Αυστραλία: Απροσδόκητη μείωση του εμπορικού ελλείμματος

Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2007 11:56

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας τον Μάϊο, καθώς οι φορτώσεις των μεταλλουργιών ώθησαν τις εξαγωγές σε επίπεδα ρεκόρ, καταδεικνύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιταχυνθεί.

Το εμπορικό έλλειμμα ήταν το χαμηλότερα σε εννέα μήνες, φθάνοντας στα 807 εκατ. δολ. Αυστραλίας (691 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 916 εκατ. δολ. Αυστραλίας τον Απρίλιο (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 26 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα ήταν 1,2 δισ. δολ. Αυστραλίας. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 3% και οι εισαγωγές 2%.

Οι τιμές ρεκόρ των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής και τα υψηλότερα κέρδη ενθαρρύνουν τις μεταλλουργίες και τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Η Αυστραλία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο και οι μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. και της Rio Tinto Group αυξάνουν τις εξαγωγές του μεταλλεύματος και του άνθρακα για να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση από την Κίνα.

Το δολάριο της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στα 85,83 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:35 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα, από 85,51 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση για το εμπορικό έλλειμμα. Χθες, το νόμισμα άγγιξε τα 86,98 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1989.

Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε 18,73 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Μάϊο. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, όπως κρέατος, ζάχαρης, σιτηρών και μαλλιού, αυξήθηκαν 0,1%. Οι εξαγωγές μη αγροτικών προϊόντων που περιλαμβάνουν μεταλλεύματα, σημείωσαν αύξηση 4%, ενώ οι εξαγωγές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1%.

Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν στα 19,53 δισ. δολ. τον Μάϊο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα