Συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης ζητεί η ΓΣΕΕ

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2007 15:30

Συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα ζητεί με επιστολή της η ΓΣΕΕ εν όψει της συζήτησης του θέματος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τρίτη 17 Ιουλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση των αρχών της ισότητας στην κοινωνική ασφάλιση - Αναμενόμενη παραπομπή της Ελλάδος στο ΔΕΚ

Κύριε Υπουργέ,

Η ευρισκόμενη σε εξέλιξη αντιδικία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και την εξουσία ελέγχου της εφαρμογής της αρχής της ισότητας των δύο φύλων και η αναμενόμενη παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί, ότι, υποκρύπτει ευρύτερους κινδύνους.

Πράγματι, μετά τη δημοσίευση και της Οδηγίας 2006/54/ΕΚ που ενιαιοποίησε τα κείμενα 7 ήδη υφιστάμενων κοινοτικών Οδηγιών αλλά και ενσωμάτωσε και τη σχετική νομολογία του ΔΕΚ, διευκρινίζεται, πλέον, η διάκριση μεταξύ των εννοιών της κοινωνικής και της επαγγελματικής ασφάλισης και της αντίστοιχης εξουσίας (της ελληνικής Πολιτείας για την πρώτη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη) ελέγχου του σεβασμού της αρχής της ισότητας των 2 φύλων.

Εξάλλου, η υφιστάμενη Οδηγία 79/7/ΕΟΚ που αναφέρεται στην κοινωνική ασφάλιση όπως αυτή προσδιορίζεται από τα άρθρα 48 - 51 της (ιδρυτικής της τότε ΕΟΚ) Συνθήκης της Ρώμης, επιβεβαιώνει, ότι, η εξουσία ρύθμισης θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις και εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ρύθμιση αυτή, όμως, δεν σημαίνει, ότι, οι αρχές της ισότητας των 2 φύλων παύουν να ισχύουν σε ζητήματα απτόμενα (όχι της επαγγελματικής που υπάγεται στο άρθρο 141 της Συνθήκης και στις Οδηγίες 86/378/ΕΟΚ, 96/97/ΕΚ και 2006/54/ΕΚ. αλλά) της κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιθέτως, ο σεβασμός της αρχής της ισότητας παραμένει βασικής σημασίας επιδίωξη αλλά ο έλεγχος της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στο πεδίο (όχι της επαγγελματικής αλλά) της κοινωνικής ασφάλισης θα εξακολουθήσει να ασκείται από την ελληνική πολιτεία και τις αντίστοιχες δικαστικές αρχές της, βάσει του κειμένου των Συνθηκών (άρθρα 48-51) και της Οδηγίας 79/7/ΕΟΚ.

Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι, σε συγκεκριμένο αριθμό (μικρό μέχρι στιγμής) περιπτώσεων δικαστικής κρίσης, τα ελληνικά δικαστήρια, επικαλούμενα τις αρχές της ισότητας, έχουν υπερβεί το γράμμα του γραπτού δικαίου και έχουν εκδώσει αποφάσεις αντιτιθέμενες προς τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις.

Κατά την αντίληψή μας, όμως, η αναμενόμενη παραπομπή της χώρας μας στο ΔΕΚ σε συνδυασμό με το κείμενο της νέας Οδηγίας 2006/54/ΕΚ και η μέλλουσα να εκδοθεί απόφαση του ΔΕΚ πρόκειται να δημιουργήσουν νέα κατάσταση και καθιστούν εξαιρετικά πιθανό το άνοιγμα του κεφαλαίου «η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης στην κοινωνική ασφάλιση και οι δυνατότητες ελέγχου της εφαρμογής αυτής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι σκέψεις μας αυτές οδηγούν στην έγκαιρη επισήμανση, ότι, η ανάμιξη του ΔΕΚ, σε σχέση με τον χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και του συνόλου των προϋποθέσεων συνταξιοδότησής τους, ενδέχεται (σε βαθμό εξαιρετικά ισχυρής πιθανότητας) να διαφοροποιήσει τη μέχρι σήμερα πρακτική της μη παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Διανοίγεται, συνεπώς, ένα νέο κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για το σύνολο των ασφαλισμένων δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα, αφού, ελλοχεύει, πλέον, σαφώς, ο κίνδυνος περιορισμού των εξουσιών ρύθμισης των ζητημάτων της κοινωνικής ασφάλισης σε εθνικό επίπεδο.

Ο επαπειλούμενος αυτός κίνδυνος πρέπει να αντιμετωπισθεί με έγκαιρο εθνικό σχεδιασμό και επιλογή και ανάπτυξη της αναγκαίας προσφορότερης επιχειρηματολογίας.

Με στόχο, ακριβώς, τον έγκαιρο εθνικό σχεδιασμό, προτείνουμε, κατ’ αρχήν, την άμεση πραγματοποίηση μιάς πρώτης ανταλλαγής απόψεων, σε σχετική σύσκεψη μας μαζί σας και με τους αρμόδιους επιτελείς και συνεργάτες σας και σε ημερομηνία που μπορείτε να καθορίσετε..

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ.ΠΟΥΠΑΚΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα