ΔΝΤ: Αναθεώρηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης

Τρίτη, 26 Ιουνίου 2007 12:58
UPD:13:04

ΣΤΗΝ αναθεώρησή της πρόβλεψής του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα προχωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και διαπιστώνει ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με τον Simon Johnson του ΔΝΤ.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι υψηλότερη των προβλέψεων του Απριλίου» είπε ο Johnson, οικονομικός σύμβουλος και διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας: «Οι πληθωριστικές πιέσεις οπωσδήποτε αυξάνονται».

Το ΔΝΤ τον Απρίλιο προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος θα είναι 4,9% και το επόμενο, μετά την ανάπτυξη κατά 5,4% το 2006. Το 2007 θα είναι η πέμπτη συνεχής χρονιά παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης πλέον του 4%, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διατήρησης της οικονομικής ανάπτυξης σε τρεις δεκαετίες.

«Είμαστε πιο αισιόδοξοι για την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές», είπε ο Johnson, συμπληρώνοντας: «Είμαστε λίγο πιο αρνητικοί για τις ΗΠΑ, αλλά ακόμη πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο».

Οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να ελέγξουν τον πληθωρισμός καθώς η «χρυσή χρονιά» της οικονομικής επέκτασης συνεχίζεται, σύμφωνα με την Bank for International Settlements στις 24 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Bank of Japan (BOJ), η People's Bank of China και η Bank of England, όλες έχουν σηματοδοτήσει ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ενδέχεται να γίνου φέτος, ενώ οικονομικοί αναλυτές της Merrill Lynch & Co. και της Goldman Sachs Group Inc. περιμένουν τώρα ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών, αντί να τα μειώσει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα