Google: Κατώτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2007 09:35

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Google Inc., μετά την πρόσληψη περισσοτέρων εργαζομένων και τον περίπου διπλασιασμό των δαπανών σε έρευνα, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση χαμηλότερων κερδών το δεύτερο τρίμηνο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι μετοχές της μηχανής εύρεσης στο Internet με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, υποχώρησαν έως 8,5%, φθάνοντας στα 502,10 δολ. κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους, μετά το κλείσιμό τους στα 548,59 δολ. η μία κατά την κανονική διαπραγμάτευσή τους στο Nasdaq. Οι μετοχές της Microsoft Corp. που επίσης ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα, υποχώρησαν επίσης.

Η Google αύξησε το δυναμικό της κατά 13%, προσθέτοντας κυρίως υπαλλήλους στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και το τμήμα των τεχνικών. Το κόστος της έρευνας αναρριχήθηκε 88%, υπερβαίνοντας την ανάπτυξη των πωλήσεων, καθώς η εταιρεία άνοιξε γραφεία και βελτίωσε τους online χάρτες και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 28%, φθάνοντας στα 925,1 εκατ. δολ. ή 2,93 δολ. ανά μετοχή, από το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις, εξαιρουμένων των εσόδων που πέρασε σε συγγενικά sites, αυξήθηκαν 63%, φθάνοντας στα 2,72 δισ. δολ., συρρίκνωση από αύξηση 77% που σημείωσαν πέρυσι.

Το τρίμηνο ήταν το δεύτερο που η Google δεν πραγματοποίησε κέρδη εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Οι μετοχές της που έχουν σημειώσει υπερπενταπλάσια άνοδο από την πρώτη φορά διάθεσής τους στο ευρύ κοινό το 2004, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 19%.

Microsoft

Στην Microsoft, τα τριμηνιαία κέρδη αυξήθηκαν 7,3%, μετά το κόστος της επισκευής του βιντεοπαιχνιδιού Xbox που εξισορροπήθηκε από τις υψηλότερες του αναμενόμενου πωλήσεις. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,04 δισ. δολ. ή 31 σεντς ανά μετοχή, από 2,83 δισ. δολ. ή 28 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 13%, φθάνοντας στα 13,4 δισ. δολ., υπερβαίνοντας τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών.

Οι μετοχές της Microsoft, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο έως 2,3% φθάνοντας χθες κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους στα 30,80 δολ. η μία. Χθες έκλεισαν στα 31,51 δολ. η μία, και έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,5%.

Η Google το τελευταίο τρίμηνο προσέλαβε συνολικά 1.548 ανθρώπους, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολεί 13.786 υπαλλήλους. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξήθηκαν στα 532,1 εκατ. δολ. από 282,6 εκατ. δολ. πριν από ένα έτος. Οι πωλήσεις και το κόστος του μάρκετινγκ αυξήθηκαν 80%, φθάνοντας στα 196,4 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα