Η Ε.Ε. ζητά από την Ελλάδα να ανακτήσει παράνομες φορολογικές απαλλαγές ύψους 200 εκατ. €

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007 13:47

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι φορολογικές απαλλαγές που χορηγήθηκαν βάσει του ελληνικού νόμου 3220/2004 είναι ασυμβίβαστες με την ενιαία αγορά και πρέπει να επιστραφούν από τους αποδέκτες.

Με το νόμο αυτό, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, χορηγήθηκαν ασυμβίβαστες ενισχύσεις ύψους περίπου 200 εκατομ. ευρώ σε χιλιάδες εταιρείες.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004 η φορολογική βάση εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς μειωνόταν κατά 35% των κερδών τους, παρέχοντάς τους έτσι ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και βασικών μετάλλων, η μεταποίηση, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εξορυκτικές δραστηριότητες, η εντατική γεωργία και αλιεία και ορισμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Το μέτρο δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στην Επιτροπή και, συνεπώς, είναι παράνομο, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με διεξοδική έρευνα που διεξήγαγε, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η ενίσχυση είναι επίσης ασυμβίβαστη με τους κανόνες της συνθήκης ΕΚ για τις κρατικές ενισχύσεις (άρθρο 87) διότι στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακτήσουν τις σχετικές ενισχύσεις, προσαυξημένες με τους ανάλογους τόκους, από τους δικαιούχους.

Η αρμόδια Επίτροπος σε θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, δήλωσε: «Όταν ένα κράτος μέλος στρεβλώνει τον ανταγωνισμό με τη χορήγηση ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων, πρέπει να αποκατασταθεί η προτεραία κατάσταση, δηλαδή εκείνη που επικρατούσε πριν από την καταβολή της ενισχύσεως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακτηθεί πλήρως η ενίσχυση αυτή περιλαμβανομένων των σχετικών τόκων».

Η απόφαση αυτή αποτελεί τη συνέχεια που δόθηκε σε μια από τις πρώτες διαταγές που εκδόθηκαν από την Επιτροπή για την άμεση αναστολή μέτρου κρατικής ενίσχυσης από το κράτος μέλος, πριν η Επιτροπή εκδώσει τελική απόφαση σχετικά με το συμβιβάσιμο της ενίσχυσης (βλ. IP/05/1325). Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι η προσωρινή αυτή αναστολή της ενίσχυσης ήταν δικαιολογημένη λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της εφαρμογής των φορολογικών απαλλαγών από την Ελλάδα και την εντεινόμενη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Μετά από τη διενέργεια έρευνας, οι αμφιβολίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκαν και, συνεπώς, κάλεσε την Ελλάδα να ανακτήσει τις ενισχύσεις από όλους τους δικαιούχους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ιστορικό

Το άρθρο 2 του ελληνικού νόμου 3220/2004 επέτρεπε σε εταιρείες των προαναφερθέντων τομέων να αφαιρούν ποσοστό μέχρι 35% των κερδών του 2003 και 2004 από τη φορολογική τους βάση. Οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν τα απαλλασσόμενα από το φόρο έσοδά τους για τη χρηματοδότηση δαπανών όπως αγοράς, κατασκευής και επέκτασης μονάδων παραγωγής, κτιρίων και εξοπλισμού, αγοράς οχημάτων, μετεγκατάστασης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, μελετών, επαγγελματικής κατάρτισης και πολλών άλλων. Χιλιάδες εταιρείες μπορούσαν να υποβάλουν απευθείας αίτηση στις φορολογικές αρχές για την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις δεδομένου ότι αυτό το καθεστώς ενισχύσεων αποτελούσε μέρος του ελληνικού φορολογικού συστήματος.

Παρόλο που πολλές από τις ενισχυόμενες δραστηριότητες αφορούν τομείς που προωθούνται από την ΕΕ, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων στο μέτρο που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες χωρίς να προβλέπεται σύνδεση με τους κοινοτικούς στόχους που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν τις ενισχύσεις. Για τις περιφερειακές ενισχύσεις, παραδείγματος χάρη, οι δικαιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι ούτε να επενδύουν αυστηρά σε αρχικές επενδύσεις, ούτε να διατηρούν την επένδυση στην ενισχυόμενη περιφέρεια.

Για να αποκατασταθεί η κατάσταση που επικρατούσε πριν από τη χορήγηση της ενίσχυσης, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να προβεί στην άμεση και αποτελεσματική επιστροφή των ασυμβίβαστων ενισχύσεων, προσαυξημένων με τους σχετικούς τόκους, από τους δικαιούχους των ενισχύσεων. Μόνο οι ενισχύσεις οι οποίες κατά το χρόνο της χορήγησής τους πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις των κανονισμών de-minimis, των κανονισμών απαλλαγής κατά κατηγορία ή προγραμμάτων ενισχύσεων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή, δεν θα πρέπει να επιστραφούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα