Rio Tinto: Συμφωνία 38,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Alcan

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 13:45

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Alcan Inc. προς 38,1 δισ. δολ., υπερβαίνοντας την επιθετική προσφορά της Alcoa Inc., έκλεισε η Rio Tinto Group, για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο.

Η Rio, με έδρα το Λονδίνο, θα καταβάλλει 101 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά για την Alcan, 33% περισσότερα από την προσφορά της Alcoa των 76 δολ. ανά μετοχή. Η νέα εταιρεία που θα εδρεύει στο Μόντρεαλ, τη βάση της Alcan, θα ηγείται από τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Alcan, Richard Evans.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Rio, Tom Albanese, που ανέλαβε αυτή τη θέση τον Μάϊο, σχεδιάζει τη μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο. Οι μετοχές της Alcoa σημείωσαν άνοδο 4,5% στην Ευρώπη, καθώς εικάζετο ότι τώρα θα αποτελέσει στόχο εξαγοράς.

Οι τιμές του αλουμινίου σημείωσαν πέρυσι άνοδο 6,1%, υστερώντας των λοιπών βιομηχανικών μετάλλων. Ο μόλυβδος σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο το έτος που πέρασε, ο κασσίτερος αναρριχήθηκε 60% και το νικέλιο σημείωσε άνοδο 36%. Απώλειες 1% σημείωσε ο χαλκός.

Οι μετοχές της Alcan σημείωσαν άνοδο 5,2% στην Ελβετία, φθάνοντας σε ύψος αντίστοιχο των 99,33 δολ. η μία στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές της Rio υποχώρησαν 3,1%, φθάνοντας στις 38,70 λίρες στερλίνες η μία στο Λονδίνο.

Σύμβουλοι της Rio είναι οι: Deutsche Bank, CIBC World Markets Inc., Credit Suisse και N.M. Rothschild & Sons Ltd. Σύμβουλοι της Alcan είναι οι: Morgan Stanley, UBS, JPMorgan Chase & Co. και η RBC Capital Markets. Η Citigroup Inc., η Goldman Sachs Group Inc., η BMO Capital Markets και η Lehman Brothers είναι σύμβουλοι της Alcoa.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα