ΙΟΒΕ: Κατά 3,7% αυξήθηκαν οι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2006

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 13:26

Oι επενδύσεις στη βιομηχανία το 2006 αυξήθηκαν κατά 3,7%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για την βιομηχανία.

Στην προηγούμενη μέτρηση, του ΙΟΒΕ, που είχε γίνει προς τα τέλη του έτους, οι προβλέψεις ήταν πιο αισιόδοξες, καθώς αναφέρονταν σε άνοδο των επενδυτικών δαπανών της τάξης του 8,3% σε σχέση με το 2005.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, παρά τις ηπιότερες τελικά εκτιμήσεις, η εκτίμηση για ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας το 2006 και αντιστροφή στο επενδυτικό κλίμα (πτωτικό από το 2002), είναι πλέον βάσιμη. Τα αποτελέσματα αυτά συγκλίνουν με την αντίστοιχη τάση που προκύπτει και από τις επίσημες στατιστικές για τις επενδύσεις του 2006 και η οποία είναι έντονα θετική.

Ωστόσο, το επενδυτικό κλίμα φαίνεται και πάλι να διαφοροποιείται μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όχι όμως στην κατεύθυνση που είχε διαφανεί στις προηγούμενες μετρήσεις. Έτσι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις η νέα εκτίμηση δείχνει οριακά μείωση της τάξης του -1,6%, όταν στην προηγούμενη είχε καταγραφεί η πρόβλεψη για σημαντική άνοδο της τάξης του 11%, εξέλιξη που τελικά επηρέασε την προς τα κάτω αναθεώρηση των συνολικών δαπανών.

Αντίθετα οι επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου τομέα φαίνεται τελικά να στηρίζουν τις συνολικές επενδύσεις, καθώς εκτιμάται άνοδος κατά 29,1%. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η θετική αυτή εξέλιξη αντικατοπτρίζει την ισχυρή επίδραση των επενδυτικών επιλογών μιας μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών που επηρεάζει τη σχετική τάση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος των προϊόντων διύλισης πετρελαίου (περιλαμβάνεται στους Λοιπούς κλάδους), επηρεάζει θετικά το επενδυτικό κλίμα στη Βιομηχανία, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο Ένδυσης -Υπόδησης, όπου ενισχύονται οι εκτιμήσεις για αύξηση επενδύσεων στο 80% (από 45% στην προηγούμενη πρόβλεψη).

Σημαντική συμβολή στην επενδυτική δραστηριότητα φαίνεται να έχει και ο κλάδος των Μη μεταλλικών Ορυκτών, όπου οι εκτιμήσεις είναι πλέον θετικές και δείχνουν αύξηση 9,9% σε σχέση με τη μείωση κατά 6,9% που είχε εκτιμηθεί στα τέλη του 2006. Στον κλάδο των Χημικών προϊόντων οι προβλέψεις για μείωση των δαπανών κατά 46% αποκλιμακώνονται και περιορίζονται πλέον σε μείωση κατά 10,4%.

Αντίθετα, αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για τον κλάδο Τροφίμων - Ποτών και προϊόντων καπνού, όπου οι θετικές προβλέψεις για άνοδο των επενδυτικών δαπανών κατά 3,3% δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2007 να εκτιμάται σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων του 2006 κατά 14,8%.

Έντονα δυσμενείς είναι και οι εκτιμήσεις στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς οι οριακά μόνο αρνητικές προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη του 2006 για σταθερότητα στις δαπάνες, τον Απρίλιο του 2007 φαίνεται να προσδιορίζονται πλέον στο -38,5%.

Η τρέχουσα πρόβλεψη είναι θετική, παρόλο που η έντασή της επηρεάζεται από τη συμπεριφορά και πάλι μίας μεγάλης επιχείρησης του δείγματος της έρευνας από τον τομέας των πετρελαιοειδών. Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης αναμένεται να συνεχιστεί εντός του 2007 και επηρεάζει σημαντικά τη σχετική πρόβλεψη, «δείχνοντας» έντονη άνοδο των δαπανών κατά 44,4%.

Ακόμα όμως και χωρίς αυτήν την επιχείρηση στην ανάλυση, η εκτιμώμενη μεταβολή παραμένει θετική, αν και πολύ ηπιότερη: η αύξηση των επενδύσεων το 2007 θα κινηθεί στο 9,6%. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη θετική αυτή τάση συμμετέχουν έντονα και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες προβλέπουν άνοδο κατά 10,4% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για μείωση κατά -1,3%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα