ΕΕΤΤ: Εισήγηση στον ΥΜΕ για δικαιώματα διέλευσης

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2007 16:10

Eισήγηση υπέβαλε η ΕΕΤΤ, προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα καθορίζει το πλαίσιο και τις ειδικές διαδικασίες χορήγησης των Δικαιωμάτων Διέλευσης, Εγκατάστασης και Λειτουργίας δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε χώρους που ανήκουν τόσο στο δημόσιο όσο και σε ιδιώτες.

Η ΕΕΤΤ προέβη στην εν λόγω Εισήγηση, ύστερα από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της Δημόσιας Διαβούλευσης που διεξήγαγε, με στόχο την καταγραφή των απόψεων κάθε ενδιαφερομένου σχετικά με α) τη διαδικασία χορήγησης δικαιωμάτων β) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, γ) το χρόνο ανταπόκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών/φορέων (πχ Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες), δ) τις υποχρεώσεις των μερών καθώς και ε) τον τρόπο υπολογισμού των τελών διέλευσης και χρήσης.

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, η ΕΕΤΤ πρόκειται να εκδώσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σχετικό Κανονισμό για τα Τέλη Διέλευσης και Χρήσης, για τον οποίο έχει ήδη διεξάγει Δημόσια Διαβούλευση.

Όπως επισημαίνεται η ΕΕΤΤ, η χορήγηση Δικαιωμάτων Διέλευσης σε δημόσιους, κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια ενθαρρύνει την υλοποίηση επενδύσεων για την ανάπτυξη της υποδομή ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και συμβάλλει καθοριστικά στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος 4-2 της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και υποδομών στην Ελληνική Περιφέρεια, η ΕΕΤΤ θα εστιάσει τις ενέργειές της στην ενημέρωση όλων των φορέων της αγοράς για την ανάγκη ολοκλήρωσης των απαραίτητων υποδομών και στη διευκόλυνση εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών και των σχετικών ευκολιών τους (πχ υπαίθριες καμπίνες οπτικών ινών).

Παράλληλα, η ΕΕΤΤ εξετάζει μελλοντικά σενάρια για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών όσο τον δυνατό πλησιέστερα στις εγκαταστάσεις των συνδρομητών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών δικτύων επόμενης γενιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕΤΤ απέστειλε σχετική επιστολή σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και σε κατασκευαστές δικτύων, καλώντας τους να υποβάλουν τις απόψεις τους στη διαβούλευση που διενεργεί η Ομάδα Ευρωπαίων Ρυθμιστών (Εuropean Regulators Group- ΕRG) για την επόμενη γενιά των δικτύων πρόσβασης (NGΑ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα