Βουτιά κερδών για τις εισηγμένες

Στο 78,16% η ετήσια πτώση στο 9μηνο - Με αντοχές οι εταιρείες του 25άρη
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 12:38
UPD:12:42
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστη την κερδοφορία των εισηγμένων κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου. Οι εταιρείες, ωστόσο, της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδειξαν ανθεκτικότητα και βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας μετά και τη συμπλήρωση του τρίτου τριμήνου της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που παρατίθεται, στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων εισηγμένων βρίσκονται έξι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον ΟΤΕ να είναι στην κορυφή και την Jumbo να ακολουθεί, ενώ η Mytilineos είναι η πρώτη σε κέρδη από πλευράς βιομηχανιών. Ακολουθούν οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τitan. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ (επίσης FTSE 25), Prodea και Pasal.

Στην αντίπερα όχθη, στις εταιρείες με τις μεγαλύτερες ζημιές περιλαμβάνονται οι δύο εισηγμένες του κλάδου διύλισης πετρελαίου (ΕΛΠΕ, Motor Oil), η Aegean Airlines και ακολουθούν εισηγμένες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως είναι οι Ελλάκτωρ, Intralot και Attica Group. Τη δεκάδα με τις μεγαλύτερες ζημιές συμπληρώνουν οι μετοχές της Lamda Development, της ΑΝΕΚ Lines, της Frigoglass και της Βαρβαρέσσος.

Σε σύνολο 129 εισηγμένων που είχαν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2020, προκύπτει ότι η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 325,98 εκατ. ευρώ, από καθαρά κέρδη 1,488 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας πτώση 78,16%.

Ο κύκλος εργασιών

Οι 129 εισηγμένες εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα εμφάνισαν αθροιστικό κύκλο εργασιών ύψους 45,86 δισ. ευρώ. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών για το 9μηνο του 2019 είχε ανέλθει στα 54,296 δισ. ευρώ. Δηλαδή καταγράφεται μείωση 15,5%.

Αν από το σύνολο των εταιρειών αφαιρέσουμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (ως πωλήσεις στις τράπεζες λογίζουμε τα συνολικά -παντός είδους- έσοδα), τότε οι συνολικές πωλήσεις εμφανίζουν μείωση κατά 19%.

Τα αθροιστικά έσοδα των τραπεζών εμφάνισαν αύξηση κατά 13,9%. Παρ’ όλα αυτά, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των εταιρειών θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και έτσι θα μπορέσει να ελπίζει σε σαφώς καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά.

Αν από το σύνολο των εταιρειών αφαιρέσουμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τις δύο μεγάλες εταιρείες διυλιστηρίων, ΕΛΠΕ και Motor Oil (η αφαίρεσή τους από το σύνολο είναι συνήθης, αφού πάντα ο κύκλος εργασιών τους είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες, ενώ για ειδικούς κλαδικούς λόγους εμφανίζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις), τότε οι συνολικές πωλήσεις των υπόλοιπων 123 εταιρειών φτάνουν στα 30,39 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 12,5% σε σχέση με το περσινό εννεάμηνο. Αυτό είναι το νούμερο το οποίο, κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν αναφερόμαστε στη μεταβολή των πωλήσεων κατά το φετινό διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου.

Από τις 44 εισηγμένες που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων στο 9μηνο, για τις 18 εξ αυτών η άνοδος ήταν κάτω του 10%. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει η εταιρεία Λανακάμ (+121,7%), της οποίας όμως τα μεγέθη είναι πολύ μικρά. Δεύτερη σε ποσοστό αύξησης είναι η Audiovisual, η οποία εμφάνισε αύξηση κατά 86,3% (95,827 εκατ. ευρώ, από 51,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Από τις 85 εταιρείες που εμφανίζουν μείωση πωλήσεων, για τις 30 από αυτές η μείωση ήταν κάτω του 10%. Από τις 85 εταιρείες, τη μικρότερη μείωση εμφάνισε ο ΟΤΕ (-0,1%) και τη μεγαλύτερη η ΒΙΟΤΕΡ (-81,9%), της οποίας όμως τα μεγέθη είναι πολύ μικρά. Δεύτερη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λάμψα με 79% (13 εκατ. ευρώ, από 62,1 εκατ. το 9μηνο του 2019). Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. μεταφορές, διυλιστήρια, ξενοδοχεία, κλωστοϋφαντουργίες, λιανικό εμπόριο) και κυρίως για όσες εισηγμένες αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας

. Μια δεύτερη εκτίμηση που θα μπορούσε να προκύψει από τις ανακοινώσεις των εταιρειών είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown φαίνεται πως είναι μέχρι σήμερα μικρότερες από αυτές του πρώτου, ωστόσο: α) Παραμένει άγνωστη η διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων (πιθανόν να είναι χρονικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της φετινής άνοιξης), β) οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown έρχονται να επιδράσουν σωρευτικά στις αντοχές των εταιρειών και γ) οι όποιες κυβερνητικές ενισχύσεις μπορούν μόνο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι να τις εξαλείψουν πλήρως.

Οι προοπτικές

Συμπερασματικά, για το σύνολο του 2020 αναμένεται οι λίγες και ισχυρές εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ να εμφανίσουν κερδοφορία εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, επειδή είχαν προετοιμαστεί, επέδειξαν αντοχές και ήδη απλώνουν σταδιακά τα επενδυτικά τους σχέδια στη διάρκεια του 2021. Για την πλειονότητα των εταιρειών στο ταμπλό του Χ.Α. με μέση κεφαλαιοποίηση από 100 έως 900 εκατ. ευρώ, το 2021 θα είναι έτος επανεκκίνησης αλλά ουσιαστικά από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, όταν δηλαδή με το εμβόλιο θα αποκαθίσταται η κανονικότητα και θα πάρουν μπρος οι μηχανές των περισσότερων εισηγμένων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα