Ισχυρές πιέσεις στον Dow Jones

Δεν άντεξε το ιστορικό ρεκόρ των 14.000 μονάδων
Σάββατο, 21 Ιουλίου 2007 00:01

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκαν τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μία μόλις ημέρα μετά το ιστορικό του Dow στις 14.000 μονάδες. Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και η εντεινόμενη ανησυχία για τις εξελίξεις στην αγορά χρέους υψηλού ρίσκου οδήγησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Dow να υποχωρεί μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης κατά 0,85% στις 13.881 μονάδες. Νωρίτερα κατέγραφε απώλειες υψηλότερες του 1%, όπως και S&P, o οποίος κινείτο κοντά στις 1.538,75 μονάδες. Αντίστοιχες απώλειες και για το Nasdaq στις 2.693 μονάδες.

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει από καιρό ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα καθορίζουν την ψυχολογία των επενδυτών και συνεπώς την τάση των διεθνών αγορών κατά την περίοδο αυτή.

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τομέας της τεχνολογίας, με τη Google, που ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών να υποχωρεί έως και 4,8%, και τη Microsoft να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,32%. Καθοδικά κινήθηκε και η Caterpillar, που παρουσίασε μειωμένα κέρδη εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την αγορά κατοικιών.

Αρνητικό ήταν το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικές δείκτες να καταγράφουν πτώση κοντά στο 1% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.599,63 μονάδες μειωμένος κατά 1,16%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,79%. Μειωμένος κατά 1,46% έκλεισε και ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη.

Στο επικεντρικό και εδώ βρέθηκε ο τομέας της τεχνολογίας, με την Ericsson να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Με τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο να κινούνται χαμηλότερα των προσδοκιών, η τιμή της μετοχής της υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,2% και για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Η Actividades de Construccion y Servicios παρέσυρε χαμηλότερα τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,23%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα