Καθυστερημένη αλλά όχι εκτροχιασμένη η ανάκαμψη

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 14:20
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Πιο δύσκολο από ό,τι αναμενόταν εξελίσσεται το 2021 για την παγκόσμια οικονομία την ώρα που ο κορωνοϊός «επιμένει» και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ενώ έτσι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα από την ύφεση του περασμένου έτους , τελικά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να «πάρει μπρος». Παράλληλα ενδέχεται να μην είναι τόσο δυνατή όσο είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Ήδη αυτό τον μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της σε 4% για το 2021 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα τις δικές του εκτιμήσεις.

Διπλή ύφεση αναμένεται στην Ιαπωνία, την Ευρωζώνη και τη Βρετανία καθώς ενισχύονται τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Τα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφουν οι ΗΠΑ, από την άλλη, παρασέρνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις  προσλήψεις, καθιστώντας απαραίτητο το «τεράστιο» οικονομικό πακέτο που προτείνει  η κυβέρνηση  του Τζο Μπάιντεν .

Μόνο η Κίνα έχει επιτύχει μια ανάκαμψη τύπου V αφού κατάφερε να «τιθασεύσει» την πανδημία νωρίς. Ακόμη και εκεί, ωστόσο, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί με το Πεκίνο να βρίσκεται εν μέρει σε lockdown.

Οικονομικοί δείκτες του Bloomberg Economics δείχνουν μια ανησυχητική αρχή του νέου έτους με τις αναπτυγμένες οικονομίες να ξεκινούν αδύναμες και τις αναδυόμενες οικονομίες να αποκλίνουν.  «Αυτή είναι μια αντανάκλαση της σκληρής πραγματικότητας ότι, πριν από την ευρεία διανομή του εμβολίου, η επιστροφή στην κανονικότητα  είναι μια απίθανη προοπτική», δήλωσε ο Τομ Ορλικ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics.

Πρόκειται για μια νέα πρόκληση που αντιμετωπίζουνοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρόλο που έχουν διαθέσει 12 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικά μέτρα την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν ρίξει μερικά ακόμα τρισεκατομμύρια  σε τύπωμα χρήματος για να ενισχύσουν την ανάκαμψη.

Παρά την δύσκολη αρχή του 2021, οι αγορές έχουν διατηρήσει την αισιοδοξίας τους ότι τα οικονομικά πακέτα και οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς δημιουργώντας την προσδοκία πως θα επιτευχθεί το απαιτούμενο «τείχος ανοσίας» στον πληθυσμό. Από την άλλη πίσω μένουν οι πιο φτωχές χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να  προειδοποιήσει τις πλούσιες χώρες ότι οι οικονομίες τους θα μπορούσαν να πληγούν αν δεν βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, ανέφεραν οι Financial Times. 

«Ενώ υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστά μας προτού βγούμε έξω», δήλωσε ο Ερικ Νιλσεν , επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Unicredit. «Όσο η πανδημία απειλεί μέρος του κόσμου, η κανονικότητα δεν θα αποκατασταθεί πουθενά», πρόσθεσε. 

 

Οι αισιόδοξες προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εμβολιασμοί αφενός θα καλύψουν ουσιαστικο μέρος του πληθυσμού έως τα μέσα του έτους, αφετέρου θα είναι αποτελεσματικοί μπροστά στην απειλή των πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού. Θα βοηθήσουν επίσης η χαλαρή νομισματική πολιτική και η ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις δεν θα αποσύρουν την υποστήριξή τους πρόωρα, όπως έκαναν και κάποιες μετά την οικονομική κρίση. 

Τα lockdown και περιορισμοί στην κυκλοφορία φαίνεται επίσης να έχουν λιγότερο επιζήμιες οικονομικές επιπτώσεις αυτή τη φορά  καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις. Και το προβάδισμα της Κίνας στην παγκόσμια ανάκαμψη δείχνει τι είναι δυνατό να συμβεί μόλις ελεγχθεί ο ιός.

«Το πρώτο τρίμηνο θα είναι χειρότερο από ό, τι νομίζαμε», δήλωσε ο Σον Ρόουτς, οικονομολόγος στην S&P Global Ratings . «Βλέπουμε μια καθυστερημένη, αλλά όχι εκτροχιασμένη ανάκαμψη», σημείωσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα