Total: Επελέγη από την Gazprom για συνεργασία στο φυσικό αέριο

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 12:44

THN Total SA επέλεξε η OAO Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο για να αναπτύξουν από κοινού το Shtokman, έναν πεδίο ανοιχτά της θαλάσσης στην Αρκτική, το οποίο ενδέχεται να έχει αποθέματα για την κάλυψη των προμηθειών της Ευρώπης, για περισσότερα από τρία έτη.

Η Total με έδρα το Παρίσι θα έχει το 25% της εταιρείας που θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα έχει στην κυριότητά της τις υποδομές του έργου, ενώ η ρωσική εταιρεία θα κατέχει το λοιπό μερίδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Gazprom, Αλεξέϊ Μίλλερ, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Gazprom ενδέχεται να προσφέρει μερίδιο 24% σε έναν ή και περισσότερους ξένους επενδυτές στο έργο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Gazprom, που ήδη προμηθεύει το 1/4 του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη, εκτιμά ότι το έργο θα αναζωογονήσει τη στάσιμη παραγωγή, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για το καύσιμο αυξάνεται. Η εταιρεία επίσης ενδέχεται να πουλήσει το ήμισυ του πεδίου αερίου σε υγροποιημένη μορφή σε νέους πελάτες, όπως τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Gazprom ματαίωσε το αρχικό της σχέδιο να επιτρέψει σε ξένους συνεργάτες να αποκτήσουν μερίδιο στο εν λόγω project.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα