Κατά 10,7% αυξήθηκαν οι νέες Α.Ε. και ΕΠΕ το 2006

Μελέτη ICAP
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 12:27
UPD:12:41

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 4.581 νέες ΑΕ και ΕΠΕ ιδρύθηκαν το 2006 καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 10,7%, σύμφωνα με έρευνα της ICAP.

Η μελέτη καταγράφει την κινητικότητα κεφαλαίων και επιχειρήσεων στον ελληνικό εταιρικό τομέα το 2006 προσφέροντας ταυτόχρονα συγκριτικά στοιχεία για την επταετία 2000-2006.

Από τις παραπάνω ΑΕ και ΕΠΕ, το 69,8% ανήκει στους τομείς της βιομηχανίας και ενέργειας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Η τάση αύξησης του αριθμού των νέων ΑΕ και ΕΠΕ ξεκίνησε το 2005, μετά από σειρά ετών μείωσης του αριθμού των νέων επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά μάλιστα από το 2000 σημειώθηκε το 2006 και αύξηση των συνολικών αρχικών κεφαλαίων των νέων εταιρειών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 30,5% και διαμορφώθηκαν στα €433,7 εκ.

Η αύξηση η οποία καταγράφηκε στη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα οφείλεται κυρίως στη σημαντική διεύρυνση του αριθμού των νέων ιδρύσεων στο real estate, στις κατασκευές, και σε μια σειρά άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. παροχή συμβουλών, διαφήμιση, υπηρεσίες αρχιτεκτονικών γραφείων και μηχανικών).

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η δημιουργία αρκετών νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, η οποία ενίσχυσε περισσότερο τον όγκο των αρχικών κεφαλαίων παρά τον αριθμό των εταιρειών. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ότι πολλοί από τους κλάδους που κατέγραψαν άνοδο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το χώρο της ακίνητης περιουσίας και της οικοδομής• η διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διεύρυνση των συνολικών εταιρικών κεφαλαίων των εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, στις οποίες το μεγα-λύτερο μέρος των αρχικών κεφαλαίων καταβάλλεται σε είδος, και συγκεκριμένα σε ακίνητα προς εκμετάλλευση.

Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά σημειώθηκε σημαντική εισροή νέων επιχειρηματικών μονάδων στο χώρο της παραγωγής ενέργειας, η οποία συναρτάται σαφώς με την απελευθέρωση της εν λόγω αγοράς και τη συνεχιζόμενη χορήγηση υψηλών επιδοτήσεων για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής βασισμένων σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου παρουσίασαν επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές του 2005, σημειώνοντας οριακές μόνο μεταβολές.

Στην Αττική η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων (64,0%) δηλώνουν ως έδρα το νομό Αττικής, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με μεγάλη απόσταση (10,8%). Η αύξηση των επιχειρήσεων και κεφαλαίων του 2006 αφορούσε σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση 11 μόνο νομούς στους οποίους καταγράφηκε υποχώρηση των νέων ιδρύσεων. Οι εξελίξεις στην Αττική οφείλονται κυρίως στην ίδρυση εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και λοιπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στους κλάδους των κατασκευών και των ξενοδοχείων.

Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις (59,4%) επιλέγουν τη νομική μορφή της ΕΠΕ (μονοπρόσωπης ή μη), η οποία συνεπάγεται και σαφώς μικρότερα μέσα αρχικά κεφάλαια έναντι των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες αν και μόλις 1.859 σε αριθμό (έναντι 2.772 ΕΠΕ), κινητοποίησαν τα €303,9 εκ. από τα συνολικά αρχικά κεφάλαια της χρονιάς. Η άνοδος του αριθμού των νέων επιχειρήσεων – και κυρίως των κεφαλαίων - το 2006 οφείλεται περισσότερο στις ιδρύσεις ανωνύμων εταιρειών.

Η σημαντική ανάκαμψη των αρχικών κεφαλαίων τη χρονιά που πέρασε αντέστρεψε την τάση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες νέες ιδρύσεις αφορούσαν επιχειρήσεις μικρού σχετικά μεγέθους. Για πρώτη φορά από το 2000 καταγράφεται αύξηση του μέσου και διάμεσου κεφαλαίου των νέων εταιρειών, που σημαίνει ότι το 2006 οι νέες επιχειρήσεις ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτερες απ’ ότι το 2005.

Σύμφωνα με την ICAP, η εξέλιξη αυτή είναι απόλυτα συμβατή με την παρατηρούμενη στροφή προς τις ανώνυμες εταιρείες, δηλαδή προς μια νομική μορφή με μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Χαρακτηριστική είναι τέλος η απουσία ιδιαίτερα εντυπωσιακών εταιρικών «αφίξεων» το 2006, με τη μεγαλύτερη νέα επιχείρηση να έχει αρχικό κεφάλαιο μόλις €8 εκ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 9 από τις 10 μεγαλύτερες νέες ιδρύσεις αφορούν επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, ενώ τέσσερις από αυτές δραστηριοποιούνται στο χώρο του real estate, και μάλιστα στην Αττική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα