Talk of the market: Eπενδύσεις στον τουρισμό, μέτρα και αντίδραση με μέτρο

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 11:06
UPD:11:11

Σημαντική μέρα σήμερα για τη λήψη αποφάσεων για τα περιοριστικά μέτρα. Συνεδριάζει η επιστημονική επιτροπή, στην μεγάλη της σύνθεση, προκειμένου να αξιολογήσει τα επικαιροποιημένα δεδομένα για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Εν συνεχεία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση που θα λάβει τις αποφάσεις. 

Σε αναμονή των ανακοινώσεων τελεί το λιανεμπόριο όπου η αγωνία των επιχειρηματιών μεγαλώνει για την επόμενη μέρα της πανδημίας, όταν θα κληθούν να πληρώσουν υποχρεώσεις που έχουν παγώσει, με ταμείο στο …μείον. 

Μικτή εικόνα σήμερα στις αγορές, με ήπια άνοδο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από τρεις θετικές συνεδριάσεις χθες σημειώθηκε πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 0,46% ενώ η αξία των συναλλαγών υποχώρησε περαιτέρω, κάτω από τα 35 εκατ. ευρώ.  

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η ομάδα της Fitch σε webinar για τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας καταγράφοντας στα θετικά τα “μαξιλάρια" που έχει στη διάθεσή της η χώρα προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους από την αύξηση του χρέους. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένονται θετικές αξιολογήσεις για τις τράπεζες στο βαθμό που θα προωθήσουν τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και διαχειριστούν με επάρκεια τα μορατόρια. Η Fitch Ratings έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒ με σταθερές προοπτικές. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 3,78% τον Δεκέμβριο ενώ το μέσο επιτόκιο καταθέσεων ήταν 0,08%.

Στο φουλ οι μηχανές της Mytilineos για πράσινες επενδύσεις. Ετοιμάζει σημαντικές ανακοινώσεις σε δύο εβδομάδες. Χθες έδωσε μια πρόγευση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομίλου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για την παρουσίαση των οικονομικών επιδόσεων του 2020. Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου θα φτάσει τα 650-700 MW σε ένα χρόνο ενώ διαθέτει ρευστότητα 1,3 δισ. ευρώ.

Κόντρα στην κρίση που πλήττει τον τουρισμό το SANI/IKOS Group επενδύει σε νέα μονάδα στα Χανιά. Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο του πρώην επικεφαλής του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεράδη, να έχει εξαγοράσει έκταση σε περιοχή λίγων χιλιομέτρων δυτικά της πόλης, για να αναπτύξει resort.

Η Fourlis ανέθεσε στη Knapp AG την επένδυση logistics ύψους 11 εκατ. ευρώ η οποία θα εξυπηρετεί φυσικά καταστήματα και e-shop των δικτύων Intersport και Athlete’s Foot σε 4 αγορές Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Κύπρο. Το σύστημα θα παρέχει, από το 2022 που θα τεθεί σε λειτουργία, μέγιστη ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων και ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Η Jumbo, που δεν λειτουργεί τα καταστήματά της στις “κόκκινες περιοχές” ανακοίνωσε χθες εντυπωσιακές επιδόσεις για τον Ιανουάριο. Κατάφερε να σημειώσει αύξηση καθαρών πωλήσεων 0,20% στο δίκτυο των 52 καταστημάτων της στην Ελλάδα κι ενώ λειτούργησε μόλις δύο εβδομάδες, 18 μέχρι 30 Ιανουαρίου. Ικανοποιητικές επιδόσεις εμφάνισε το δίκτυο και στις υπόλοιπες αγορές, με εξαίρεση την Κύπρο, που ήταν σε lockdown από 10 Ιανουαρίου και έγραψε πτώση 72% (αναμένεται επαναλειτουργία από 8 Φεβρουαρίου). Στη Βουλγαρία λειτούργησαν τα 8 από τα 9 καταστήματα σημειώνοντας αύξηση κατά 24% περίπου και στη Ρουμανία, με 14 καταστήματα σε λειτουργία οι πωλήσεις της Jumbo ενισχύθηκαν κατά 27% περίπου. Συνολικά, οι πωλήσεις του ομίλου τον Ιανουάριο σημείωσαν πτώση 0,6%. 

Από χθες τα καταστήματα της Zara εξυπηρετούν αγορές αποκλειστικά μέσω e-shop, σε συνέχεια της υπερφόρτωσης της πλατφόρμας που υποδέχεται τα ραντεβού του click inside, μοντέλο με το οποίο λειτουργούσε από την Τρίτη. Κλειστά για ραντεβού είναι και τα καταστήματα των υπολοίπων αλυσίδων του ισπανικού ομίλου Inditex, Sradivarius, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti και Oysho, τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες “κόκκινες περιοχές”. Εξυπηρετούν τους καταναλωτές αποκλειστικά μέσω click away, με παράδοση από το κατάστημα εφόσον η αγορά έχει γίνει ηλεκτρονικά. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει αναβάθμιση των συστημάτων της για να επαναφέρει το click inside.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα