Alitalia; Προς διαδικασία εκκαθάρισης

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2007 13:55

Η απειλή της διαδικασίας εκκαθάρισης της επιχείρησης πλανάται πλέον πάνω από την Alitalia στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής για τον ιταλικό αερομεταφορέα, αν και η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί ακόμη ελπίδες για αίσιο τέλος της προσπάθειάς της, σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομίας Τομάσο Παντόα-Σκιόπα στην ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα".

Η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της Alitalia με ανοιχτές διαδικασίες "δεν σημαίνει ότι διερευνήθηκε σε βάθος η επιλογή της πώλησης", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός ο οποίος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι "πέραν της πώλησης, δεν απομένει παρά η διαδικασία εκκαθάρισης", τονίζοντας πως "πρόκειται για μία ζημιογόνα επιχείρηση στην οποία το κράτος δεν μπορεί πλέον να κάνει ενέσεις ρευστού".

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών επισημοποίησε χθες την κατάρρευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Alitalia μετά την ανακοίνωση της ιταλικής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας Air One - του τελευταίου εναπομείναντα ενδιαφερόμενου - ότι αποσύρει την προσφορά της. Ο Ιταλός υπουργός δήλωσε έκπληκτος για την επιλογή της Air One, διαβεβαιώνοντας ότι είχε αποδεχθεί δύο όρους της, την ακύρωση της πώλησης σε περίπτωση εναντίωσης των ιταλικών αντιμονοπωλιακών αρχών και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.

Το ΔΣ της Alitalia συνέρχεται την Παρασκευή για να εξετάσει τις συνέπειες της αποτυχίας. Η τιμή της μετοχής του ιταλικού αερομεταφορέα, στον οποίο το ιταλικό δημόσιο συμμετέχει σε ποσοστό 49,9%, διεύρυνε τις σε ποσοστό 4% χθεσινές απώλειές της, υποχωρώντας σήμερα το πρωί κατά 1,34%.

Η "Κοριέρε ντε λα Σέρα" υποστηρίζει ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών ήθελε εξαρχής να πωλήσει στην Alitalia με διαπραγματεύσεις κοινής συμφωνίας, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι επέβαλε τις ανοιχτές διαδικασίες κατάθεσης ανταγωνιστικών προσφορών.

Η Air France-KLM θεωρείται ως ένας "φυσικός" υποψήφιος αγοραστής της Alitalia, καθώς οι δύο εταιρίες συμμετέχουν σε ποσοστό 2% στο μετοχικό κεφάλαιο η μία της άλλης, αλλά ο γαλλο-ολλανδικός αερομεταφορέας έχει βάλει, αυτή την περίοδο, στο στόχαστρο του την ισπανική Iberia.

Η Air One, η αμερικανική ιδιωτική εταιρία επενδύσεων Texas Pacific Group και η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot άφησαν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ενδιαφέρονται εάν βελτιωθούν οι όροι πώλησης της Alitalia.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα