Θα προλάβει το εμβόλιο να σώσει ..τον τουρισμό; 

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 12:31
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras

Του Γιάννη Αργυρού

H καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση λένε όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και στην Κομισιόν υιοθετούν απόλυτα αυτή την πρακτική. «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ ότι όλοι οι ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν την ίδια ημέρα με το ίδιο εμβόλιο» απάντησε στο ΜEGA  ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς όταν ρωτήθηκε για τις προφανείς αστοχίες στο σχεδιασμό του εμβολιασμού και τις καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση και πολύ σύντομα μόλις σε 45 ημέρες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Στις αρχές Μαρτίου τονίζει θα υπάρχει πληρότητα στις ποσότητες εμβολίων ώστε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο στόχος για την έξοδο από την πανδημία. 

Πέρα όμως από την ανάγκη των πειστικών απαντήσεων, στην ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δίνουν ξεκάθαρα μια εικόνα σύγχυσης σε πολλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως για πληθυσμό 450 εκατομμυρίων πολιτών έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη. Ακόμη παρά τις διαβεβαιώσεις σε κορυφαίο επίπεδο ότι υπάρχει μόνο η κεντρική διαπραγμάτευση για τα εμβόλια με τις εταιρείες παραγωγής είναι σαφές ότι χώρες όπως η Γερμανία ακολουθούν διαφορετική πρακτική.

Άλλωστε αν και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει σε 60 χώρες που αντιστοιχούν στο 61% του παγκόσμιου πληθυσμού 11 μόλις χώρες έχουν απορροφήσει το 90% των διαθέσιμων δόσεων.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την Ευρώπη. Έχουν χορηγηθεί  5 εκατομμύρια δόσεις και έχει εμβολιαστεί το 1,2 % του πληθυσμού.

Πιο ψηλά στην Ε.Ε. η Δανία που έχει εμβολιάσει το 2,9 του πληθυσμού της ενώ αντίθετα η Γαλλία με 422.127 δόσεις βρίσκεται μόλις  στο 0,6%. Γερμανία και Ιταλία έχουν εμβολιάσει από ένα εκατομμύριο πολίτες αρκετά μακριά από τα επιτεύγματα του Ισραήλ που έχει ήδη εμβολιάσει το 24,5% του πληθυσμού του και στοχεύει στο 100% μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ακόμη και στις ΗΠΑ του Ντόναλτ Τραμπ  έχουν εμβολιαστεί 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά το 3,2% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα μόλις χθες ξεπεράσαμε τους 93.000 εμβολιασμούς συνολικά και είμαστε στο κλειστό club των χωρών που παραλαμβάνουν εμβόλια έστω και με το σταγονόμετρο όταν στις γειτονικές χώρες έχουν παραλάβει μερικές δεκάδες δόσεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σύντομα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί ώστε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι κόντρα στην απαισιοδοξία και την κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο σχεδιασμός των εμβολιασμών και η αυστηρή επίτευξη των χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να αποδειχτούν ο καταλυτικός παράγοντας στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας. Μια δεύτερη χρονιά με τον τουρισμό σε καταστολή λόγω πανδημίας θα επιφέρει μια καταιγίδα επιπτώσεων στην Ελληνική οικονομία και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.          



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα