Non-Dom: Οι επενδύσεις για χαμηλό φόρο ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 08:09
UPD:08:11
shutterstock

Τις λεπτομέρειες για το ύψος, τις διαδικασίες αλλά και τις κατηγορίες επενδύσεων για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη φορολογικής τους κατοικία στην Ελλάδα προβλέπει υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις είναι ο φορολογούμενος ή συγγενικό του πρόσωπο, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας να αποδείξει ότι πραγματοποιεί τρεις κατ΄ανώτατο όριο επενδύσεις συνολικού ύψους 500.000 ευρώ

Η πόρτα για όσους θέλουν να τύχουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης ανοίγει εφόσον προχωρούν στις εξής επενδύσεις :

·       Αγορά ακίνητης περιουσίας ή ανέγερση ακινήτου στην Ελλάδα. Αποδεκτό ποσό της επένδυσης είναι το μικρότερο ποσό μεταξύ της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το χρόνο αγοράς, προσαυξημένης κατά 10%, και της αξίας αγοράς βάσει του συμβολαίου.  Αν το ακίνητο δεν προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία ή ο φορολογούμενος επιθυμεί να τεκμηριώσει ποσό επένδυσης υψηλότερο του προσδιοριζόμενους βάσει της αντικειμενικής αξίας προσαυξημένης κατά 10% και μέχρι της αξίας αγοράς βάσει του συμβολαίου, για τον καθορισμό του αποδεκτού ύψους της επένδυσης,  ο αιτών υποβάλει έκθεση αποτίμησης η οποία πρέπει να είναι πρόσφατη και όχι προγενέστερη του 6μηνου από την ημερομηνία αγοράς του ακινήτου.

·       Απόκτηση τίτλων συμμετοχής σε εταιρία, μη εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά. Ως επιλέξιμη επένδυση είναι η αγορά τίτλων συμμετοχής, σε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, και ειδικότερα η αγορά μετοχών με έδρα στην Ελλάδα Α.Ε., μη εισηγμένης σε ρυθμιζόμενη αγορά ή μεριδίων σε εδρεύουσα στην Ελλάδα Ο.Ε., Ε.Ε.,.Ε.Π.Ε, ΙΚΕ.

·       Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με υπολειπόμενη διάρκεια κατά το χρόνο αγοράς τουλάχιστον 3 έτη, μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.

·       Αγορά υφιστάμενων ή δημιουργία νέων πάγιων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ατομικής επιχείρησης.

·       Εισφορά κεφαλαίου για συμμετοχή σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις φορολογίας, η επένδυση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί εφόσον έχει υλοποιηθεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου και έχει καταβληθεί ή εξοφληθεί το σύνολο των δαπανών της. Ο φορολογούμενος οφείλει να διατηρεί την συγκεκριμένη επένδυση για όλη την περίοδο υπαγωγής του στις ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις,  η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 15 χρόνια.

Παράλληλα, ο επενδυτής είναι υποχρεωμένος να διατηρεί λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την πράξεις πραγματοποίησης της επένδυσης και των μετέπειτα συναλλαγών διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του. Δεν μπορεί να εκταμιεύει ποσά από ρευστοποίηση των κινητών αξιών, παρά μόνο για την επανεπένδυση του σε κινητές αξίες επιλέξιμες για την κατηγορία αυτή.  

Η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής είναι αρμόδια για την υποβολή αιτήσεων και για τον έλεγχο των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με το νόμο, το φυσικό πρόσωπο καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ΄ αποκοπή, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε στην αλλοδαπή, το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα