Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Σε διπλή ύφεση μπαίνει πλέον η Ευρωζώνη, με τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη να εξανεμίζονται, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα για το πρώτο τρίμηνο, με φόντο τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, τις μεταλλάξεις του ιού, τα πιο αυστηρά lockdowns και την αύξηση της ανεργίας που συνιστούν σοβαρή απειλή για τις προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων του Reuters.
H Βρετανία, παρότι φαίνεται να αποφεύγει στο όριο τον κίνδυνο της διπλής ύφεσης, γνώρισε πέρυσι τη χειρότερη ύφεση σε διάρκεια μεγαλύτερη των 300 ετών. Καλύτερη η εικόνα στις ΗΠΑ, που προβλέπεται να επιστρέψει πιο γρήγορα στην ανάκαμψη, παρότι η απασχόληση θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει.
Για την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν για το τρέχον τρίμηνο συρρίκνωση 0,8% μετά την πτώση 0,7% του τέταρτου τριμήνου του 2020, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν μήνα έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,6% τους τρεις πρώτους μήνες του 2021. «Με τα lockdowns να παρατείνονται, η εικόνα που δημιουργείται είναι ότι η οικονομία της περιοχής βιώνει τα χειρότερα πριν από τη βελτίωση. Το θέμα πλέον δεν είναι εάν θα υπάρξει συρρίκνωση, αλλά σε ποιο βαθμό και σε πόση διάρκεια» αναφέρει ο Μάρσελ Κλοκ, οικονομολόγος της ING. Για το δεύτερο τρίμηνο προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% έναντι 2,3% που είχε προβλεφθεί πριν από έναν μήνα, ενώ για το τρίτο και το τέταρτο 1,9% και 1,2% αντίστοιχα. Για ολόκληρο το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη 4,3% και 4% για το 2022.
Με 2,8% οι ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, με το νέο πακέτο μέτρων 1,9 τρισ. δολαρίων, η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη 2,8%, ελαφρώς αυξημένη από την αρχική πρόβλεψη για 2,3%, ενώ για τα επόμενα τρίμηνα του 2021 προβλέπεται ρυθμός 6%, 6,3% και 4,6% αντίστοιχα. Για ολόκληρο το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 4,6% και 3,5% για το 2022, υψηλότερος ρυθμός απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ωστόσο, για να μπορέσει η ανεργία να επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 2020, θα χρειαστεί πιθανόν ένα έτος.
Ανακάμπτει η Βρετανία
Αναφορικά με τη βρετανική οικονομία, παρότι το 2020 υπέστη συρρίκνωση 9,9%, κατάφερε να αποφύγει την ύφεση στο τέταρτο περσινό τρίμηνο και βλέπει ανάκαμψη το 2021. Το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου του 2020 αναπτύχθηκε 1%, που σημαίνει ότι η Βρετανία θα αποφύγει τη διπλή ύφεση, δηλ. τη συρρίκνωση επί δύο συναπτά τρίμηνα, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της μπορεί να συρρικνωθεί ξανά στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Μόνο τον Δεκέμβριο αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,2% μετά την πτώση 2,3% του Νοεμβρίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι στο πρώτο τρίμηνο η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί 4% λόγω των νέων lockdowns και των προβλημάτων από το Brexit και βλέπει επιστροφή στα προ του Covid-19 επίπεδα στις αρχές του 2022.
Οι οικονομολόγοι στο τελευταίο poll του Reuters αναφέρουν ότι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στα προ Covid-19 επίπεδα εντός δύο ετών, ενώ δεν πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το κόστος δανεισμού κάτω από το μηδέν. Παρότι προβλέπουν συρρίκνωση 3% στο πρώτο τρίμηνο έναντι 1,7% που είχαν προβλέψει μόλις πριν από έναν μήνα, θεωρούν ότι ο γρήγορος εμβολιασμός θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη 4,7% στο δεύτερο τρίμηνο. Για το τρίτο και το τέταρτο, οι οικονομολόγοι δίνουν ποσοστό ανάπτυξης 2,7% και 1,5% αντίστοιχα. Για το σύνολο του 2021 οι οικονομολόγοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους στο 4,7% από 4,9%.
Νορβηγία: Αρνητικό ρεκόρ 75 ετών
Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1945 παρουσίασε πέρυσι και η οικονομία της Νορβηγίας, παρότι η πτώση δεν ήταν τόσο απότομη όσο στις περισσότερες από τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης.Η οικονομία της συρρικνώθηκε 2,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, αν και στο τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε ανάπτυξη 1,9% συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες.