Θέμα ημερών η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 12:00
UPD:05/02/2021 15:45
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Εντός Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, για τη σύμβαση που αφορά το εξορυκτικό έργο της στην περιοχή της Χαλκιδικής (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι- Μαντέμ Λάκκος), μιας και η προηγούμενη λήγει σύντομα, προκειμένου να τεθεί ενώπιον της Βουλής προς έγκριση. Ωστόσο, παράγοντας κλειδί για την ευόδωση των συζητήσεων και την εκατέρωθεν αποδοχή της σύμβασης αποτελεί το περιεχόμενό της και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο τρόπος υλοποίησης της επένδυσης με την καθετοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, την παραγωγή τελικού προϊόντος (χρυσού, χαλκού, αργύρου) με τη δημιουργία μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί με σύμβαση που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται το μπρα ντε φερ των δύο πλευρών με φόντο την πανδημία του κορονοϊού και την έντονη μεταβλητότητα που προκαλεί στις τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στα 1.860 δολ. η ουγκιά, αυξημένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, που είναι γνώστες της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, είναι κρίσιμο το θέμα της νέας σύμβασης, εάν δηλαδή θα είναι ριζικά μια νέα σύμβαση ή θα έχει κάποιες προσθαφαιρέσεις, μιας και προκύπτουν σημαντικά θέματα με αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση. Σύμφωνα με άλλες πηγές που είναι κοντά στο εξορυκτικό έργο της Χαλκιδικής, η μεταλλουργία είναι καθοριστικός παράγοντας μιας και σε διαφορετική περίπτωση, ακύρωσης ή μετάθεσής της εν ευθέτω χρόνω, προκαλείται ντόμινο ανατροπών, που περιλαμβάνει την ακύρωση του εργοστασίου (πολυμεταλλουργία) στο Μαντέμ Λάκκο, την ακύρωση εργασιών στο λιμένα του Στρατωνίου για τη μεταφορά χύδην φορτίου, την ακύρωση της μονάδας θεϊκού οξέος στο Μαντέμ Λάκκο, της στοάς προσπέλασης Μαντέμ Λάκκο-Ολυμπιάδα, αλλά και των εργασιών εναπόθεσης ξηρών τελμάτων (παραμένει μόνο ο Καρατζάς Λάκκος). Παράλληλα θα υπάρχουν ανατροπές στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού και των εσόδων του Δημοσίου (το τελικό προϊόν τιμολογείται υψηλότερα). 

Ψηλά ο πήχης

Να σημειωθεί ότι η Eldorado Gold έχει εκφράσει επανειλημμένως την προσήλωσή της στην επένδυσή της στην Ελλάδα και η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός έχει ανεβάσει τον πήχη του επενδυτικού της πλάνου για τη νέα εποχή της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα, στο 1,3 δισ. ευρώ, με την προοπτική δημιουργίας μεταλλουργίας και καθετοποίησης του έργου της που συνεπάγεται, όπως έχει επισημάνει, αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη του έργου. Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία έχει τονίσει ότι αναζητεί στρατηγικό επενδυτή.       

Τελική ευθεία

Σε σχετική ερώτηση της «Ν», η απάντηση που διατυπώθηκε από την πλευρά του υπουργείου είναι πως «οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και μέσα στον μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή για κύρωση η αναθεωρημένη σύμβαση. Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρχουν τότε για το περιεχόμενό της. Η πολιτεία ζητά από την Eldorado Gold περισσότερες ανταποδοτικές επενδύσεις για την τοπική κοινωνία». Όπως έχει τονιστεί από άλλες πηγές, τα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής που φαίνεται να εξασφαλίζει το Δημόσιο ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της εταιρείας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το περιεχόμενο της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο, από τη στιγμή που, όπως τονίζεται, η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι σε καλό δρόμο, ενώ έχει προηγηθεί πριν από δύο εβδομάδες τηλεδιάσκεψη μεταξύ της διοίκησης της Εldorado Gold και της νέας ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος. 

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης επισημαίνεται πως έχει κατατεθεί σχετική επερώτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, η οποία δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Το κείμενο της επερώτησης περιλαμβάνει 11 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, το πότε θα γνωστοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός, εάν ο υπουργός θα ασκήσει όλα τα μέσα που του παρέχει ο νόμος και η υπογραφείσα σύμβαση για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, εάν έχει τροποποιηθεί το αρχικό σχέδιο που υπέβαλε η εταιρεία στο ΥΠΕΝ και με ποιον τρόπο και εάν στην τυχόν τροποποίηση συμπεριλαμβάνεται η μεταλλουργία ή όχι, εάν σκοπεύει να εντάξει ένα νέο και άρα διαφορετικό επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στην ισχύουσα ΚΥΑ. 

Εργασιακά

Αν και έχουν ήδη προηγηθεί αλλεπάλληλες συζητήσεις και τριβές σε επίμαχα σημεία που αφορούν το εργασιακό πλαίσιο, τις εξασφαλίσεις που επεδίωκε η κάθε πλευρά (η εταιρεία ζητά τη θέσπιση ρητρών που θα ανοίγουν δικαιώματα αποζημιώσεων σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στους χρόνους έκδοσης αδειών εκτέλεσης εργασιών και το Δημόσιο ζητά να τηρούνται με ακρίβεια οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκδοση των αναγκαίων αδειών) για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης μακροπρόθεσμα, τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και την καθετοποίηση της επένδυσης. Το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσει επί της υπουργίας του, μιας και αποτελεί εμβληματική επένδυση για την κυβέρνηση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα