Κέρδη στην Ευρώπη

Σε θετικό κλίμα το πρώτο εξάμηνο του έτους
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2007 00:01

H WALL Street έχασε τα αρχικά κέρδη της, καθώς φαίνεται ότι υπερίσχυσαν οι ανησυχίες για πιθανή μείωση της χρηματοδότησης εξαγορών και τα προβλήματα στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου επισκιάζοντας τον αρχικό ενθουσιασμό των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των τιμών πετρελαίου ώθησε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους εν όψει της αργίας της 4ης Ιουλίου. Στην αλλαγή κλίματος συνέβαλε και η πτώση του χρηματοοικονομικού τομέα. Η μετοχή της Merrill Lynch υποχώρησε 2,6%, συμπεριλαμβανόμενη μεταξύ των μετοχών του δείκτη S&P 500 με τη μεγαλύτερη πτώση.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να αναστρέψουν τις αρχικές ζημίες τους και να κλείσουν ανοδικά, ολοκληρώνοντας σε θετικό κλίμα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών καθοδήγησαν τα κέρδη, από τη στιγμή που η τιμή πετρελαίου εκτινάχθηκε στα 71 δολάρια το βαρέλι. Η μετοχή της Total ενισχύθηκε 1,6%, ενώ της Royal Dutch Shell 1,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,6%, κλείνοντας στις 1.605,33 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 8,2% από τις αρχές του έτους συγκριτικά με τα κέρδη 3% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, παρουσίασε κέρδη της τάξης του 5,9%. «Η ευρωπαϊκή αγορά είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά συνδεδεμένη με την αμερικανική, ελλείψει άλλων κινήτρων. Εάν οι αμερικανικές μετοχές καταφέρουν τουλάχιστον να μην υποχωρήσουν, τότε οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές είναι θετικές», επισημαίνουν αναλυτές. Τα στοιχεία για τον ήπιο πληθωρισμό στις ΗΠΑ απομάκρυναν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και για την πορεία των επιτοκίων, ασκώντας θετική επιρροή στις ευρωπαϊκές μετοχές. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στρατηγικός αναλυτής της SG Asset Management αναμένει άνοδο 4% για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,6%, ο CAC 40 της Γαλλίας 0,8% και ο DAX της Γερμανίας κατά 1,1%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε το υψηλότερο κλείσιμο εβδομάδας, με άνοδο 1,15%. Στο πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης ενισχύθηκε 5,30%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα