Market Beat: Η δυναμική των διεθνών υπόσχεται  φρένο στην πτώση με διατήρηση της νευρικότητας

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 08:54
UPD:08:55

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η τάση στα διεθνή χρηματιστήρια καθορίζεται από τα στατιστικά της πανδημίας και από το θέαμα που παράγει η κόντρα μεταξύ συνασπισμένων μικροεπενδυτών και hedge funds ενώ στην Ευρώπη και στην Αθήνα τα νέα στελέχη του ιού διατηρούν τις επιφυλάξεις για αύξηση των lockdown. Τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν πτωτικά και στη συνέχεια η ανατροπή της τάσης υπογραμμίζει τη διατήρηση της μεταβλητότητας μόνο που σήμερα λειτουργεί υπέρ ανόδου. Η περασμένη εβδομάδα, ήταν η τρίτη συνεχόμενα πτωτική, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος, χρηματιστηριακά, με ψαλίδισμα περίπου 3 δις στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Στην διεθνή αγορά μετοχών επικράτησαν επίσης πιέσεις, με μικρότερο ωστόσο καθοδικό μηνιαίο βήμα. Η ειδησεογραφία περιλάμβανε τηνένταση ανάμεσα στην ΕΕ και τη φαρμακοβιομηχανία της Astra Zeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων αλλά και την λήψη επιπλέον μέτρων στην Ευρώπη λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19. Η εντύπωση από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ ήταν μεικτή και συννέφιασαν το κλίμα οι προοπτικές για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Fed.

Η κατάσταση είναι ρευστή, αναφορικά με τους ρυθμούς της ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα, εδώ και μήνες. Κατά την εκτίμησή μας, από την ώρα που εντοπίστηκε ένα νέο στέλεχος του ακόμα ανίκητου COVID-19, με μεγαλύτερες δυνατότητες μετάδοσης. Τα χρηματιστήρια, που είναι μηχανισμοί προεξόφλησης, φάνηκε ότι απέκτησαν συναλλασσόμενους με κυρίαρχο συναίσθημα την αβεβαιότητα, στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως, ενώ τον Δεκέμβρη οι επενδυτές δικαιολογούσαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, (μέσω του ορισμού της επιβράβευσης των προσδοκιών τους για την κερδοφορία στο δεύτερο τρίμηνο του 2021) οι ορίζοντές τους στένεψαν. Γιατί η ανάπτυξη του πρώτου, δεν θα είναι αυτή που εκτιμούσαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Αυτή η αλλαγή στη χρονική εστίαση προκάλεσε μέρος της αυξημένης μεταβλητότητας την περασμένη βδομάδα.

Η Αθήνα, στον Ιανουάριο εμφάνισε περίπου διπλάσιες απώλειες -7,36% από τον ισπανικό ΙΒΕΧ (-3,92%) και ιταλικό ΜΙΒ (-2,97%). Από αυτό και μόνο γίνεται σαφές πως στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία η ελληνική οικονομία, λόγω της τεράστιας εξάρτησής της από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, έχει ταξινομηθεί στην κατηγορία της… “στατιστικής αμηχανίας”. Γιατί κάθε πρόβλεψη μέσω ενός θετικού ή αρνητικού σεναρίου μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

Με απλά λόγια η δική μας αγορά, θεωρείται από τους ξένους θεσμικούς ότι είναι ικανή για να εκπλήξει είτε θετικά είτε αρνητικά. Για την ώρα όμως, το πέπλο της αβεβαιότητας που σκεπάζει την οικονομία, επηρεάζει και τη διάθεση για συμμετοχή στο ρίσκο των ελληνικών μετοχών. Άλλωστε οι σχετικά ασυντόνιστες κινήσεις των εγχώριων επενδυτών με χαμηλή εστίαση σε συγκεκριμένα blue chip, επιτρέπει στους παράγοντες του εξωτερικού, να διαμορφώνουν με σχετική άνεση την τάση που βολεύει τα χαρτοφυλάκιά τους. Σε αντίθεση με το ζόρισμα που αισθάνονται τα hedge funds στις ΗΠΑ, εδώ πρόσφατα ελέγξανε τα ανακλαστικά των παραδοσιακών θεσμικών και είχαμε το νέο χαμηλό των 726 μονάδων και την αντίδραση την ίδια μέρα, στη σύνοδο με τον μεγαλύτερο τζίρο στο 2021.

Ο θόρυβος από την μεταβλητότητα των ημερών δεν βοηθά τους ιδιώτες επενδυτές στην επιλογή των μετοχών που θα αποτελέσουν το χαρτοφυλάκιο του 2021. Θεωρούμε σε κάθε περίπτωση σημαντικό να αντιληφθεί ο καθένας ότι η εμπειρία από το περυσινό καλοκαίρι, θα χρησιμεύσει στη διαμόρφωση των επενδυτικών κριτηρίων που ταιριάζουν, ή δεν ανταποκρίνονται, στην εξέλιξη των συναλλαγών φέτος. Οι ειδικοί, που διαθέτουν οι χρηματιστηριακές, είναι απαραίτητοι, σε απαλλαγμένους από επενδυτικό ναρκισσισμό, για σφαιρική ενημέρωση. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τα “παραπροϊόντα” της πανδημίας κόντρα στη λογική των αριθμών

Μια συντονισμένη βουτιά από “εξωτικά” αίτια έδωσε πτωτική μεταβολή για τον Ιανουάριο του 2021 στους βασικούς δείκτες της Ευρωπαϊκής και της Αμερικάνικης ηπείρου. Την επιφύλαξη των επενδυτών απέναντι στο μετοχικό ρίσκο προκάλεσαν τρεις παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στην εξέλιξη των στατιστικών της πανδημίας και της εκστρατείας των εμβολισμών στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Τα κρούσματα υπογράμμισαν την συνέχεια στην ανάπτυξη του τρίτου κύματος με τη βοήθεια του νέου μεταδοτικότερου στελέχους, που ονομάστηκε Βρετανικός COVID, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και στέλεχος εξίσου μεταδοτικό από την Νότια Αφρική. Τα προβλήματα στους εμβολιασμούς πυροδότησαν ανησυχίες για την επάρκεια των εγκεκριμένων εμβολίων, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχούς κάλυψης του εμβολίου της Johnson & Johnson, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην κόντρα μεταξύ της ΕΕ και της Astra Zeneca. Στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, στην καλύτερη περίπτωση … ανατρίχιασε, από την “θορυβώδη” άνοδο μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης στη Wall Street.

Το GameStop άναψε φωτιές

Όπως ήδη γνωρίζουν πολλοί, οι μετοχές του GameStop,  μιας εταιρίας λιανικής πώλησης  βιντεοπαιχνιδιών, έκαναν ένα εντυπωσιακό ράλι καθώς ιδιώτες επενδυτές (ιδίως εκείνοι που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Robinhood) τοποθετήθηκαν επίμονα στη μετοχή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από σπόντα, να εμφανίσει τουλάχιστον ένα hedge fund μεγάλες ζημίες, αφού είχε κάνει μεγάλα στοιχήματα ότι η μετοχή θα πέσει, με πώληση δανεισμένων μετοχών. Το γεγονός ότι ένα hedge fund έχασε κάποια χρήματα δεν είναι κάτι τρομερό. Τα στοιχήματα στη Wall Street μερικές φορές καταλήγουν άσχημα. Συμβαίνει όλη την ώρα και οι περισσότερες εταιρείες συνεχίζουν να πολεμούν μια άλλη μέρα.

Αυτό που έχει σημασία είναι η αντίληψη για το τι συνέβη στο χρηματιστήριο εν γένει και ειδικότερα για τις μετοχές του GameStop. Σε αυτήν την περίπτωση, πολλοί επενδυτές πίστευαν ότι το GameStop ήταν μια επιχείρηση που δεν τα πήγε καλά. Όπως και πολλές άλλες, έχει πληγεί από την πανδημία και τα lockdown. Αυτό πιθανά οδήγησε  ορισμένους “έξυπνους επενδυτές” να στοιχηματίσουν σε μια συνεχιζόμενη πτώση της μετοχής. Ωστόσο, τα φτωχά οικονομικά της εταιρείας δεν φάνηκε να ενοχλούν ορισμένους ιδιώτες επενδυτές που κατάφεραν συλλογικά να αυξήσουν την τιμή της μετοχής. Με τη σειρά του αυτό, ανάγκασε τους traders του short selling να αγοράσουν πίσω τις μετοχές που είχαν δανειστεί, ωθώντας έτσι ακόμα ψηλότερα την τιμή. Είναι το γνωστό «short squeeze». Οι μετοχές του GameStop έκλεισαν ψηλότερα κατά 400% για την εβδομάδα. Ορισμένοι βλέπουν τα τεράστια αυτά κέρδη, ως παράπλευρη επίδειξη των απρόβλεπτων δυνατοτήτων οργανωμένων διαδικτυακά μικροεπενδυτών, εν μέσω ενός ευρύτερου ράλι που υποστηρίζεται: α) Από την Federal Reserve, β) από τις αναμενόμενες δαπάνες των προγραμμάτων ανακούφισης από κοροναϊούς και γ) από τις προσδοκίες ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα βοηθήσουν την οικονομία των ΗΠΑ ανακάμψει αργότερα φέτος.

Τα σύννεφα προϋπήρξαν

Ο πρόεδρος της Fed νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα απέρριψε τις προτάσεις, ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και οι μαζικές αγορές ομολόγων της κεντρικής τράπεζας δημιούργησαν φούσκες τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, δεν εξουδετερώθηκαν οι ανησυχίες ορισμένων επενδυτών, καθώς επιμένουν ότι η νομισματική πολιτική της Fed ενθάρρυνε την υπερβολική ανάληψη κινδύνων στις αγορές ευρύτερα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 66% από τον Μάρτιο και οι μετοχές πλησιάζουν τις υψηλότερες αποτιμήσεις τους σε βάθος δύο δεκαετίες.

Κάποιοι θα πουν πως οι μετοχές της GameStop χειραγωγήθηκαν, αλλά δεν είναι  δυνατό να το ελέγξουμε. Το σίγουρο είναι πως αν κυριαρχήσει η υποψία πως υπάρχει χειραγώγηση της αγοράς, τότε από αυτό μπορεί να προκληθεί τόση ζημιά όση αν όντως υπήρξε στην πραγματικότητα. Καθώς συχνά στο χρηματιστήριο η φήμη λειτουργεί ισοδύναμα με το γεγονός. Η Wall Street διαθέτει μεγάλο βάθος συναλλαγών, καθώς έλκει κεφάλαια από κάθε γωνιά της γης. Γιατί θεωρείται αγορά που δεν σηκώνει κόλπα χειραγώγησης και απάτες. Μια ανατροπή σε αυτή τη βαθειά ριζωμένη εντύπωση, μπορεί να αποτελέσει το πέταγμα της πεταλούδας που θα βάλει μπροστά την πορεία προς το χάος.

Για την ώρα δεν ήταν οι αρμόδιοι για τον έλεγχο της κεφαλαιαγοράς που αντέδρασαν.  Παρά τα πολλά σχόλια από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι οι πλατφόρμες διαβίβασης εντολών που έβαλαν ένα προσωρινό φρένο. Οι χρήστες της Robinhood δεν μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές GameStop και ορισμένες άλλες για δυο μέρες, παρά μόνο να πουλήσουν. Αυτό το ακραίο μέτρο από μια απροσδόκητη πηγή αν εφαρμοστεί με μια περιοδικότητα μπορεί να καταλαγιάσει τη δραστηριότητα που εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα διαθέσιμα εμβόλια καθορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 2021;

Την ίδια ώρα χρησιμοποιούνται από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές οι επιδημιολογικές αναλύσεις, σε μια προσπάθεια οι αριθμοί, που τους εμπιστεύονται οι διαχειριστές κεφαλαίων, να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με το πότε θα νικηθεί η πανδημία στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Γιατί τότε θα ξεκινήσει ο καλπασμός στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Dr Ed Yardeni  αναρωτήθηκε 460 εκατομμύρια ή 230 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα απαιτηθούν για νίκη.  Η συναίνεση στους επιδημιολόγους, κατάληξε ότι η ανοσία της αγέλης από τον Covid-19 θα απαιτήσει τον εμβολιασμό του 70% τουλάχιστον του πληθυσμού των ΗΠΑ των 328 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό είναι το επίπεδο όπου η ανοσία - μέσω μόλυνσης ή εμβολιασμού στο παρελθόν - θα ήταν αρκετά υψηλή, ώστε η εξάπλωση της κοινότητας να πέσει τόσο ώστε να μπορεί να δηλωθεί το πέρας της υγειονομικής κρίσης. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για περίπου 460 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, αφού απαιτούνται διπλές δόσεις για 230 εκατομμύρια άτομα.

Συνεχίζει ωστόσο, υπολογίζοντας ότι ο ιός προκαλεί σοβαρή ασθένεια κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών. Περίπου το 80% των συνολικών θανάτων των ΗΠΑ Covid-19 ήταν στον πληθυσμό άνω των 65 ετών. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της Αμερικής ζει σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, αλλά αυτό το μικρό ποσοστό της χώρας αντιπροσωπεύει το 36% των θανάτων των ΗΠΑ από Covid-19. Έτσι, η εκτεταμένη ανοσοποίηση σε ηλικιωμένους πρέπει να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των θανατηφόρων συνεπειών της πανδημίας. Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 54 εκατομμύρια άτομα άνω των 65 στις ΗΠΑ, χρειάζονται περίπου 108 εκατομμύρια δόσεις για τον εμβολιασμό όλων αυτών. Σε αυτά προσθέτει 122 εκατομμύρια δόσεις για εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη (20 περίπου εκατομμύρια) και για άτομα υψηλού κινδύνου. Επειδή 41 εκατομμύρια ενήλικες κάτω των 65 ετών αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο λόγω των υποκείμενων νοσημάτων. Η πρόσθεση αυτών των αναγκών για πλήρη εμβολιασμό (δηλαδή, δύο δόσεις ανά άτομο) των 115 εκατομμυρίων ατόμων που αναφέρονται παραπάνω (54 εκατομμύρια ηλικιωμένοι και 61 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε υγειονομική περίθαλψη μαζί με αυτούς κάτω των 65 ετών αλλά σε κίνδυνο) ισοδυναμεί με 230 εκατομμύρια δόσεις - ακριβώς οι μισές από τις 460 εκατομμύρια δόσεις ότι θα απαιτούσε η ανοσία γενικού πληθυσμού. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον το πώς προσπαθούν να υπολογίσουν με πλάγιο τρόπο τον χρόνο που θα περατωθεί  η κρίση από την πανδημία και τονίζει την επιβάρυνση στο επενδυτικό φρόνημα που έχει προκαλέσει. Δικαιολογεί και την ανησυχία από τους ισχυρούς θεσμικούς όταν ξεπηδούν επιπλέον παράπλευρα προβλήματα στη λειτουργία των χρηματιστηρίων από φαινόμενα GameStoκοποίησης.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε πτωτικό βηματισμό και η μηνιαία επίδοση ταυτίζεται με του έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή -3,31%, υποχωρεί στο μήνα και το 2021 -1,19%. Ο Dow, στη βδομάδα είχε απώλειες -3,27%, με επίδοση -2,04% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -4,97%, ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +1,45%. Ο Russell 2000 με εβδομαδιαία  πτώση 4,39% στο 2021 εμφάνισε άνοδο +5,00%. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -3,49%, ενώ στο 2021 έχει κέρδη +1,42%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -4,30% στη βδομάδα ενώ στο έτος αποδίδει -0,82%. Ο DAX έπεσε -3,18% και στο έτος αποδίδει -2,08%, ο CAC είχε μεταβολή -2,88% αλλά στο 2021 -2,74%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -3,47% ενώ στο έτος έχει επίδοση -3,92%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -2,34% με ετήσια επίδοση -2,97%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -3,11% με ετήσια μεταβολή -0,80%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -1,97% διαμορφώνοντας επίδοση έτους -3,32%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -3,80% ενώ στο 2021 αποδίδει -2,45%. Ο χρυσός με μεταβολή -0,31%, βρέθηκε στα 1849,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -2,72%. Άνοδος +0,31%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 52,14 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται +7,68%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,38%, έχει απόδοση στο 2021 +0,80%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε απώλειες -5,24%, ενώ η απόδοση στο 2021 είναι +3,58%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -5,30% και στο έτος χάνει -3,31%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά -3,95% ενώ στο έτος αποδίδει +3,87%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -3,43% κατέληξε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, στο 2021 αποδίδει +0,29%.

Ο Ιανουάριος έχει τη φήμη ότι μπορεί να προβλέψει την κατεύθυνση της αμερικανικής αγοράς κατά τους επόμενους 11 μήνες του έτους. Θα υπάρξουν πολλές αναφορές σε αυτό τώρα που ο Ιανουάριος είναι επίσημα πτωτικός μήνας. Ο Mark Hulbert στο Market Watch διαφωνώντας μας υπενθυμίζει ότι ο Ιανουάριος του 2020 ήταν επίσης καθοδικός μήνας (μείωση -0,2%) και οι επόμενοι 11 μήνες ωστόσο απέδωσαν ένα πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο κέρδος. Στατιστικά άλλοι μήνες έχουν μεγαλύτερες «δυνάμεις» πρόβλεψης. Από τη δημιουργία του S&P 500 το 1954, στην πραγματικότητα, ο Ιούνιος έχει την ισχυρότερη ικανότητα πρόβλεψης, ακολουθούμενος από τον Φεβρουάριο. Ο Ιανουάριος είναι στην τρίτη θέση.

ΧΑ

Η τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου ξεκίνησε με μια καθαρά πτωτική σύνοδο σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,85%), αλλά και των ΒΙΟ -3,86%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,28%, ΑΡΑΙΓ -3,19% και ΟΤΕ -3,01%. Ο ΓΔ, με μεταβολή -2,16%, οδηγήθηκε στις 762,13 από 778,98 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1815,79 από 1855,60 με πτώση -2,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,675 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 0,348 εκατ. Η ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών στη συντονισμένη βουτιά της Δευτέρας, έφερε τον ΓΔ την Τρίτη στις 764,70 μονάδες με ταπεινά, έναντι των ξένων, κέρδη +0,34%. Ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1820,86 με άνοδο +0,28%. Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερος τζίρος 49,392 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,694 εκατ. και επηρέασαν πάλι αρνητικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,91%). Την Τετάρτη ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,752 εκατ. ευρώ, τα πακέτα είχαν αξία 1,192 εκατ. Την κάθοδο οδήγησαν οι Τράπεζες  (-6,27%), και οι απώλειες των ΜΥΤΙΛ -4,76%, ΑΡΑΙΓ -4,40%, και ΟΠΑΠ -4,19%. Τα ανοδικά blue chip ήταν δυο υπογραμμίζοντας τη γενική ρευστοποίηση θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο ΓΔ με μεταβολή -2,77% οδηγήθηκε στις 743,49 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1764,00 απώλειες -3,12%.

Την Πέμπτη προέκυψε η σημαντικότερη σύνοδος στο 2021. Την διαπραγμάτευση σφράγισε η δραματική ανατροπή στην υπεροχής της προσφοράς που επικράτησε στην πρώτη ώρα, καθώς στην υπόλοιπη διάρκεια  της συνεδρίασης, σε συντονισμό με την πορεία των ευρωπαϊκών, οι τιμές κινήθηκαν απρόσκοπτα ανοδικά. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:43 και ήταν οι 726,02 μονάδες και επανεμφανίστηκε στις 11:17. Έκτοτε, κινήθηκε με σταθερή ανοδική κλίση προς τις 755 μονάδες. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 754,25 μονάδες, δηλαδή 34,23 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας με μεταβολή +1,45%. Ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1973,37 με άνοδο  +1,67%. Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,06%), και λίγες μετοχές από τα blue chip ήτοι ΑΔΜΗΕ +2,49%, ΕΧΑΕ +2,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28% και ΜΥΤΙΛ +2,16%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,789 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 2,848 εκατ. Η Παρασκευή επισφράγισε την εστίαση των πιέσεων στις Τράπεζες (-3,03%), αλλά και την παρουσία ισχυρών πωλητών θέσεων, σε αρκετά blue chip, όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,76%, ΑΔΜΗΕ -3,04% και ΕΧΑΕ -2,65%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,64% οδηγήθηκε στις 749,46 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1782,15 με πτώση  -0,63%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,899 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,574 εκατ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 72,9 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 2,13 εκατ. τη μέρα.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -3,79%, με επίδοση για τον Ιανουάριο -7,36%, ο 25άρης έχασε -3,96%, και στον μήνα -7,88%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,16%, υποχωρεί στον τρέχοντα μήνα -4,92%. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέληξε στα 50,935 από 52,559 δις ευρώ στις 22/1. Ενώ στις 31/12/20 ήταν στα 53,853 δις ευρώ.

Ο ασύμμετρα σκληρός Ιανουάριος οφείλει το 50% των απωλειών του στην τελευταία εβδομάδα του και η εικόνα των blue chip στην εβδομάδα και το μήνα το αναδεικνύει σαφώς. Με εβδομαδιαία άνοδο έκλεισαν πέντε, ήτοι ΣΑΡ +1,80% και -2,99% στο μήνα, ΟΛΠ +0,97% και (-3,94%), ΔΕΗ +0,50% και (-4,91%), ΤΕΝΕΡΓ +0,43% και (+6,52%), και ΜΠΕΛΑ +0,31% και (-8,87%). Από αυτές μόνο η τελευταία έχει χειρότερη των δεικτών μηνιαία επίδοση. Στην αντίποδα με πτώση στη βδομάδα από -4% και πάνω συναντάμε δέκα: ΑΡΑΙΓ -12,77% στο μήνα (-20,39%), ΠΕΙΡ -11,50% και (-30,77%), ΑΛΦΑ -9,15% και (-20,88%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -8,14% και (-18,84%), ΜΟΗ -6,15% και (-1,69%), ΕΥΡΩΒ -6,09% και (-5,05%), ΕΤΕ -12,77% και (-20,39%), ΕΕΕ -5,55% και (-8,48%), ΟΤΕ -4,91% και (-8,95%), ΕΧΑΕ -4,25% και (-10,27%). Ακολουθούν πέντε με μεταβολή ισοδύναμη των δεικτών ΛΑΜΔΑ -3,93% και (-10,42%), ΒΙΟ -3,86% και (-10,16%), ΦΡΛΚ -3,83% και (-5,75%), ΟΠΑΠ -3,62% και (-7,58%), ΕΥΔΑΠ -3,25% και (-4,66%). Ακολουθούν τα υπόλοιπα καθοδικά με απώλειες μικρότερες του -3% ήτοι ΑΔΜΗΕ -2,65% και (-9,64%), ΕΛΠΕ -1,96% και (+1,67%), ΤΙΤC -1,90% και (+5,39%), ΜΥΤΙΛ -1,71% και (+1,34%), και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,69% και (-9,01%). Με τέσσερα ανοδικά blue chip στο μήνα οι προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι φανερό πως έχουν δώσει τη θέση τους στην ανησυχία από την αποδοχή πως θα υπάρξει παράταση στην κρίση λόγω πανδημίας. 

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

H αποτύπωση των επιφυλάξεων στα ΣΜΕ δεν άλλαξε δραματικά

Στην τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο στο πρώτο μέρος αλλά του προσέδωσαν κέρδη για μια ώρα στην μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 12,33 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,22 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:32 και ήταν οι 1759,69 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1803,61, εμφανίστηκε στις 14:14. Το κλείσιμο στις 1782,15 από 1793,37 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,63% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 11,797 από 16,608 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 842 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1803,75 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1757,00, με τελευταίες πράξεις στις 1778,25 από 1788,00 και ανήλθαν σε 4092 από 4036 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε υψηλότερο ενδιαφέρον για την σειρά Μαρτίου με 66 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1800,00 μονάδες και κατώτερο τις 1765,25 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1784,50 από 1793,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 266 από 261 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ανεβασμένο. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 73 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1750 ως τις 1825 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1725 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 118 συμβόλαια την Παρασκευή, για τιμή εξάσκησης από τις 1700 ως τις 1900 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1800 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 12.267 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4200 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 3975 για ΠΕΙΡ, στα 900 για ΔΕΗ, και 100 συμβόλαια για ΕΛΠΕ. 

Τα τελευταία γεγονότα με την κόντρα μικροεπενδυτών και hedge funds στις ΗΠΑ, δεν “πρόλαβε” η Αθηναϊκή επενδυτική κοινότητα να τα εισπράξει. Ενώ το πρόβλημα της μεγαλύτερης των εκτιμήσεων διόγκωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών από την πανδημία, φάνηκε στο ταμπλό πως θωρείται βέβαιο. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες -7,29% και στον Ιανουάριο -14,6%! Επίσης στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η παράταση της  διαπραγμάτευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και CVC Capital Partners για την Εθνική Ασφαλιστική.

Η πτωτική δυναμική που κυριάρχησε στην εβδομάδα που πέρασε διεθνώς, στην αθηναϊκή αγορά έφερε απώλειες που συνοδεύτηκαν από σημαντική επιδείνωση των στατιστικών δεδομένων που παρακολουθούν οι επαγγελματίες επενδυτές. Έτσι δεν είναι έκπληξη το φαινόμενο οι εγχώριοι αναλυτές  να θέτουν συγκεκριμένα επίπεδα που χρειάζεται να επανακτήσει ο μέσο όρος για να επιστρέψει στην ανοδική τροχιά που είχε στο τέλος του 2020 και την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου η αγορά. Παράλληλα στις πιθανές στηρίξεις έκαναν την εμφάνισή τους τιμές γύρω από τις 710 μονάδες που είναι ένδειξη πως πιθανολογούν μια κίνηση  των αποτιμήσεων ακόμα χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: “Τα αντανακλαστικά των αγοραστών αναδύθηκαν την κατάλληλη στιγμή την Πέμπτη, σε συνέχεια της υποχώρησης των προηγούμενων ημερών, συνδυαζόμενα με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση. Η τεχνική ανάλυση επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας με στόχο την υπέρβαση των 765 μονάδων του ΓΔ, ώστε να επανέλθει το αισιόδοξο σενάριο. Εναλλακτικά, θα επανέλθει το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ”.

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec σημείωσε: Τρίτη πτωτική εβδομάδα για το Χ.Α., με απώλειες σε όλους τους κλάδους. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει πτωτική, όσο ο ΓΔ θα βρίσκεται κάτω από τις 781 μονάδες (ΚΜΟ 20). Σημεία στήριξης οι 730 και 710 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημεία αντίστασης οι 770 και 781 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη θα παραμείνει πτωτική, όσο βρίσκεται κάτω από τις 475 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ μέσα στην εβδομάδα απειλήθηκε και η μακροπρόθεσμη τάση (425 μονάδες). Η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου στην Ευρωζώνη την Τρίτη και του πληθωρισμού την Τετάρτη, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το ζήσαμε και αυτό. Μετά τις ανορθόδοξες τιμές στις Αγορές Πετρελαίου την Άνοιξη του 2020, το 2021 ξαναγράφει εκ νέου την ιστορία των Αγορών, με τα φαινόμενα μαζικής δραστηριοποίησης Μικροεπενδυτών σε μετοχές στις οποίες έχουν πάρει θέσεις πώλησης Επενδυτικά Κεφάλαια, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των θέσεων και την καταγραφή σημαντικών απωλειών. Η μαζική συμμετοχή της Επενδυτικής Λιανικής και οι συντονισμένες αγορές σε Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, αλλά και στις Αγορές Εμπορευμάτων, συνιστούν ένα από τα απρόσμενα φαινόμενα των καιρών μας, αλλά δεν είναι το μοναδικό.

Ενώ η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 0,8% για δέκα χρόνια, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί σε πρωτογενή έκδοση δεκαετίας, η Αγορά δεν φάνηκε να “συγκινείται” ιδιαίτερα, παρότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου, θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για το κόστος προεξόφλησης του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου των Εταιρειών.

Κατά τα λοιπά η Ελληνική Αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο Λιανεμπόριο, καθώς η πορεία των κρουσμάτων έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, η εικόνα αδράνειας σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση, δεν προσέφερε κάποια βοήθεια, ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να φυλλοροεί, ανεξάρτητα από την τάση των Αγορών του εξωτερικού.

Η ανησυχία των Επενδυτών, μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου, με αποτέλεσμα την μάλλον “άγαρμπη” και εν μέρει, αδικαιολόγητη γρήγορη πίεση των μετοχών, όταν και οι Ξένες Αγορές έδειξαν σημάδια κόπωσης, απόλυτα όμως φυσιολογική, τηρουμένων των διαστάσεων της ανόδου που προηγήθηκε στις Αγορές των ΗΠΑ.

Η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε με την συμπλήρωση 100 μονάδων πτώσης του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος τζίρος του 2021.

Ο Ιανουάριος δεν άφησε θετική χρηματιστηριακή επίγευση και από ότι φαίνεται η Αγορά θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένη σε ιδέες και επιλογές, μέχρι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ή να αποκτηθεί κάποιος αυξημένος βαθμός ανοσίας, που να δικαιολογεί χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Τεχνικά, το κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες δεν άφησε πολλά περιθώρια και η διαφυγή της συσσώρευσης ήταν έντονη. Η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών στα επίπεδα των 725 μονάδων, ήταν κυρίως λόγω της εμφάνισης έντονων υποτιμήσεων των ταλαντωτών, σε ωριαίο και ημερήσιο επίπεδο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες, για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 710 – 700 μονάδων, όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράς για τους αγοραστές και πιθανότατα η κυριότερη ζώνη άμυνας. Η αποκλιμάκωση της πτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τους αγοραστές, ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το “πάνω χέρι” στην διαμόρφωση της τάσης.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 1/2/21 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών των ΗΠΑ ανέτρεψαν τις αρχικές απώλειες καθώς οι ιδιώτες μικροεπενδυτές έδωσαν προσοχή σε πολύτιμα μέταλλα, υποσχόμενοι μια ανάπαυλα σε ορισμένα σκληρά χτυπημένα από τη δράση τους hedge funds.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,4% μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτώσεις. Ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +1,87%.  Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 1,2%, αφού έχασε σχεδόν 2% την Παρασκευή, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +1,55%.

Τα κινεζικά blue chip κέρδισαν 0,5% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας παροχέτευσε περισσότερα χρήματα στις αγορές χρήματος. Ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +1,24%.  

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,3%, έχοντας υποχωρήσει έως και -1% στην αρχική διαπραγμάτευση, ενώ στις 8:40 δική μας ώρα ήταν στο +0,41%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 πρόσθεσαν 0,6% και τα συμβόλαια FTSE 0,2%.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι το επεισόδιο με την GameStop Corp ήταν πραγματικά ένα παράπλευρο διασκεδαστικό θέαμα σε σύγκριση με τα σημάδια μείωσης της οικονομικής δυναμικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς οι περιορισμοί λόγω των κορωνοιών “δαγκώνουν”. Πράγματι, δύο έρευνες από την Κίνα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι περιορισμοί έπληξαν ορισμένες περιοχές. Ούτε οι ειδήσεις σχετικά με τη διάθεση εμβολίων ήταν θετικές, ιδίως λόγω αμφιβολιών σχετικά με το εάν θα λειτουργήσουν σε νέα στελέχη COVID.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα