Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2007 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές για δεύτερη ημέρα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι ιαπνωικές μετοχές των εταιρειών ηλεκτρικής ενεργείας και των ασφαλιστικών εταιρειών, μετά τον χθεσινό σεισμό στα βορειοδυτικά της χώρας, που προκάλεσε ζημιές στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Tokyo Electric Power Co.

Οι μετοχές των εταιρειών με εργοστάσια στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, όπως της Riken Corp. και της Sanyo Electric Co., κινήθηκαν πτωτικά. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co., που βασίζονται σε προμηθευτές συμπεριλαμβανομένης της Riken, κινήθηκαν επίσης πτωτικά. Οι μετοχές της Millea Holdings Inc., της μεγαλύτερης ιαπωνικής ασφαλιστικής εταιρείας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, σημείωναν απώλειες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Mega Financial Holding Co., της δεύτερης σε μέγεθος οικονομικής εταιρείας της Ταϊβάν, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, μετά το δημοσίευμα σε εφημερίδα που ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια. Αντιθέτως, οι μετοχές της Ρaladin Resources Ltd. σημείωναν κέρδη καθώς εικάζετο ότι η εταιρεία εξερεύνησης ουρανίου της Αυστραλίας θα λάβει προσφορά εξαγοράς από την καναδέζικη ανταγωνίστριά της, Cameco Corp.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,2%, φθάνοντας στις 158,90 μονάδες στις 11:22 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,3%, φθάνοντας στις 18.193,25 μονάδες, ενώ ο Topix υποχωρούσε κατά 0,5%. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής, ημέρα κατά την οποία μόνο ο δείκτης Sensitive Index της Ινδίας κινήθηκε ανοδικά μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στη Ν. Κορέα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό, το επίκεντρο του οποίου ήταν 250 χλμ. βορειοδυτικά του Τόκυο, αυξήθηκε στους εννέα, ενώ αγνοείται ένας άνθρωπος. Περισσότεροι από 920 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 811 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα