Τριήμερο πτώσης στις αγορές

Τα επιτόκια «τρομάζουν» τους επενδυτές
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 00:01

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τρίτη μέρα τερμάτισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους κλάδους των τραπεζών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας να ηγούνται των ρευστοποιήσεων, καθώς η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω τα βασικά τους επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ανακούφισε τη Wall Street.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε 12 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές με τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη να αγγίζει ενδοσυνεδριακά το χαμηλό των 1.582,9 μονάδων, διατηρώντας ωστόσο τα κέρδη του κοντά στο 8% από την αρχή του έτους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,1%, στις 1.597,5 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική ημέρα εν μέσω ανησυχιών για τα επιτόκια και τη διεύρυνση των spreads στις πιστωτικές αγορές. Ο FTSE 100 κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, ενισχυμένος κατά 0,32%, στις 6.588,40 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 έκλεισε στις 6.002,85 μονάδες, με πτώση 0,34%, και στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7.930,61 μονάδες, με απώλειες 0,24%.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, και η ασφαλιστική εταιρεία Axa ηγήθηκαν της πτώσης.

Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός France Telecom σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πουλάει μετοχές της στην εταιρεία αξίας 2,7 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι μεταλλευτικές Anglo American και Antofagasta, καθώς η Cazenove υποβάθμισε τη σύστασή της για τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών.

Θετική ήταν η αντίδραση της αγοράς στη μεγάλη υποχώρηση των πωλήσεων παλαιών κατοικιών, που υποδεικνύει ότι ύφεση στην αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να πλήττει και τους υπόλοιπους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Ο τίτλος της General Motors ενισχύθηκε, καθώς η Delphi, ένας από τους βασικούς προμηθευτές της, έκλεισε συμφωνία με τα συνδικάτα έπειτα από διαμάχη διετίας, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο της απεργίας.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα