ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ, δηλαδή σε μετοχές με υπολογίσιμη βαρύτητα στη διαμόρφωση της τιμής των δεικτών.  Οι πλέον ευνοημένες με κέρδη διψήφια ήταν οι ΑΡΑΙΓ +27,80%, ΔΕΗ +25,97%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +18,55% ΒΙΟ +14,88% και ΟΠΑΠ +10,08%. Στον αντίποδα με διψήφιες μηνιαίες απώλειες βρίσκονται οι ΠΕΙΡ -14,56% και η ΤΕΝΕΡΓ -13,94% ακολουθεί η ΤΙΤC με -3,31% ενώ οι τρεις ακόμα πτωτικές του μήνα είναι ΜΟΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΔΜΗΕ. Σαν αντιστάθμισμα στην αρνητική τους συνεισφορά αξίζει να αναφέρουμε επίσης τα κέρδη από +7% ως +9,3% των ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΕΤΕ και ΦΡΛΚ, χωρίς να είναι ευκαταφρόνητα τα κέρδη από +1,5% ως +3,2% των ΕΛΠΕ ΕΥΔΑΠ ΟΛΠ και ΣΑΡ. Αλλά δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή η εικόνα των μεταβολών των μετοχών του FTSEM στον Φεβρουάριο. Εκτός της ΣΕΝΕΡ με το +21,23% οι κερδισμένες με μεταβολές από +7,0% ως +9,3% ήταν ΚΡΙ, ΟΤΟΕΛ, ΙΚΤΙΝ, ΚΟΥΕΣ, ΙΝΤΚΑ και ΠΛΑΘ. Με δεδομένη την αύξηση της παρουσίας εγχώριων ιδιωτών επενδυτών, θα λέγαμε πως και αυτοί προτίμησαν την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που προσφέρει συναλλακτική ασφάλεια και μεγαλύτερες… συγκινήσεις.

Στο προηγούμενο σχόλιο υπογραμμίσαμε πως την Πέμπτη διαπιστώσαμε, την εξέλιξη μιας ανόδου χτισμένης με πολλαπλές περιόδους δοκιμασίας για την αυθεντικότητα της ζήτησης, που κυριάρχησε τελικά. Οι εξελίξεις εδώ και διεθνώς, “ικανοποιούν” και αυτούς που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα για το 2021 δεν είναι πίσω μας, αλλά και όσους αισιόδοξα βλέπουν πως οι 750 μονάδες αντικαταστάθηκαν από τις 770, στο ρόλο του σκληρού πυθμένα. Διότι σε αυτή την περίπτωση με μικρή εύνοια από τη δυναμική της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, η υπέρβαση των 800 μονάδων είναι στο πρόγραμμα. Επίσης πιθανά μέσα στο μήνα να προγραμματιστούν εκδόσεις ομολόγων (ΔΕΗ ΑΛΦΑ ΜΟΗ) και ΑΜΚ (ΑΡΑΙΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΠΕΙΡ). Συνεπώς οι εταιρίες θα επιχειρήσουν άντληση κεφαλαίων από τους… “αθλούμενους” στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η αναποφασιστικότητα σώζει ενίοτε από την υπερβολή τις αγορές

Προ ολίγων ημερών, γενική διαπίστωση από την πορεία των αποτιμήσεων ήταν πως στο επενδυτικό κοινό είχε εγκατασταθεί μία και μόνο άποψη. Ότι δηλαδή η ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη, μετά την κρίση από την πανδημία, θα επιταχυνόταν και η πορεία της από τον Μάρτιο και μετά θα ήταν τύπου V. Τα στατιστικά από το υγειονομικό πεδίο έδειξαν, πως η κορύφωση του τρίτου κύματος είχε ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου και η εξέλιξη των εμβολιασμών είχε ομαλοποιηθεί στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Η σταδιακή απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας, συνδυασμένη με την ώθηση από το τεράστιο επιπλέον πακέτο ανακούφισης από τη διοίκηση Μπάιντεν, οδηγούσε σχεδόν ομόφωνα σε προσδοκίες για επιτάχυνση στην κερδοφορία, όσων εταιριών χτυπήθηκαν σκληρότερα από τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών. Ένας από τους αξιοσέβαστους αναλυτές της Wall Street o Μπομπ Φάρελ έλεγε: Όταν όλοι οι ειδικοί και οι προβλέψεις συμφωνούν - κάτι διαφορετικό πρόκειται να συμβεί.

Η αναστάτωση

Από την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στις αγορές ομολόγων υπήρξαν ενδείξεις για την αφύπνιση των Bond Vigilantes. Με αυτόν το όρο χαρακτηρίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων στις αγορές κρατικού χρέους οι οποίοι, πιέζοντας έντονα τα ομόλογα, εκτινάσσουν τις αποδόσεις τους, υποχρεώνοντας έτσι τις αρμόδιες Κεντρικές Τράπεζες και τους νομοθέτες, να αλλάξουν τη δημοσιονομική και νομισματική τους πολιτική. Τότε τα πλαίσια δανεισμού γενικότερα, αναλαμβάνουν να ρυθμίσουν οι αγορές. Οι επιμελείς θυμούνται τη δράση τους στα ελληνικά και τα Ιταλικά ομόλογα το 2012. Στην τελευταία εβδομάδα του μήνα η άνοδος των αποδόσεων συνεχίστηκε και κορυφώθηκε την Πέμπτη.  Η ανησυχία πως η εκτίναξη μπορεί να αναγκάσει την Fed να ξεκινήσει την πολιτική σύσφιξης της ρευστότητας πολύ γρηγορότερα από το τέλος του 2022, όπως υπαινίχθη μέσω της ως σήμερα ρητορικής της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, έφερε ξεπούλημα θέσεων κυρίως στους γίγαντες της τεχνολογίας. Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού θα πλήγωναν περισσότερο μετοχές με P/E προσδοκώμενων κερδών εξαιρετικά υψηλό, όπως είναι οι growth stocks τύπου Tesla. 

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης την Παρασκευή, ωθώντας τις αποδόσεις χαμηλότερα, μια μέρα μετά από μια χαοτική συνεδρία που τις έστειλε στα ύψη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου καταστάλαξε στο 1,459%, σύμφωνα με την Tradeweb, από 1,513% στο κλείσιμο της Πέμπτης. Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περισσότερο από +0,3% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι αποδόσεις, που αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, σημείωσαν απότομη άνοδο την Πέμπτη, καθώς εντατικοποιήθηκαν οι πωλήσεις τροφοδοτούμενες από στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ως απάντηση σε αυτό που οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι θα είναι μια έκρηξη της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού αργότερα φέτος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης η απόδοση σημείωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από τις 9 Νοεμβρίου και κατέληξε στο υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος σε ένα χρόνο. Η απόδοση στα πενταετή, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα επιτόκια, γνώρισε το μεγαλύτερο κέρδος μιας ημέρας σε περισσότερα από 10 χρόνια. Ενώ πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι η απόδοση των 10 ετών θα αυξηθεί το 2021, το άλμα σε λίγες εβδομάδες στο 1,5%, από 1% περίπου, προκαλεί ορισμένες ανησυχίες. Α και οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι η άνοδος της απόδοσης προς τα επίπεδα πριν από την πανδημία σηματοδοτεί επιστροφή στην ομαλότητα, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι η έλλειψη ανησυχίας από την πλευρά τους θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες πωλήσεις.

Η πραγματικότητα

Το reflation trade, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το  ξεφόρτωμα δηλαδή θέσεων στα πολύ κερδισμένα blue chip του S&P500 και οι τοποθετήσεις σε μετοχές του βιομηχανικού τομέα και του χρηματοπιστωτικού, που υστέρησαν στην πρώτη φάση αντίδρασης από τον πυθμένα λόγω πανδημίας. Προς το παρόν, είναι λογικό να βλέπουμε αυτήν την τάση ως επιστροφή στην περίοδο, πριν από την κρίση του coronavirus που έπληξε τις αγορές ομολόγων και μείωσε τις αποδόσεις. Το ερώτημα είναι εάν η πρόσφατη ανάκαμψη στα επιτόκια έχει ευρύτερη βάση . Δηλαδή μήπως δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα κίνητρα για την τρέχουσα τάση και όχι μόνο η επιστροφή στην προ-πανδημίας «κανονικότητα». Για αυτό θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα διαφορετικές εκτιμήσεις για το είδους των πληθωριστικών πιέσεων που θα ακολουθήσουν.

Η τρέχουσα ανάκαμψη στις αποδόσεις μοιάζει να είναι δραματική σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία, αλλά σε ευρεία κλίμακα το άλμα στο 1,38% στις 24 Φεβρουαρίου και η συνέχεια την Πέμπτη εξακολουθεί να εμπίπτει στην κατηγορία του στατιστικού θορύβου. Το πότε η άνοδος της απόδοσης (υποθέτοντας ότι συνεχίζεται) θα αναβαθμιστεί σε σήμα επερχόμενων ριζικών αλλαγών, κανείς δεν θα τολμήσει να το ορίσει με συγκεκριμένη τιμή. Αντίθετα, η μετάβαση και η προσαρμογή της στάσης των επενδυτών θα γίνει σταδιακά. Η άνοδος πάνω από το 1,50% είναι μια βραχυπρόθεσμη σημαντική ένδειξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ότι η ανοδική δυναμική έχει περιθώριο ανάπτυξης. Ένα μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ακριβώς κάτω από 2,0%, το επίπεδο λίγο πριν από την επιδημία.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, το 94,4% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτώση που δεν τους στέρησε τη θετική απόδοση έτους εκτός του βραζιλιάνικου. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -2,45%, στο 2021 αποδίδει +1,39%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε πτώση -1,78%, με επίδοση +1,06% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,54%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +8,22%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  πτώση -2,90% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +11,45%. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -4,92%, ενώ στο 2021 αποδίδει +2,36%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -2,12% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει +0,35%. Ο DAX υποχώρησε -1,48% και στο έτος αποδίδει +0,49%, ο CAC είχε μεταβολή -1,22% αλλά στο 2021 κερδίζει +2,73%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,90% ενώ στο έτος έχει επίδοση +1,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -1,24% με ετήσια επίδοση +2,77%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -2,38% με ετήσια μεταβολή +1,49%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -7,09% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -7,55%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -0,68% ενώ στο 2021 αποδίδει +1,19%. Ο χρυσός με μεταβολή -2,81%, βρέθηκε στα 1733,00 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -8,87%. Κέρδη +4,49%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 61,66 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +27,34%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,50%, έχει απόδοση στο 2021 +5,55%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -3,05%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +4,85%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -3,52% και στο έτος κερδίζει +2,57%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε κατά -5,43% ενώ στο έτος αποδίδει +6,42%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -5,06%, κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης να αποδίδει στο 2021 +1,04%.

Αιτίες αναποφασιστικότητας

Ο αμερικανός καταναλωτής έχει πολλά μετρητά για να ξοδέψει, και πολλά περισσότερα είναι στο δρόμο από την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι: Πόσα από αυτά τα μετρητά θα δαπανηθούν το 2021; Θα υπάρξει επανάληψη του 2020, όταν η ανακαίνιση στο σπίτι και οι στολές άθλησης  ήταν η τελευταία μόδα που κυκλοφορούσε στην αγορά; Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι ανακαινίσεις κατοικιών θα συνεχιστούν γρήγορα. Αλλά για τις εταιρείες που επωφελούνται, οι συγκρίσεις με τα αποτελέσματα του 2020 θα είναι τόσο σκληρές, που ένα έτος με στάσιμα κέρδη θα θεωρείται νίκη. ΟΙ αγορές ενδυμάτων θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, στο διαδίκτυο και στα καταστήματα, αντικατοπτρίζοντας την απελευθέρωση της ζήτησης για φαγητό και συγκέντρωση με φίλους και οικογένεια - υποθέτοντας ότι τα εμβόλια Covid-19 συνεχίζουν να μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης και να προστατεύουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην οικονομική κατάσταση των καταναλωτών καθώς και στα αποτελέσματα των κερδών από το Home Depot και το Macy's από όπου προκύπτει: Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μπορεί να είναι 6,3%, αλλά οι καταναλωτές ξοδεύουν σαν να είναι πολύ χαμηλότερο. Οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως έως τον Δεκέμβριο και οι κυβερνητικές κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 20,8% την ίδια περίοδο. Ως αποτέλεσμα, παρά τη σύντομη ύφεση δύο μηνών και την αύξηση της ανεργίας, το προσωπικό εισόδημα είναι ψηλότερα +4,1% ετησίως.

Οι καταναλωτές ξόδεψαν μέρος αυτού του πρόσθετου εισοδήματος, εξοφλώντας κάποιο χρέος και αποταμίευσαν περισσότερο από το συνηθισμένο επίσης. Η καταναλωτική πίστη είναι 10,8% χαμηλότερα σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης ήταν 13,7% τον Δεκέμβριο, πολύ πάνω από 7,6% πριν από ένα χρόνο. Και μετά από όλα αυτά, οι καταναλωτές είχαν ακόμη χρήματα για να πάνε για ψώνια. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 7,4% σε ετήσια βάση έως τον Ιανουάριο. Υπάρχει ένα μεγάλο άγνωστο: Τι ποσοστό από αυτές τις δαπάνες συμβαίνει επειδή το ενοίκιο, η υποθήκη και οι πληρωμές σχολικών δανείων είναι σε αναμονή για πολλούς, όσο η οικονομία επηρεάζεται από τον Covid-19; Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκτεινε το μορατόριουμ για έξωση των ασυνεπών ενοικιαστών έως τα τέλη Μαρτίου.

ΧΑ

Εβδομάδα που σφράγισε την άνοδο του Φεβρουαρίου

Στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου η αγορά της Αθήνας φάνηκε πως απόκτησε πορεία κατάλληλη για συσσώρευση του μέσου όρου σε στενό εύρος, που απέφερε μια μικρή άνοδο, με μεγάλη όμως αξία, σε σχέση με τη δυναμική που επικράτησε παγκόσμια. Η κίνηση στα διεθνή ήταν συντονισμένα καθοδική, με εξαίρεση στην Ευρωζώνη τα κέρδη στο ΧΑ (+1,40%) και του Ισπανικού ΙΒΕΧ (+0,90%). Η “επιτυχία” για την Αθήνα προσέφερε την τέταρτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα και κέρδη +5,73% στον Φεβρουάριο. Ένα μήνα με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, σημαντική κίνηση στις προσυμφωνημένες συναλλαγές των blue chip, με στόχευση στις όποιες πιέσεις ασκήθηκαν, ενώ ομοίως συνέβη και στην εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Δράση που φαίνεται εύκολα, από το πλήθος των μετοχών που εμφανίζουν μηνιαία απόδοση πολύ ανώτερη των βασικών δεικτών.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια οριακή άνοδο, εν μέσω πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,07% οδηγήθηκε στις 781,99 από 781,42 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1855,35 από 1852,78 με άνοδο +0,14%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,214 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 5,369 εκατ. Την Τρίτη είχαμε την μόνο πτωτική σύνοδο, όπου ο ΓΔ με μεταβολή -1,08% οδηγήθηκε στις 773,52 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1836,52 με απώλειες -1,01%. Ο τζίρος ήταν 68,636 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 10,985 εκατ. Τότε η απόδοση του 10ετούς πέρασε το 0,900% και η  συνολική κεφαλαιοποίηση βούλιαξε στα 52,544 δις ευρώ. Το κατώτερο στις 772,40 ήταν χαμηλό εβδομάδας. Από την Τετάρτη, με μικρή άνοδο, ξεκίνησε ανοδική αλυσίδα. Με σύνοδο δύο όψεων ο ΓΔ, ενώ στο πρώτο μέρος κέρδιζε ως +1,63%, οδηγήθηκε με μεταβολή +0,17% στις 774,80 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1839,89, με άνοδο +0,18%. Ο τζίρος έφθασε στα 55,210 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,396 εκατ. Την Πέμπτη είχαμε ξεκάθαρη άνοδο κατά +1,63% του μέσου όρου, με κατάληξη στις 787,43 μονάδες.  Ο 25άρης έκλεισε στις 1875,02 με κέρδη +1,91%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,087 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 14,591 εκατ. Η απόδοση του δεκαετούς ανέβηκε στο 1,125% με κλιμάκωση των πιέσεων ανά μέρα. Ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξε χαλαρός συντονισμός με τη δυναμική που επικράτησε παγκόσμια, την Παρασκευή έσπασε.  Απέναντι στην πτώση των διεθνών, η Αθήνα έκλεισε κοντά στις 792,71 μονάδες που ήταν το ανώτερο μέρας και εβδομάδας. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 792,38 μονάδες, ο 25άρης έκλεισε στις 1892,53 με άνοδο +0,93% και η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 53,562 δις ευρώ. Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 85,227 εκατ. ευρώ, λόγω των αναδιαρθρώσεων στις σταθμίσεις του MSCI, με πακέτα αξίας 1,913 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ορίστηκε στα 67,07 εκατ. ευρώ και των πακέτων 8,05 εκατ.  

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,40%, ενώ στον μήνα +5,73% με επίδοση για το έτος -2,05%, ο 25άρης κέρδισε +2,12%, στον μήνα +6,17% και στο 2021 -2,20%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,08%, στον μήνα κερδίζει +6,54% και αποδίδει στο 2021 +1,30%.

Ο Φεβρουάριος για τα blue chip

Ο Φεβρουάριος με κέρδη την πρώτη βδομάδα +2,02% και +1,50% τη δεύτερη, είχε το μικρότερο βήμα την τρίτη εβδομάδα, με άνοδο +0,69%, ενώ στην τελευταία προσέθεσε +1,40%. Η εικόνα των μετοχών του 25άρη έχει ως ακολούθως:

  • ΑΔΜΗΕ -2,47% στη βδομάδα, -0,84% στο μήνα (-10,40% στο έτος).
  • ΑΛΦΑ +7,25% στη βδομάδα που ώθησε στο +9,27% τον Φεβ. (-13,54% στο 2021).
  • ΑΡΑΙΓ +18,02% στη βδομάδα που ώθησε στο +27,80% τον Φεβ. (+1,75% στο 2021).
  • ΒΙΟ +4,47% στη βδομάδα που συνέβαλλε στο +14,88% τον Φεβ. (+3,21% στο 2021).
  • ΓΕΚΤΕΡΝΑ +10,39% στη βδομάδα, +18,55% τον Φεβ., (+7,87% στο 2021).
  • ΔΕΗ -4,61% στη βδομάδα, +25,97% τον Φεβ., (+19,78% στο 2021).
  • ΕΕΕ -2,41% στη βδομάδα, +7,36% τον Φεβ.,( -1,74% στο 2021).
  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -3,54% στη βδομάδα, -0,79% τον Φεβ., (-19,48% στο 2021).
  • ΕΛΠΕ +2,20% στη βδομάδα, +1,46% τον Φεβ., (+7,87% στο 2021).
  • ΕΤΕ +4,01% στη βδομάδα, +7,64% τον Φεβ., (-7,12% στο 2021).
  • ΕΥΔΑΠ +1,06% στη βδομάδα, +1,98% τον Φεβ., (-2,77% στο 2021).
  • ΕΥΡΩΒ +3,83% στη βδομάδα, +5,72% τον Φεβ., (+0,38% στο 2021).
  • ΕΧΑΕ +2,36% στη βδομάδα, +5,44% τον Φεβ., (-5,39% στο 2021).
  • ΛΑΜΔΑ +5,38% στη βδομάδα, +7,86% τον Φεβ., (-3,38% στο 2021).
  • ΜΟΗ -1,04% στη βδομάδα, -1,90% τον Φεβ., (-3,56% στο 2021).
  • ΜΠΕΛΑ +2,02% στη βδομάδα, +5,17% τον Φεβ., (-4,15% στο 2021).
  • ΜΥΤΙΛ -0,39% στη βδομάδα, +5,72% τον Φεβ., (+7,14% στο 2021).
  • ΟΛΠ +0,52% στη βδομάδα, +3,19% τον Φεβ., (-0,62% στο 2021).
  • ΟΠΑΠ +6,60% στη βδομάδα, +10,08% τον Φεβ., (+1,74% στο 2021).
  • ΟΤΕ +3,49% στη βδομάδα, +6,17% τον Φεβ., (-3,34% στο 2021).
  • ΠΕΙΡ +0,39% στη βδομάδα, -14,56% τον Φεβ., (-40,85% στο 2021).
  • ΣΑΡ +3,57% στη βδομάδα, +2,32% τον Φεβ., (-0,75% στο 2021).
  • ΤΕΝΕΡΓ -1,63% στη βδομάδα, -13,94% τον Φεβ., (-8,33% στο 2021).
  • ΤΙΤC  -1,41% στη βδομάδα, -3,31% τον Φεβ., (+1,89% στο 2021).
  • ΦΡΛΚ +4,53% στη βδομάδα, +7,16% τον Φεβ., (+1,00% στο 2021).

Ο δεύτερος και ανοδικός μήνας λειτούργησε υπέρ ανάκτησης μέρους των διψήφιων απωλειών στα επτά (ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΤΕ ΕΧΑΕ και ΛΑΜΔΑ) από τα οκτώ blue chip που εμφάνισαν την μεγαλύτερη πτώση τον Ιανουάριο, ενώ αύξησε τις απώλειες στην ΠΕΙΡ. Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική.  Ωστόσο επειδή οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, η διαγραμματική εικόνα διατηρεί την αναποφασιστικότητα των επενδυτών.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με κατεύθυνση short ξεκινούν έναν συνήθως πτωτικό μήνα 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο μοιρασμένα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 25,9 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,51 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 1848,17 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1892,66, εμφανίστηκε στις 17:11. Το κλείσιμο στις 1892,53 από 1875,02 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,93% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 11,620 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 828 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1886,00 μονάδες και κατώτερο τις 1833,50 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1884,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5377 από 5127 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 43 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 1866,75 από 1875,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 73 από 51.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό και αυστηρά εστιασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 65 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1825 και τις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 2 για τιμή εξάσκησης στις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΑΛΦΑ με 22046 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 5104, της ΕΤΕ με 2700, της ΔΕΗ με 898 συμβόλαια, της ΠΕΙΡ με 2623 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 125 για τη σειρά Ιουνίου, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 1732, και του ΟΤΕ ήταν 729 για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 5000 συμβόλαια για την ΟΠΑΠ, και στα 5000 για ΕΥΡΩΒ. 

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο άνοδο +1,40%, ενώ στον μήνα +5,73% με επίδοση για το έτος -2,05%, ο 25άρης κέρδισε +2,12%, στον μήνα +6,17% και στο 2021 -2,20%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,08%, στον μήνα κερδίζει +6,54% και αποδίδει στο 2021 +1,30%.

Από την Merit sec. ειδοποίησαν: “Αδύναμα τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, όπως αναμενόταν. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €5,8 δισ. (-35%), σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €333 εκατ. (-42%), σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ οι καθαρές ζημίες στα €397 εκατ., υψηλότερα κατά 20% από τις προβλέψεις. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα €51 εκατ. (-40%) και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €129 εκατ. σε ετήσια βάση, στα €1,67 δισ. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει την διανομή τελικού μερίσματος ύψους €0,10/μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Θυγατρική της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”, κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οκτώ αιτήσεις αδειοδότησης για Συστήματα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 1GW. Η χωρητικότητά τους, κατά τις ίδιες πηγές, ανέρχεται στις 3GWh, ενώ στο ενδεχόμενο που αναπτυχθούν πλήρως οι μπαταρίες, το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει και τα €800 εκατ. Τα Συστήματα Αποθήκευσης αναμένεται να εγκατασταθούν στα Λιγνιτικά Πεδία της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη”.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. σχολίασε μεταξύ άλλων: “Ο ΓΔ συνεχίζει να ψάχνει κατεύθυνση και συσσωρεύει μεταξύ 750 και 800 μονάδων, καθώς οι εσωτερικοί καταλύτες παραμένουν αρνητικοί (lockdown, Τουρκία) και οι Διεθνείς Αγορές δεν έχουν μπει σε ισχυρή φάση διόρθωσης από τα υψηλά τους. Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το μηνιαίο κόστος του lockdown ανέρχεται σε €3 δισ. τον μήνα και ότι για κάθε μήνα διατήρησης των περιοριστικών μέτρων, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρεί κατά 0,8% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα θα επιβαρύνεται κατά 0,7%. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Σημεία στήριξης οι 750 και 722 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες. Τα ετήσια αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν καλά, ενώ των ΕΛΠΕ ήταν αδύναμα, όπως αναμενόταν. Παραμένουμε θετικοί για Εταιρείες με αμυντικά χαρακτηριστικά και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών, που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Ο Μάρτιος φέρνει πολλά νέα με το ΑΕΠ Δ’ τριμήνου να ανακοινώνεται στις 08 Μαρτίου, την Eurobank να ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα στις 10 Μαρτίου και την Τρ. Πειραιώς στα μέσα Μαρτίου, μαζί με τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19 στην Ελλάδα και έκτοτε πολλά άλλαξαν στην καθημερινότητα, επηρεάζοντας την επιχειρηματική και οικονομική ζωή και ακολούθως και το Χρηματιστήριο. Η Ελληνική Αγορά σε αυτό το χρόνο που μεσολάβησε έχασε το βηματισμό της με τις Ξένες Αγορές μετά τον Μάιο, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης των χαμηλότερων αφίξεων του Τουρισμού, κλάδος ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στην διαμόρφωση της ζήτησης σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.

Τα αποτελέσματα αυτής της αρνητικής εξέλιξης ποσοτικοποιούνται πλέον με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης χρήσης, όπου οι σημαντικές αποκλίσεις που καταγράφονται έχουν ισχυρή προβολή στην αναιμική τουριστική κίνηση. Ακόμα και Εταιρείες που θεωρούνται ανελαστικές στο αντικείμενό τους και δεν υπέστησαν κάποια απαγόρευση, ή περιορισμό στην λειτουργία τους (ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Coca Cola) έκαναν λόγο στις πρόσφατες ανακοινώσεις των μεγεθών τους για την έμμεση, ή άμεση επίδραση της χαμηλής πτήσης του Τουρισμού κατά το 2020.

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να παρουσιάζει μια εικόνα εσωστρέφειας αποδίδεται ακριβώς σε αυτό: Αν και η ταχύτητα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί, η Τουριστική σεζόν του 2021 δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα έχει περισσότερες ημέρες από πέρυσι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι το Χ.Α. κλείνει το δίμηνο στην προτελευταία θέση των αποδόσεων Πανευρωπαϊκά, μπροστά από το Χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, μια Οικονομία η οποία επίσης έχει υψηλό τουριστικό αποτύπωμα.

Ο Μάρτιος έχει μια αρνητική ισχυρή αρνητική παράδοση τα τελευταία 22 χρόνια. Συγκεκριμένα εμφανίζει 15 αρνητικά πρόσημα και η μέση μηνιαία απόδοση είναι αρνητική κατά 2,55%.

Πέρα από τις παραδόσεις και τα στατιστικά, η ατζέντα προβλέπεται ασφυκτικά γεμάτη, καθώς εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό Εταιρειών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha BankΑΛΦΑ +2,94% και Motor Oil. Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των Δεικτοβαρών Εταιρειών αναμένεται εντός του μήνα, με τις Τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο, αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων. Τέλος, εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα του Εμπορίου, μετά την νέα παράταση που δόθηκε καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν εναύσματα ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ροή των πραγμάτων θα δώσουν περισσότερες αφορμές τάσης στην Αγορά. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε αντοχή στην περιοχή των 770 μονάδων, αρνούμενος να δοκιμάσει τις αντοχές στήριξης των 750 μονάδων. Η… άρνηση ήταν πολύ πιο έντονη την Παρασκευή, καθώς η Αγορά θα είχε κάθε λόγο να ακολουθήσει την έντονα πτωτική πορεία των Ξένων Αγορών. Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ελπιδοφόρα για τους αισιόδοξους, καθώς η έντονη μεταβλητότητα στο εξωτερικό, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά από το Χ.Α. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 22 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, δηλαδή μια διακύμανση που με το ζόρι έφθασε το 2,7%.

Προστατεύοντας λοιπόν τα κομβικά σημεία στήριξης, το μοτίβο συσσώρευσης διατηρήθηκε, οι πωλητές δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική και οι κινητοί μέσοι συγκλίνουν οριακά με τον Γενικό Δείκτη, οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα, επιτείνοντας την αναποφασιστική διαγραμματική εικόνα.

Από πλευράς συναλλαγών η αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός κίνησης ως τις 800 μονάδες και εν συνεχεία για τα υψηλά έτους. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά αδύναμη, καθώς η προσέγγιση των 800 μονάδων φαίνεται να ενεργοποιεί την Προσφορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατοχύρωση νέου εύρους διαπραγμάτευσης. Επομένως η ετυμηγορία για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η συσσώρευση και η πλάγια κίνηση σε στενό εύρος.

Με τα αποτελέσματα της Mermeren Combinat την ερχόμενη Δευτέρα, συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις πεπραγμένων του 2020. Την Τετάρτη 3 Μαρτίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Autohellas. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων. Την Πέμπτη, τέλος, η Μυτιληναίος θα ανακοινώσει τα αναλυτικά μεγέθη του 2020 με βάση τα ΔΠΧΠ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 1/3, καθώς επέστρεψε μια κάποια ηρεμία στις αγορές ομολόγων μετά την άγρια πορεία της περασμένης εβδομάδας, ενώ η πρόοδος στο τεράστιο πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ στήριξε την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και έστειλε τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Ο επίσημος βιομηχανικός  PMI της Κίνας το σαββατοκύριακο ήταν κατώτερος από τις προβλέψεις, αλλά τα στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν την ταχύτερη ανάπτυξη σε δύο χρόνια. Οι επενδυτές βασίζονται επίσης σε αισιόδοξες ειδήσεις από μια σειρά δεδομένων των ΗΠΑ που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης για την απασχόληση του Φεβρουαρίου.

Βοηθητικά λειτούργησε στο επενδυτικό φρόνημα η είδηση για την έναρξη των παραδόσεων του πρόσφατα εγκεκριμένου εμβολίου της Johnson & Johnson για τον COVID-19 που θα ξεκινήσει την Τρίτη. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο +0,8%, μετά την πτώση 3,7% την περασμένη Παρασκευή. Αλλά στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +1,25%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +2,1%, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν +2,41%. Ενώ τα κινεζικά blue chip πρόσθεσαν αρχικά +0,5%, στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του δείκτη τους  ήταν +1,39%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του NASDAQ σημείωσαν άνοδο 1,2% και τα συμβόλαια του S&P 500 +0,9% αλλά στις 8:40 ήταν στο +0,74%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των EUROSTOXX 50 και FTSE σημείωσαν άνοδο +1,1%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ μειώθηκαν στο 1,41%, από την κορυφή του 1,61% την περασμένη εβδομάδα, αν και έληξαν ακόμα και την περασμένη εβδομάδα 11 μονάδες βάσης υψηλότερα και ήταν μέχρι 50 μονάδες βάσης για το έτος μέχρι τώρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα