Ρευστότητα 2 δισ. κυνηγάει η ΔΕΗ το 2021

Τιτλοποιήσεις οφειλών - Προεισπράξεις - Πιθανή έξοδος στις αγορές - Ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 13:55
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected] 

Με μια σειρά κινήσεων η ΔΕΗ σχεδιάζει να χτίσει τη ρευστότητά της, ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που έχει θέσει ως προτεραιότητες η διοίκηση στη μετά λιγνίτη εποχή και εν όψει ενός μεγάλου κύκλου επενδύσεων. Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό μόνο από τις τιτλοποιήσεις χρεών, τις «έναντι» καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών, την πιθανή έξοδο στις αγορές, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Τιτλοποιήσεις

Αναλυτικά, ήδη έχουν μπει στο ταμείο τα 150 εκατ. από τα 200 εκατ. της πρώτης τιτλοποίησης απαιτήσεων. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της εταιρείας, αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές άλλης μιας τιτλοποίησης απαιτήσεων, ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Στα «συν» της προσπάθειας αυτής, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, θεωρείται η συμμετοχή μεγάλων οίκων, όπως η Pimco και η JP Morgan.

Συνολικά από τη συλλογή των οφειλών η διοίκηση αναμένει τουλάχιστον ρευστότητα 0,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2023. Όπως ανέφερε με αφορμή τα αποτελέσματα του 9μήνου 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, «σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων ολοκληρώσαμε τη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημέρες -την πρώτη συναλλαγή τιτλοποίησης απαιτήσεων από λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη- με την αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ από τη συνολική σύμβαση των 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξασφαλίσαμε νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι θετικές αυτές επιδόσεις αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο νέο κύμα πανδημίας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη και η χώρα μας».

Έξοδος στις αγορές

Κλειδί, πάντως, στην προσπάθεια για ταμειακή ενίσχυση της εταιρείας αλλά και «σφυγμομέτρηση» της γενικότερης πορείας της είναι η σχεδιαζόμενη εδώ και χρόνια έξοδος εκ νέου στις αγορές, στις οποίες για τελευταία φορά προσέτρεξε για την έκδοση ομολόγου ύψους 700 εκατ. ευρώ την άνοιξη του 2014. Αναμφισβήτητα ώθηση στο εγχείρημα δίνει η βαθμολόγηση «ΒΒ» από τη Fitch Ratings, που ανακοινώθηκε στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που ο οίκος εντάσσει τη ΔΕΗ στη λίστα με τις εταιρείες που αξιολογεί. «Μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor's η αξιολόγηση με "ΒΒ-" από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της», ανέφερε με αφορμή την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου ο κ. Στάσσης, δίνοντας το στίγμα.

Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας κρατά χαμηλό προφίλ σε σχέση με την πιθανή έξοδο στις αγορές, τηρώντας «σιγή ασυρμάτου» για τον χρόνο και το ύψος της έκδοσης. Έχοντας κατά νου ότι η εκ νέου αναζήτηση επενδυτών, μέσω εταιρικού ομόλογου, εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια και πλέον, προτιμά να ετοιμάζεται μεν, αλλά με προσεκτικό τρόπο, καθώς στόχος είναι ένα νέο ομόλογο να βελτιώσει το προφίλ δανεισμού.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που παρουσιάστηκε, οι οικονομικοί στόχοι της ΔΕΗ είναι ο περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Με σύμμαχο, πάντως, τις επιδόσεις στο 9μηνο και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί από πέρυσι αλλά και την αποκλιμάκωση των τιμών σε υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο, CO2, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης από τα ΝΟΜΕ, η χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας έχει μπει στα ραντάρ των αγορών.

Κεφαλαιοποίηση

Ήδη η κεφαλαιοποίηση αγγίζει και πάλι τα 2 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να έχει μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, έχοντας κατοχυρώσει επίπεδα κοντά στα 7,5 ευρώ περίπου. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Eurobank Equities, το ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη που έγινε πριν από τις γιορτές (Investors day) για το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ δημιουργεί μια δυναμική αφετηρία. Μάλιστα, η Eurobank Equites εκτιμά ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση με 35% discount έναντι ανταγωνιστικών εταιρειών και γι' αυτό τα σημερινά επίπεδα αποτελούν καλό σημείο εισόδου. Θέτει, δε, την τιμή-στόχο στα 10 ευρώ.

Καταλύτης ο ΔΕΔΔΗΕ

Στο φόντο αυτό εξελίσσεται η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. To Regulated Asset Base του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτελεί βασικό κριτήριο αποτίμησης για όλα τα δίκτυα, ανέρχεται στα 2,973 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, που σε ανάλυσή της εστιάζει στη μητρική ΔΕΗ αλλά και στις σχετικές εξελίξεις στον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το 49% είναι σε διαδικασία πώλησης και αποτελεί καταλύτη και για τη χρηματοοικονομική εικόνα της ΔΕΗ.

Η ανάλυση της Eurobank Equities αποκτά ιδιαίτερη σημασία βέβαια, καθώς οι Eurobank και Goldman είναι οι δύο βασικοί σύμβουλοι της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα, έτσι, με όσα αναφέρονται, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να έχει ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων, που δυσκολεύει την αποτίμηση, αλλά με βάση το προβλεπόμενο EBITDA του 2021 εκτιμάται ότι η αποτίμηση ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Eurobank Equities εκτιμά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Τα καθαρά έσοδα για το 2019 υπολογίζονται στα 728,6 εκατ. και οι οργανικές δαπάνες στα 429,2 εκατ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA. 

«Έναντι» Δημοσίου
Έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση «έναντι» των λογαριασμών ρεύματος του Δημοσίου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, την τελευταία ημέρα του χρόνου. Να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 το Δημόσιο έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτής της τακτικής για να στηρίξει τη ρευστότητα της ΔΕΗ, ενώ η δεύτερη δόση, ύψους 390,5 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. 

Επενδύσεις και νέα πεδία

Η εταιρεία ανασχεδιάζει τα κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών, αυξάνοντας διαρκώς τη χρήση του ebill και των ηλεκτρονικών πληρωμών και παρέχοντας δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη. Μέσα, δε, στο έτος αναμένονται τα δύο πρώτα consept stores που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή προφίλ στη σχέση με τον καταναλωτή.

Επίσης προωθείται η διείσδυση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και της ηλεκτροκίνησης. Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι 100 πρώτοι φορτιστές, ενώ επίκειται μέχρι το 2023 να μπουν 1.000 συνολικά, ενώ μεσοπρόθεσμα ο στόχος είναι για 10.000. Ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΒ Βασιλόπουλος και τη Fraport, ενώ επίκειται επέκταση των συνεργασιών και με άλλες αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ανάκτηση κόστους

Η ΔΕΗ αναμένει τις πολιτικές αποφάσεις της Ε.Ε. στη βάση αιτήματος που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση για αποζημίωση που σχετίζεται με τη λεγόμενη εφεδρεία έκτακτων αναγκών (strategic reserve capacity). Είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε κράτη-μέλη με ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής όπως η Γερμανία. Δηλαδή η ΔΕΗ διεκδικεί τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάκτησης κόστους για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν τα λιγνιτικά εργοστάσια λειτουργώντας ως «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», όπως στη Γερμανία.

Ωστόσο είναι προφανές ότι η τελική απόφαση περνά μέσα από ενδοκοινοτικές πολιτικές σταθμίσεις και ισορροπίες. Πάντως η ΔΕΗ διεκδικεί ποσά που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα