Ιράν: Πρώτα η άρση των αμερικανικών κυρώσεων για τα πυρηνικά, μετά η συμμόρφωση

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 11:05
UPD:11:06
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

Το Ιράν θα «αντιστρέψει αμέσως» τις ενέργειες σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα όταν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ την Παρασκευή, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τεχεράνης στην πρόθεση της Ουάσινγκτον για αναβίωση των συνομιλιών.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν έτοιμη να αναβιώσει τη συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018 προτού επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.

«Όταν αρθούν οι κυρώσεις, τότε θα αντιστρέψουμε αμέσως όλα τα διορθωτικά μέτρα. Απλό.», έγραψε ο κ. Ζαρίφ στο Twitter.

Την Πέμπτη, ο Ζαρίφ ανέφερε στο Twitter ότι τα «διορθωτικά μέτρα» του Ιράν ανταποκρίθηκαν σε παραβιάσεις της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Άλλοι υπογράφοντες τη συμφωνία του 2015 ήταν η Κίνα και η Ρωσία.

Οι παραβιάσεις της συμφωνίας από το Ιράν ξεκίνησαν το 2019, περίπου ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του κ. Τραμπ από αυτήν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιστρέψει στη συμφωνία εάν η Τεχεράνη συμμορφωθεί πλήρως με αυτήν.

Η Τεχεράνη έχει ορίσει προθεσμία στις 23 Φεβρουαρίου για την Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει τις κυρώσεις, αλλιώς, όπως έχει προειδοποιήσει, θα κάνει το μεγαλύτερο βήμα για να παραβιάσει τη συμφωνία - απαγόρευση επιθεωρήσεων βραχείας ειδοποίησης από τον πυρηνικό παρατηρητή του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να αποφύγει αυτό το βήμα και επανέλαβαν τις ανησυχίες του για τις πρόσφατες ενέργειες της Τεχεράνης για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου έως 20% και μετάλλου ουρανίου.

Λονδίνο: Η Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τη συμφωνία

Η Βρετανία δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν πρέπει να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία και ότι η Δύση δεν πρέπει να στείλει μηνύματα ότι είναι διατεθειμένη να παραβλέψει τις παραβιάσεις της συμφωνίας από τη μεριά της Τεχεράνης.

«Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να στέλνουμε ένα μήνυμα ότι πρόκειται να παραβλέψουμε αυτήν τη μη συμμόρφωση ή απλά να τη βάλουμε κάτω από το χαλί», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι, κατώτερος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας που καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική BBC.

«Αυτό είναι στα χέρια του Ιράν, που παραβιάζει τους όρους της JCPOA, είναι αυτά που μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό και πρέπει να επανέλθουν στη συμμόρφωση», είπε.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι ήταν έτοιμη να αναβιώσει μια συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018 πριν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα