Το Πρωτοδικείο αποφασίζει για τη Γ.Σ. της Ελλάκτωρ

Αναβολή της σημερινής συνεδρίασης των μετόχων ζήτησε η Invesco
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 08:45
UPD:08:46
NIKOS DANIILIDIS

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η πολυσυζητημένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί, ωστόσο το αν θα γίνει ή όχι θα αποφασιστεί νωρίτερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Στο δικαστήριο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η Invesco των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη (έχει εξαγοράσει το 5% των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου) ζητώντας την αναβολή της συνέλευσης μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την ολλανδική Reggeborgh Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πλευρά των Ολλανδών

Μόλις έγινε χθες γνωστή η κίνηση των εφοπλιστών, πηγές από τη Reggeborgh σημείωναν: «Η κίνηση αυτή αποτελεί δήλωση αποδοχής της ήττας της πλευράς αυτής, η οποία δεν καταλαβαίνει το κόστος που δημιουργεί στην Ελλάκτωρ. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί και η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημιουργική πορεία της χωρίς αυτούς που την εμποδίζουν μέχρι σήμερα».

Η άποψη της Reggeborgh είναι ότι δεν έχει συμβεί κάτι καινούργιο ή έκτακτο, ώστε το δικαστήριο να αναβάλει τη διαδικασία, αλλά και, όπως ισχυρίζονται, δεν έχει και τη δικαιοδοσία για μια τέτοια απόφαση. Οι Ολλανδοί, όπως επίσης λένε, παρακολουθούν τις κινήσεις της άλλης πλευράς, μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι στο δικαστήριο θα εκπροσωπηθεί και η διοίκηση της Ελλάκτωρ, εκτός από τους εφοπλιστές, σημειώνοντας ότι μοιάζουν με «κακό ανέκδοτο αν δεν επρόκειτο για το μέλλον μιας μεγάλης εταιρείας».

Το σκεπτικό των αιτούντων είναι να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση μέχρι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει κάποια απόφαση σχετικά με το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμού. Δεν είναι σαφές, πάντως, αν κάτι τέτοιο προβλέπεται ως διαδικασία. Το θέμα της Ελλάκτωρ εξετάζει και η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έπειτα από καταγγελία μικρομετόχου. Παρά τις πληροφορίες που υπήρξαν περί του αντιθέτου, δεν ελήφθη απόφαση μπλοκαρίσματος της συνέλευσης.

Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς δικαιοδοσία έχει σε αυτό το θέμα. Έχει ανακοινώσει έρευνα γενικά για τον κατασκευαστικό κλάδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει απευθύνει ερωτήματα στους φορείς που έχουν σχέση με την υπόθεση της Ελλάκτωρ.

Η πλευρά των εφοπλιστών

Πηγές από την πλευρά των εφοπλιστών αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι να διασφαλίσουν πως αν αναλάβει τον έλεγχο της Ελλάκτωρ η Reggeborgh, δεν θα υπάρξει πρόβλημα όσον αφορά τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για την ανάληψη έργων. Ότι, δηλαδή, δεν τίθεται θέμα συγκέντρωσης, καθώς η ολλανδική εταιρεία έχει συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ Τέρνα.

Χθες, στο μεταξύ, με βάση τη συμφωνία που έχουν συνάψει οι δύο εφοπλιστές με την Pemanoaro των Αναστασίου και Δημητρίου Καλλιτσάντση, η κοινή τους εταιρεία Akron Trade And Transport όφειλε να εξαγοράσει το 11,94% των μετοχών της Ελλάκτωρ με τιμή 1,3 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ποσό 33,28 εκατ. ευρώ). Εκπρόσωποί τους έλεγαν ότι η συναλλαγή έγινε, ωστόσο μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα (υπάρχει χρονικό περιθώριο δύο ημερών).

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη γενική συνέλευση στην Ελλάκτωρ έχει θέμα την αλλαγή διοίκησης (το έχει θέσει η Reggeborgh προτείνοντας νέο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο) και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων κατά 50,4 εκατ. ευρώ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα