Κίνα: Στα 26,9 δισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα, επίπεδα ρεκόρ

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 07:20

ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ των 26,9 δισ. δολ. αναρριχήθηκε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών και αυξάνοντας τις εντάσεις, καθώς οι εταιρείες βιάστηκαν να καταρρίψουν την προθεσμία για τα κίνητρα των εξαγωγών.

Το εμπορικό πλεόνασμα διπλασιάστηκε από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της γενικής διοίκησης των τελωνείων της χώρας, στο Web site τους και διαμορφώθηκε υψηλότερα των προβλέψεων των 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτό θα διαμορφωθείς τα 23,8 δισ. δολάρια.

Το πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ, αύξησε τις εντάσεις με τις ΗΠΑ μετά τους ισχυρισμούς ότι το νόμισμα της Κίνας είναι υποτιμημένο και το κράτος έχει εξάγει επικίνδυνα και μολυσμένα προϊόντα.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 27,1% από το προηγούμενο έτος και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο ήταν 112,5 δισ. δολ., κατά 84% υψηλότερες από το προηγούμενο έτος. Πέρυσι το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 177,5 δισ. δολ., επίπεδα ρεκόρ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 232,5 δισ. δολ. πέρυσι. Εως και τον Απρίλιο του 2007 αυτό είχε διαμορφωθεί στα 76,3 δισ. δολ., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα