Οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων Ελληνικών τραπεζών δεν εμφανίζονται να προσθέτουν αξία στους μετόχους τους. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν συγχωνεύσεις ανάμεσα σε μεγάλες τράπεζες, με στόχο την ενίσχυση της συνολικής παρουσίας τους στο εξωτερικό και όχι μόνον στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας επισκόπησης Τραπεζικού Κλάδου της KANTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε:
Η έρευνα της KANTOR, η οποία βασίζεται σε δημοσιευμένα στοιχεία και αφορά στην πορεία του συνόλου των Ελληνικών τραπεζών, προβλέπει συνέχιση της ταχύτατης ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, μέσω της επέκτασης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 8 δις ευρώ. Οι χώρες των Βαλκανίων από κοινού με την Τουρκία, την Ουκρανία και την Αίγυπτο αποτελούν πεδίο έντονης δραστηριοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Το 2006 ήταν ακόμα μία καλή χρονιά για τις τράπεζες, με τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια να αποτελούν τον πυρήνα του ενεργητικού τους με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 60%, ενισχύοντας την ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής. Οι χορηγήσεις συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο των καταθέσεων, παρουσιάζοντας αύξηση 25,4% έναντι 16% αντίστοιχα. Το μέσο spread όμως υποχώρησε το 2006 αναδεικνύοντας την ένταση του ανταγωνισμού.
Η KANTOR διαπιστώνει σαφείς ενδείξεις επιτάχυνσης του εταιρικού δανεισμού, ο οποίος όμως υπολείπεται σημαντικά του λιανικού δανεισμού.
Ενδεικτική της θετικής πορείας του τραπεζικού τομέα το περασμένο έτος είναι η αύξηση κατά 27,2% που σημείωσαν τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων, προσεγγίζοντας τα 4,2 δις ευρώ. Τα περιθώρια κέρδους ωστόσο μειώνονται με συστηματικό ρυθμό και μεσοπρόθεσμα θα απαιτηθεί σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας για να διατηρηθούν τα κέρδη.
«Η τάση αυτή, αν δε συνοδευτεί με αύξηση των κερδών από τις νέες επενδύσεις, θα οδηγήσει σε συγκράτηση και ίσως μείωση των κερδών», εκτιμάται στη μελέτη της KANTOR, η οποία αναλύει τις ετήσιες εξελίξεις του τραπεζικού τομέα για 8η συνεχή χρονιά, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται μεγάλοι Ελληνικοί, καθώς και ξένοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.
Ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων παίζει η εφαρμογή των ρυθμιστικών οδηγιών της Βασιλείας ΙΙ, γεγονός που διαφαίνεται και από την αύξηση των προβλέψεων κατά 27%, η οποία αντανακλά την τάση των τραπεζών για κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του πιστωτικού κινδύνου εν γένει.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη της KANTOR, υπάρχουν σαφείς διαφορές απόδοσης μεταξύ μεγάλων και μικρών τραπεζών, γεγονός που αντανακλάται στη σχετική αποτίμησή τους.
Λίγα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσθέτουν αξία στους μετόχους τους με αποδόσεις που υπερβαίνουν το κόστος κεφαλαίου, ενώ όλες οι μικρές εμπορικές τράπεζες εμφανίζουν αρνητική προστιθέμενη αξία.
Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιστοιχεί στο 41% του ΧΑ αυξήθηκε ταχύτερα από τα κέρδη και το ενεργητικό τους. Ένα σημαντικό μέρος της αξίας των τραπεζών οφείλεται στις προοπτικές τους και όχι στην κερδοφορία τους.
Η σχετικά υψηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους παρέχει προστασία από επιθετικές εξαγορές και ταυτόχρονα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις και τις πράξεις που στηρίζονται σε χαρτί και όχι μετρητά.
Η ελληνική τραπεζική αγορά παρουσιάζει αυξανόμενη συγκέντρωση με τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες να κατέχουν ποσοστό 56,2% του συνολικού ενεργητικού και τις οχτώ μεγαλύτερες να ελέγχουν το 91,3% της αγοράς. Το ποσοστό συγκέντρωσης, ωστόσο, παραμένει χαμηλότερο από αυτό των ευρωπαϊκών αγορών, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνέχιση της υπάρχουσας τάσης για συγχωνεύσεις, με πιθανότερες όμως, σύμφωνα με την KANTOR, τις συμφωνίες που δεν βασίζονται σε μετρητά. Ελκυστικός στόχος εξαγοράς παραμένει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.