Απόφαση - σταθμός για τις πρόωρες συντάξεις των ανδρών

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2007 10:07

Δικαστική απόφαση δικαιώνει άνδρα ασφαλισμένο, ο οποίος επιθυμεί να βγει στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα, με βάση τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών.

Η απόφαση - που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» - έρχεται σε μια καίρια χρονική στιγμή, καθώς έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με θέμα την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.

Όπως επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, σε περίπτωση που «επεκταθεί» η εξίσωση, οι άνδρες θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη έως και 17 χρόνια νωρίτερα απ ό,τι σήμερα.

Πρόκειται για απόφαση του Τμήματος 331 του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που αφορά ασφαλισμένο στο Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων.

Στην απόφαση τονίζεται πως «διατάξεις που καθιερώνουν για τη χορήγηση σύνταξης στον άνδρα ως πρόσθετη προϋπόθεση τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας μεγαλύτερου απ αυτό που απαιτείται για τις γυναίκες εισάγουν, εν όψει των ήδη κρατουσών κοινωνικών συνθηκών, αδικαιολόγητη διάκριση επί τη βάσει του φύλου και επομένως ως αντικείμενες στα άρθρα 4 παρ.2 και 116 του Συντάγματος δεν μπορούν να τύχουν εφαρμογής. Συνεπώς, θα πρέπει, περιαιρομένης ως αντισυνταγματικής της περαιτέρω προϋπόθεσης του μεγαλύτερου ορίου ηλικίας και οι άνδρες να δικαιούνται συντάξεως γήρατος με τη συμπλήρωση του χαμηλότερου ορίου ηλικίας που προβλέπεται για τις γυναίκες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα