Κεφάλαια 3,7 δισ. φέρνει ο Μάρτιος σε 7 εισηγμένες

Μπαράζ εκδόσεων ομολόγων και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 09:21

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Μπαράζ εκδόσεων ομολογιακών δανείων και αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων με μετρητά φέρνει ο χρηματιστηριακός Μάρτιος. Τουλάχιστον 7 εισηγμένες (ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Αlpha Bank, Πειραιώς Financial Holdings, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ), με συνολική κεφαλαιοποίηση που φθάνει τα 8 δισ. ευρώ, ετοιμάζονται μέσα στον Μάρτιο να ζητήσουν από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια κεφάλαια ύψους 3,7 δισ. ευρώ, είτε μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων είτε μέσω της αύξησης ιδίων κεφαλαίων με την καταβολή μετρητών.

Η Motor Oil την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη εταιρεία από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που προχωρά μέσα στον Μάρτιο στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 200.000.000 ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 170.000.000 ευρώ, απευθυνόμενη στους εγχώριους επενδυτές. Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης του ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς των ομολογιών του στο επενδυτικό κοινό θα διαμορφωθεί κατόπιν λήψης της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρει η εισηγμένη εταιρεία. 

Στις 23 Φεβρουαρίου, εξάλλου, το συμβούλιο της Motor Oil είχε εγκρίνει τις επαναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το εννεάμηνο του 2020.

 H Πειραιώς Holdings, που αποτελεί και το μεγάλο αίνιγμα της περιόδου, θα ανακοινώσει τους όρους και το ύψος της αύξησης μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της εκ νέου ιδιωτικοποίησής της. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που θα ζητηθεί την επόμενη περίοδο από την αγορά και η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη πάνω της.

H δεύτερη αύξηση κεφαλαίου αυτής περιόδου είναι εκείνη της Aegean Airlines, η οποία θα είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Εδώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι επίσης οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η Alpha Bank προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Δεν θα είναι η μόνη, καθώς όλες οι τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα μέσα στη χρονιά, αλλά θα είναι η πρώτη μέσα στον Μάρτιο και αναλόγως των συνθηκών στις αγορές.

Τον κατάλληλο χρόνο αναζητά και η ΔΕΗ για το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» των 500 εκατ. ευρώ, που θα είναι τύπου SLB (Sustainability-Linked Bond). Το συγκεκριμένο ομόλογο θα περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας», μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα δεσμεύεται για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 ανά έτος. Η επιχείρηση δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η έκδοση είναι θέμα χρόνου, ενδεχομένως και ημερών.

Η εταιρεία Mytilineos συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις μεγάλες εισηγμένες που εκπονούν σχέδιο για άντληση έως 1 δισ. ευρώ μέσω μιας ή δύο ομολογιακών εκδόσεων το επόμενο διάστημα, χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχει ειλημμένη απόφαση και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο θα προταθεί από τη νέα διοίκηση και θα «τρέξει» η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, η οποία αναμένεται να είναι τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, και αν ακόμη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συνδυαστεί με παράλληλη ομολογιακή έκδοση προς αναχρηματοδότηση του μεγάλου ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.

Χαμηλά επιτόκια

Ο χρόνος που επελέγη από τις παραπάνω εισηγμένες για να αντλήσουν κεφάλαια ύψους 3,7 δισ. ευρώ από εγχώριους και ξένους επενδυτές δεν είναι τυχαίος. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν χαμηλά και οι παραπάνω επιχειρήσεις προστρέχουν για να ενισχύσουν τις γραμμές πίστωσης, με σκοπό να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα στην οποία έχουμε εισέλθει.

Εν μέσω πλεονάζουσας ρευστότητας που υπάρχει διεθνώς, αφού η πανδημία έχει φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη και τα funds αναζητούν συμφέρουσες τοποθετήσεις, οι περιπτώσεις αυτών των εισηγμένων αποτελούν κλασικές περιπτώσεις εταιρειών που μελλοντικά θα προσφέρουν σημαντικό premium στις αποδόσεις. Οι ελληνικές εταιρείες στρέφονται στον δανεισμό μέσω ομολογιακών εκδόσεων, καθώς κερδίζουν χαμηλά επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους, μειώνουν τα έξοδα τόκων και βελτιστοποιούν το προφίλ χρέους τους.

Για τις επιχειρήσεις οι εκδόσεις ομολόγων είναι ένα πραγματικά καλό, θετικό νέο και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά θα ξεφύγει από τη μέγγενη της πανδημίας και θα αρχίσει να αποκτά πιο γρήγορο βηματισμό.

Επίσης οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι καλό νέο για τους καταθέτες, αφού στρέφονται στα ομολογιακά δάνεια γιατί λαμβάνουν καλύτερα επιτόκια από τις καταθέσεις που ως γνωστόν παραμένουν αρνητικές τα τελευταία χρόνια.

Πρακτικά λοιπόν οι ομολογιακές εκδόσεις αποτελούν θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, γιατί αντλούν ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Βέβαια, το δυστύχημα είναι ότι σε μία ρηχή αγορά όπως η Ελλάδα είναι λίγες οι καλές εταιρείες που μπορούν να απευθυνθούν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα