Σε ισχύ από 16/7 ο ΑΜΕΜ για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2007 12:19

Σε ισχύ τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Ιουλίου, ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) για τις μετοχές της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η χρήση του ΑΜΕΜ αφορά την αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης μιας μετοχής και τη διενέργεια δημοπρασίας (Call Auction) είτε όταν η τιμή της μετοχής εμφανίζει σημαντική μεταβολή (της τάξεως του 10% από την τιμή έναρξης) είτε όταν η συναλλαγή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη, εμφανίζει μεγάλη μεταβολή (της τάξεως του 2%). Στη συνέχεια της προσωρινής διακοπής διαπραγμάτευσης πραγματοποιείται Δημοπρασία κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα προσδιορισμού μιας "αποτελεσματικής" τιμής για τη μετοχή.

Ο AMEM χρησιμοποιείται διεθνώς ως μηχανισμός ελέγχου της απότομης μεταβλητότητας των τιμών (market volatility) και διασφαλίζει την ορθή και πλήρη πληροφόρηση της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόσο η ασφάλεια των συναλλαγών όσο και η προστασία των επενδυτών από απότομες μεταβολές μετοχών και συναλλαγών.

Επίσης, ο AMEM συμπληρώνεται με επιπλέον ελέγχους για τις περιπτώσεις που η μέθοδος της Δημοπρασίας χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της Τιμής Κλεισίματος της Μετοχής (κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης). Συγκεκριμένα, προκειμένου για τον προσδιορισμό της Τιμής Κλεισίματος εξετάζεται η εμφάνιση σημαντικής απόκλισης τιμής, η ύπαρξη ελεύθερων (market) εντολών καθώς και η ύπαρξη σημαντικού όγκου συναλλαγών στη Δημοπρασία.

Ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού ΑΜΕΜ περιγράφεται στην επισυναπτόμενη παρουσίαση καθώς και στην Απόφαση #30 του ΔΣ του ΧΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα