Υποχώρησε τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, και διαμορφώνεται στις 108,9 μονάδες (από 110,7 μονάδες τον Μάιο).
Κινείται όμως, όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, πάντα σε επίπεδο ανώτερο του μακροχρόνιου μέσου όρου (2000-2006), ενώ παρά τη μείωση, εξακολουθεί να υπερτερεί των αντίστοιχων επιδόσεων της περσινής περιόδου.
Η υποχώρηση του δείκτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης όλων των επιχειρηματικών δεικτών, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται αμετάβλητη.
Πιο συγκεκριμένα στη Βιομηχανία, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, αποδυναμώνονται εκ νέου οι θετικές προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής, ενώ οι προβλέψεις για τις παραγγελίες του επόμενου διαστήματος είναι διστακτικές.
Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα είναι ηπιότερα θετικές, καθώς η πορεία των πωλήσεων είναι μάλλον ικανοποιητική, ενώ και οι προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης παραμένουν αισιόδοξες.
Στο Λιανικό Εμπόριο, η έντονη αισιοδοξία των τελευταίων μηνών κάμπτεται μόνο οριακά λόγω μικρής διόγκωσης των αποθεμάτων, ενώ περιορίζονται ελαφρά και οι υψηλές προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης.
Στις Κατασκευές οι απόψεις για το πρόγραμμα εργασιών παραμένουν δυσμενείς, επηρεάζοντας ανάλογα και τις προβλέψεις για την πορεία της απασχόλησης.
Τέλος, στους καταναλωτές, οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι αμελητέες, καθώς τα γενικά χαρακτηριστικά δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα: μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας, σταθερά αρνητικές οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση και σταθερά αρνητικές προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας.