Διορθωτικές παρεμβάσεις για γεωργικά προϊόντα στον αναπτυξιακό

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2007 11:06

Θέματα σχετικά με την ένταξη και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την παραγωγή και μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων που υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3299/2004 ρυθμίζονται με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών (ΥπΟΙΟ) και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ευάγ. Μπασιάκος καθώς και ο Υφυπουργός (ΥπΟΙΟ) κ. Χρ. Φώλιας.

Το περιεχόμενο της ΚΥΑ είχαν επεξεργαστεί ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χρ. Φώλιας, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλ. Κοντό και τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Κ. Σκιαδά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην εν λόγω ΚΥΑ δόθηκε προτεραιότητα στην δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων σε ένα ευρύτερο πεδίο τομέων της φυτικής, ζωικής παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, με προσθήκη επιπλέον επιλέξιμων δαπανών και απάλειψη περιορισμών που αλλοίωναν τον υγιή ανταγωνισμό και εμπόδιζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν ορισμένες προσαρμογές, διορθωτικές παρεμβάσεις και προσθήκες για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, οι κυριότερες των οποίων είναι:

Διορθωτικές παρεμβάσεις:

- Ενισχύονται πλέον όλες οι επιχειρήσεις ενώ πριν ενισχύονταν επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονταν ως «μικρομεσαίες».

- Καταργείται το όριο των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικών επιλέξιμων δαπανών των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων.

- Καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός των επενδυτικών σχεδίων της υποπερίπτωσης ii της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3299/2004 κατά τον οποίο τα επενδυτικά σχέδια δεν πρέπει να αφορούν αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης μεγαλύτερη του 20% της υφιστάμενης.

- Καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός για τις επιχειρήσεις θερμοκηπιακού τύπου, της ενίσχυσης μόνο επενδυτικών σχεδίων που αφορούν τη καλλιέργεια με τη μέθοδο της υδροπονικής ή αεροπονικής.

Προβλέπονται επιπρόσθετα των ισχυουσών ενισχύσεων, επενδυτικά σχέδια για:

- Ίδρυση νέων μονάδων και στον κτηνοτροφικό τομέα

- Ίδρυση νέων τυροκομικών μονάδων σε όλη τη χώρα με την προϋπόθεση μη κάλυψης δυναμικότητας.

- Ίδρυση νέων μονάδων ή επέκταση υφιστάμενων ελαιοτριβείων για προϊόντα βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) καθώς και για προϊόντα ελαιοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόζονται Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

- Ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων οινοποιείων σε όλη τη Χώρα.

- Ίδρυση νέων ή επέκταση υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας.

- Εκσυγχρονισμός μονάδων επεξεργασίας καπνού, βάμβακος και τεύτλων

- Ίδρυση νέων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων επεξεργασίας υπολειμμάτων και απορριμμάτων των βιομηχανιών ειδών διατροφής και των λοιπών γεωργικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών, λιπασμάτων, πρώτων υλών κλπ.

- Ίδρυση νέων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων μεταποίησης - τυποποίησης σαλιγκαριών

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις ενισχυόμενες δαπάνες, προβλέπονται, σε ενίσχυση της προηγούμενης εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου, δαπάνες για :

- Σχεδιασμό και εφαρμογή Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

- Αγορά αναπαραγωγικού και πολλαπλασιαστικού υλικού που είναι απαραίτητο για την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας στις περιπτώσεις, ίδρυσης ή επέκτασης μονάδων φυτικής παραγωγής που υπάγονται στον Ν. 3299/2004.

- Αγορά του ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής .

- Μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

- Αγορά γης από πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αφορούν τον τομέα μεταποίησης και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

- Αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα