Ecofin: Αγκάθι οι γαλλικές θέσεις για ευρώ και δημοσιονομικά

Eντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2007 11:29

ΠΙΕΣΕΙΣ στο Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης και η Κομισιόν, προκειμένου να δεσμευθεί σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τη σημερινή συνάντηση, όταν θα τους εκθέσει τα σχέδιά του για τον προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, ο Σαρκοζί εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του ως προς το ισχυρό ευρώ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η ευρωπαϊκή συναλλαγματική ισοτιμία θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία της ανάπτυξης, ενώ διαμήνυσε ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πραγματοποιήσουν το φθινόπωρο συνάντηση κορυφής για να συζητήσουν θέματα οικονομικής πολιτικής.

Συνάντηση κορυφής για το φθινόπωρο, με θέματα οικονομικής πολιτικής, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο Νικολά Σαρκοζί.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, δεν πρόκειται να υπάρξει στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης αντιπαράθεση με το νέο Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος δήλωσε ότι θα μεταθέσει τον ισοσκελισμό του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2012 από το 2010 που έχει συμφωνηθεί στην Ε.Ε., προκειμένου να προωθήσει μέτρα για την τόνωση της εγχώριας ανάπτυξης.

Ωστόσο, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις προκειμένου να γίνει περισσότερο σαφής ως προς τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, επειδή ορισμένα από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής φαίνεται να αφορούν φοροαπαλλαγές που θα ικανοποιήσουν το εκλογικό σώμα παρά πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές αποκάλυψαν ότι οι υπουργοί πιθανώς να ζητήσουν από τη Γαλλία να επανέλθει με πιο λεπτομερή σχέδια το Σεπτέμβριο, προτού θέσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό για το 2008 τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια, διευκρίνισε την Παρασκευή ότι η Κομισιόν δεν έχει νομική ισχύ να αναγκάσει τη Γαλλία να αλλάξει τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανονισμοί της Ε.Ε. προσφέρουν κάποια περιθώρια κινήσεων όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος για τις χώρες εκείνες που προωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ενισχύσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους και να περιορίσουν τα μακροπρόθεσμα βάρη στα δημοσιονομικά τους.

Με βάση τους κανονισμούς, μία χώρα όχι μόνο θα πρέπει να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του ορίου του 3% επί του ΑΕΠ, αλλά και να το μειώνει τουλάχιστον κατά 0,5% ετησίως, όταν οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές ώστε να επιτύχει ισοσκελισμό.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ συμφώνησαν τον Απρίλιο ότι όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να έχουν επιτύχει ισοσκελισμό έως το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα