Παράνομη λειτουργία ασφαλιστικής στην Ελλάδα

Δήλωνε ψευδώς ότι διέθετε έδρα στη χώρα μας
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2007 13:47

AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ εταιρεία που ψευδώς δήλωνε ότι διέθετε έδρα στην Ελλάδα, καθώς και ότι είχε λάβει για τη λειτουργία της όλες τις νόμιμες εγκρίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης, εντόπισε πρόσφατα το FSA, η ενιαία αρχή εποπτείας των τραπεζικών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η εν λόγω εταιρεία, ισχυριζόταν ότι έδρα της ήταν το Κερατσίνι (!) και ότι μετά από σχετικές αιτήσεις τις οποίες υπέβαλε στην αρμόδια ελεγκτική αρχή της χώρας μας το 2004, έλαβε τις προβλεπόμενες από το νόμο εγκρίσεις για τη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, διά της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα της εν λόγω εταιρείας εξέτασε η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης, χωρίς, όπως προέκυψε από το FSA, να γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, εκπρόσωποί της παρουσιαζόταν στη Μεγάλη Βρετανία να διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά και παράλληλα να διενεργούν πωλήσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Το FSA, που πριν από μερικές εβδομάδες (στις αρχές Ιουνίου) εντόπισε την ασφαλιστική εταιρεία, παρενέβη διακόπτοντας τη λειτουργία της, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους υπευθύνους αυτής να επιστρέψουν τα ασφάλιστρα που παρανόμως είχαν μέχρι τότε εισπράξει από τους ασφαλισμένους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ποσά που συγκέντρωσε η εικονική εταιρεία ανέρχονταν σε 7,5 εκατ. ευρώ και αφορούσαν στη διάθεση συμβολαίων του κλάδου Γενικών Ασφαλειών. «Πελάτες» της ήταν κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες επιζητούσαν ασφαλιστική κάλυψη χαμηλού κόστους.

Αξίζει να τονιστεί ότι από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στη Μεγάλη Βρετανία, δεν προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση Ελλήνων επιχειρηματιών, δικηγόρων ή και ελεγκτών. Αντιθέτως, οι όποιες αναφορές ήταν θετικές σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκαν οι αρμόδιες αρχές ελέγχου το όλο θέμα.

Όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αν κάτι δεν προσδιορίσθηκε ευθέως από τα όσα αποκαλύφθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ήταν οι λόγοι για τους οποίους οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση επέλεξαν την Ελλάδα προκειμένου να «κατασκευάσουν» την έδρα της εικονικής ασφαλιστικής εταιρείας. Κάποιοι πάντως αναφέρουν τη φήμη της χώρας μας για το χαλαρό πλαίσιο ελέγχων στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα