Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Θυμήθηκαν τα επιτόκια
Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2007 00:01

O ΦΟΒΟΣ υψηλότερων επιτοκίων οδήγησε στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι χθεσινές εξελίξεις ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Την ίδια στιγμή η επιστροφή των επενδυτών στη Wall Street μετά την εορτή της 4ης Ιουλίου ήταν απογοητευτική, διότι οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επισκίασαν την αισιοδοξία για την εξαγορά των 20 δισ. δολαρίων της ξενοδοχειακής αλυσίδας Hilton Hotels Corp.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο της στερλίνας, σε 5,75%, ενώ η ΕΚΤ αποφάσισε τη διατήρηση του επιτοκίου του ευρώ στο 4%, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα αύξηση το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 0,65%, στις 1.609,67 μονάδες, έπειτα από αρχική άνοδο 0,3% από τα κέρδη των ασιατικών αγορών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,50%, στις 6.640 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 διαμορφώθηκε στις 6.059,53 μονάδες, με πτώση 0,63%, ενώ στη Φραγκφούρτη ο Dax έκλεισε στις 7.992,87 μονάδες, με απώλειες 1,02%.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ στο 4%, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι απαιτείται ισχυρή επαγρύπνηση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο του ευρώ οκτώ φορές από το Δεκέμβριο του 2005, καθώς η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε διάστημα έξι ετών το 2006 άφησε περιθώριο στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους και στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν υψηλότερους μισθούς, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, και η γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων. Ωστόσο, θετικά ήταν τα νέα από την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών των Ιούνιο.

Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε για έκτη διαδοχική ημέρα με κέρδη 0,3%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα