Talk of the market: Καλές οι προσδοκίες αλλά χρειάζονται νέα - καταλύτες

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 11:18

Σε εξέλιξη φαίνεται να είναι η ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές, με τον τόνο να δίνει η Ασία. Στην εγχώρια αγορά πάντως, καθώς λείπει ένα σημαντικό νέο που θα τονώσει το επενδυτικό κλίμα στο χρηματιστήριο, οι τιμές αναζητούν κατεύθυνση, χωρίς σαφή προσανατολισμό. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακή αύξηση 0,04% και με πενιχρή αξία συναλλαγών, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία καλά κρατεί, όπως και οι επιπτώσεις της σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν φαίνεται να επαρκούν τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για μέτρα στήριξης στον προϋπολογισμό του 2021 μαζί με τα 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά τα λεφτά είναι πολλά αλλά δεν φτάνουν.

Mytilineos και ΓΕΚ Τέρνα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τη Λάρκο. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι οι: Commodity & Mining Insight Ireland Limited, Solway Investment Group Limited, Tharisa PLC και Trafigura Group Pte Ltd.

Στο 82,62% των ομολογιών SUNs ανέρχεται η συμμετοχή στην συμφωνία lock-up, σύμφωνα με την Intralot.

Συνεχίζονται ώστε να ολοκληρωθούν εντός του 2021 οι πρόδρομες εργασίες της ΓΕΚ Τέρνα στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη. Στο έργο, που έχει αναλάβει η ΓΕΚ Τέρνα με την ινδική GMR Airports Limited, έχουν τοποθετηθεί 100 εκατ. ευρώ και επιπλέον 80 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

Τη μεταβίβαση 25.600.000 μετοχών ή 11,94% της Ελλάκτωρ στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρεία. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της συμφωνίας με τους αδελφούς Καλλιτσάντση για την απόκτηση επιπλέον 20,6% των μετοχών της εταιρείας μέχρι τις 30 Ιουλίου που ανεβάζει το ποσοστό ελέγχου τους στην εταιρεία σε 16,94%.

Με πτώση 24% έκλεισε το 2020 για την H&M στην Ελλάδα, καθώς το lockdown του Νοεμβρίου εξανέμισε τα οφέλη από την επανεκκίνηση των καταστημάτων και την βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας τους θερινούς μήνες ενώ το παγκόσμιο δίκτυο εμφάνισε συνολικά πτώση 18%. Η εταιρεία εμφανίζει διπλάσια πτώση τζίρου στο τελευταίο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, ήτοι 30% σε ευρώ, μετά τις συναλλαγματικές προσαρμογές ή 32% σε σουηδικές κορώνες. Πρόκειται για το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται μάλιστα ότι μετά τη βουτιά 52% των πωλήσεων στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου του 2020, η πτώση περιορίστηκε σε 14% σε ευρώ και 16% σε σουηδικές κορώνες το καλοκαίρι, στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου.

Ανοιχτά είναι από σήμερα στις «κόκκινες περιοχές» τα Jumbo, τα καταστήματα των αλυσίδων του ομίλου Inditex, αλλά και τα καταστήματα άλλων εταιρειών του λιανεμπορίου με δραστηριότητα σε είδη ένδυσης, υπόδησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου, που συντονίστηκαν με διαφορά φάσης στο νέο πλαίσιο επανεκκίνησης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με το μοντέλο “click in shop”.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα του IOBE, οι επιχειρηματικές προσδοκίες μειώθηκαν, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2021. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίστηκαν αρκετά βελτιωμένες στις κατασκευές (ESI + 49% από τον προηγούμενο μήνα) αντικατοπτρίζοντας την προσδοκία για την υλοποίηση δημόσιων έργων υποδομής και λιανικού εμπορίου (ESI + 10%), λόγω του νέου ανοίγματος της πλειονότητας των καταστημάτων ενώ μέτρια βελτίωση καταγράφεται και στις προσδοκίες για τη βιομηχανία (ESI αύξηση +1,7%).

Επίσης, σύμφωνα με τη Markit, ο δείκτης PMI για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε στις 50 μονάδες τον Ιανουάριο του 2021, από 46,9 τον Δεκέμβριο του 2020, αντικατοπτρίζοντας τη σταθεροποίηση των συνθηκών λειτουργίας στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα στις αρχές του έτους. Από την άλλη μεριά, παρέμειναν εμφανείς οι επιπτώσεις από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεταφοράς.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα