Goldman Sachs: Θετικό παραμένει το κλίμα για τις μετοχές

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 11:22

ΑΝΟΔΟ της τάξης του 11% για τη χρηματιστηριακή αγορά, βλέπει για φέτος η Goldman Sachs, εκτιμώντας ότι το bull market δεν έχει τελειώσει. Οπως λέει ο διεθνής οίκος, η άνοδος που είδαμε πρόσφατα στις αποδόσεις των ομολόγων ήταν κάτι που είχε ήδη καθυστερήσει σε ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης στην παγκόσμια Οικονομία.

Η ανατιμολόγηση του ρίσκου στα εταιρικά ομόλογα ίσως συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, αφού δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και η αδυναμία στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά, οι επιπτώσεις στα χρηματιστήρια θα είναι βραχυπρόθεσμες, εκτιμά η Goldman Sachs, και αυτό διότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται, οι αποδόσεις των επενδύσεων θα παραμείνουν υψηλές και ο πληθωρισμός υπό έλεγχο.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής του διεθνούς οίκου, το ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι αν η περίοδος του φθηνού χρήματος και της όρεξης για μόχλευση έχει παρέλθει.

«Ο τέλειος συνδυασμός ισχυρής ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού, χαμηλών πραγματικών επιτοκίων και υψηλής ρευστότητας κατά τα τελευταία χρόνια έφερε «καλοκαιρία» σε όλες τις μορφές περιουσιακών στοιχείων: μετοχές, ακίνητα, εταιρικά ομόλογα, Τέχνη, είδαν τις αξίες τους να ανεβαίνουν», επισημαίνει η GS.

Οπως υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου, ο γενικότερος προβληματισμός τώρα σχετίζεται με την αύξηση του κόστους χρήματος που επηρεάζει όχι μόνο τις τιμές των κινητών αξιών, αλλά και τη διαθεσιμότητα φθηνής και άφθονης ρευστότητας που είχε πυροδοτήσει την άνοδο των τιμών.

Η GS αναφέρει ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην ισχυρή άνοδο των τιμών στο παρελθόν έχουν ατονήσει και η άνοδος των επιτοκίων μειώνει την ελκυστικότητα της μόχλευσης.

«Ο συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων, χαμηλότερου ρυθμού αύξησης των κερδών και ανατιμολόγησης των ρίσκων μόχλευσης ίσως οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών», λέει η GS, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε τέλος του bull market, αλλά απλώς πιο φυσιολογικές αποδόσεις.

«Το περιβάλλον γίνεται πιο δύσκολο και η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να στραφεί σε περιοχές ρίσκου στο χρηματιστηριακό τοπίο όπου υπάρχει ανάγκη διόρθωσης ορισμένων ανωμαλιών» επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου. Οπως λένε, η αισιοδοξία τους για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών διατηρείται λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, ενώ η όρεξη για ανάληψη ρίσκου έχει υποχωρήσει και η μόχλευση στις επιχειρήσεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

ΝΕΝΑ ΜΑΛΛΙΑΡΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα