γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Με τους traders σε παγκόσμια κλίμακα να προετοιμάζονται για ένα παραδοσιακό αγιοβασιλιάτικο ράλι και τις τράπεζες στην αθηναϊκή αγορά να συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος οι προσδοκίες για ανοδική συσσώρευση μεγαλώνουν. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν τον κίνδυνο από τον υπερβολικό ενθουσιασμό. Στα διεθνή χρηματιστήρια όμως ερμηνεύουν την απόφαση της Fed στην τελευταία συνάντηση της FOMC για το 2020 θετικά για τις μετοχικές αξίες. Ο Kerry Craig, της J.P. Morgan Asset Management υπεύθυνος για την παγκόσμια αγορά στη Μελβούρνη δήλωσε: «Το μήνυμα ήταν σαφές - η Fed είναι πρόθυμη και ικανή να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί. Η απόφαση της FOMC κατέστησε επίσης σαφές ότι τα επιτόκια είναι πολύ απίθανο να κινηθούν έως ότου τελειώσουν οι αγορές ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι η εστίαση στην αγορά στρέφεται στην προοπτική ενός προ-Χριστουγέννων φορολογικού πακέτου από το Κογκρέσο». Η υποστήριξη μέσω της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και τα καλά νέα στον ορίζοντα καθώς εμβόλια κυκλοφορούν παγκοσμίως, είναι η βάση για το φαινόμενο οι αγορές να τείνουν να επεκτείνουν το τρέχον ράλι. Υπάρχει περιθώριο για ένα λεγόμενο Σάντα ράλι μέχρι το τέλος του έτους και για αυτό φαίνεται να ετοιμάζονται οι αγορές. Σημείωναν στο Reuters τα ξημερώματα.
Για τους βιαστικούς και διψασμένους για άνοδο, τώρα που την βλέπουν σύμφωνα με τις εκθέσεις τους για τις ελληνικές μετοχές και οι μεγάλοι ξένοι Οίκοι, είτε πτωτική είτε ανοδική η συσσώρευση είναι πλάγια κίνηση που τους σπάει τα νεύρα. Στην ουσία όμως τους προφυλάσσει. Γιατί έχουμε ακόμα καιρό μέχρι να επιστρέψουμε σε μια άνοδο χωρίς συχνές και ενίοτε ισχυρές αμφισβητήσεις της ορμής που την προκαλεί.
Μπορεί να δικαιολογείται για εκείνους που έχουν εμπειρία πίσω από τον πάγκο της αγοράς, γιατί δέχονται πιέσεις μετοχές που πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως με μεγάλα ποσοστά εισήλθαν στο μετοχικό τους κεφάλαιο επενδυτικές εταιρίες γίγαντες. Αλλά υποπτευόμαστε ότι μαζί τους εμφανίστηκαν και πιο “δραστήρια” χαρτοφυλάκια. Επίσης την άνοδο των τραπεζικών blue chip διαδέχθηκαν κινήσεις δανεισμού μετοχών στο stock repo. Αυτά, για να μην νομίζουν οι ιδιώτες επενδυτές πως ο ουρανός πάω από το χρηματιστήριο είναι καταγάλανος με ροζ συννεφάκια.
Οι εγχώριοι παράγοντες διαπιστώνουν την δυσκολία της αγοράς να συνεχίσει ανοδικά αλλά επίσης αναγνωρίζουν ως “δίκαιη” τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα. Φυσικά χρεώνουν μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανοδικής δυναμικής στην ορμή που εμφανίζει ο ΔΤΡ, αν και υπογραμμίζουν, πως υπάρχουν στοιχεία βιασύνης που μπορεί να υποκρύπτουν παράγοντες κινδύνου, στην εξέλιξη ως το τέλος μιας χρονιάς που χάθηκε από την πανδημία και τις επιπτώσεις της.
Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς αποτελεί ο Τραπεζικός δείκτης, αλλά και οι μετοχές των ΟΤΕ και Jumbo, οι οποίες είναι και οι μοναδικές Εταιρείες με σημαντική βαρύτητα στον Δείκτη και που εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις το τελευταίο τρίμηνο σε σύγκριση με τον ΓΔΧΑ”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ παρουσίασε τις εκτιμήσεις της: “Ο ΓΔ πραγματοποίησε και νέο υψηλό δεκαμήνου αυτή την εβδομάδα, αλλά οι τελευταίες προσπάθειες υπέρβασης των 800 μονάδων ήταν αποτυχημένες. Το βασικό σενάριο, βραχυπρόθεσμα, παραμένει, με τις 810 μονάδες να αποτελούν την ουσιαστική αντίσταση. Φυσιολογικά, θα πρέπει να διορθωθεί η γωνία της ανόδου που είναι πολύ έντονη. Ο ΔΤΡ πραγματοποίησε και αυτός νέο βραχυπρόθεσμο υψηλό. Μάλιστα ήταν πιο δυναμικό από αυτό του ΓΔ και φαίνεται να συναντά αντίσταση στις 525 - 530 μονάδες. Η πιο ουσιαστική αντίσταση βρίσκεται στις 580 μονάδες. Αν πραγματοποιηθεί το σενάριο της βραχυχρόνιας συσσώρευσης, αυτή θα πρέπει να είναι μεταξύ 455 - 530 μονάδων”.
Χθες, ο μέσος όρος στάθηκε πάνω από τις 802 μονάδες ικανό χρονικό διάστημα, τη δεύτερη φορά μέσα στη μέρα που τις προσέγγισε και αφού δεν στάθηκε αρκετή η κορύφωση εκείνη την ώρα του ΔΤΡ για να παρασύρει την αγορά ψηλότερα, η κατηφόρα ήταν… μονόδρομος. Από την άλλη πλευρά κάθε μέρα αυτή της βδομάδας ανεβάζει τα πιθανά επίπεδα στήριξης, αλλά υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη σκληρότητα της οροφής στις 802 – 804 μονάδες. Το τρένο έχει σταματήσει με ανοιχτές τις πόρτες για επιβίβαση και πολλοί κάθονται στην πλατφόρμα και σκέφτονται αν θα μπουν, αφού αναγγελθεί ο επόμενος σταθμός.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η νέα δέσμευση της Fed ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να διαπιστώσει υπολογίσιμη πρόοδο στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση, δεν απόδιωξε τις επενδυτικές επιφυλάξεις. Αν και συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη ψήφιση από το Κογκρέσο ενός νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν την αλλαγή του χρόνου.
Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις -0,15% ή 44,77 μονάδες, στις 30.154,54, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,18% στις 3.701,17 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,5% στις 12.658,19 μονάδες. Είχαμε την τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Nasdaq και η δεύτερη για τον S&P. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,7%) και Salesforce (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,2%) και Honeywell (-1,8%).
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Νοέμβριο πτώση, για δεύτερο διαδοχικά μήνα, ψαλιδισμένες από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Δεκέμβριο καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας επέφεραν πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit διολίσθησε στις 55,7 μονάδες από το υψηλό πέντε ετών των 58,6 μονάδων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο. Ο δείκτης έχει παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, για έξι μήνες.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,92% καθώς το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2198 δολ. από 1,2155 την προηγούμενη μέρα.
ΕΥΡΩΠΗ
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit, σταθεροποιείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 45,3 τον Νοέμβριο, με στήριξη από την ισχυρή μεταποιητική παραγωγή η οποία αντιστάθμισε την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.
Στα 30 δις ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, ενισχυμένο κατά 5,2 δις σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,82% στις 396,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,88% στις 6.570,91 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,52% στις 13.565,98 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,31% στις 5.547,68 μονάδες.
ΧΑ
Με τις Τράπεζες πυλώνα και δυνατό τζίρο, άνοδος +0,63%, συσσώρευση στην ουσία
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης ή της προσφοράς μετοχών. Ο μέσος όρος κινήθηκε ώστε να σχηματίσει πορεία σχήματος WW με πορεία μόνιμα σε θετικό πεδίο, μόνο που η τελευταία γραμμή αντί πάνω κατευθύνθηκε πτωτικά λίγο μετά το ξεκίνημά της. Από την έναρξη που το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα, πέρασε μετά από κλιμακούμενη άνοδο στην ψηλότερη ζώνη τιμών άνω των 802 μονάδων στις 10:54. Αμέσως μετά η ζήτηση άρχισε να εξασθενεί. Οι πιέσεις οδήγησαν τον μέσο όρο στις 795,5 μονάδες και μετά από ακόμα μια ταλάντωση, στις 13:45 χτύπησε στις 802,7 μονάδες και ξεκίνησε η υποχώρησή του κλιμακωτά. Έτσι η αγορά έκλεισε με μικρά σχετικά κέρδη καθώς ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 792,3 μονάδες αν και έφτασε σε άνοδο +1,95%. Υπήρξαν μικρά διαστήματα με έντονα πτωτική κίνηση και είχαμε ανοδική αντίδραση των τιμών δυο φορές μέσα στη σύνοδο.
Αυτή τη φορά τα τελευταία 30 λεπτά της ώρας η προσφορά υπερτερούσε από τη ζήτηση αφού στις 17:00 ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 791,74 μονάδες αλλά στις 16:24 ήταν στις 798,5. Ενώ ο ΔΤΡ, με κέρδη από το πρώτο μέρος που μίκραιναν ως τις 12:34, στις 13:38 χτύπησε πάνω από τις 535,5 μονάδες αλλά στο δεύτερο μέρος είχε πορεία σε θετικό πεδίο πτωτική ως τις 15:40 ακούμπησε στις 525 στις 16:46 έγραψε χαμηλό τις 513,55 και μένοντας σε θετικό πεδίο του όρισαν το κλείσιμο στις 517,23 μονάδες. Στις 17:00 αφέθηκε στις 514,76 αλλά και στις 17:12 του όρισαν κλείσιμο στο +1,43%.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 791,85 με ανοδικό χάσμα (+4,50 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (787,32), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί νευρικά ανοδικά χωρίς αλλαγές στο πρόσημο. Όταν κυριάρχησαν οι ανοδικές τάσεις είχαν οδηγό τις τράπεζες. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε δυο φορές στις 10:54 και στις 13:45 στις 802,70 από 791,84 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Μακράς διάρκειας ήταν η αναζήτηση του κατώτερου μέρας. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 16:58 και ήταν οι 790,66 από 781,41 μονάδες την Τρίτη. Η αντίδραση από τα χαμηλά ήταν 1,72 μονάδες και τον οδήγησε στις 791,74 στις 17:00. Η αγορά στηρίχθηκε στο ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων σε ορισμένα από τα blue chip, αλλά κυρίως για τοποθετήσεις σε Τράπεζες με τον ΔΤΡ στην τιμή κλεισίματος τις 517,,23 από 509,95 μονάδες.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική που ήταν μετριοπαθώς ανοδική. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 1,65 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 10 από τα blue chip με κέρδη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,585 από 52,318 δις ευρώ την Τρίτη.
Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους εκτός των Τραπεζικών οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,99%, ΤΕΝΕΡΓ +3,54%, ΟΠΑΠ +2,60%, ΣΑΡ +2,04%, ΦΡΛΚ +1,57%, και ΜΠΕΛΑ +1,50%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,0% εμφανίζονται οι ΠΕΙΡ -5,08%, ΟΤΕ -1,87%, ΕΥΔΑΠ -1,57%, ΕΧΑΕ -1,41%.
Τη σύνοδο σφράγισε ψηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 16,977 από 9,826 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΜΟΗ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ και ΕΤΕ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,577% από 0,554% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,43%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,24% από +1,99%, την ΕΤΕ στο +0,66% από +1,20%, ΕΥΡΩΒ στο +2,08% από +0,87% και την ΠΕΙΡ στο -5,08% από +0,59%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,33% από +0,17%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 10) έναντι των καθοδικών (6 από 14) και ένα την ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,63% οδηγήθηκε στις 792,31 από 787,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1899,94 από 1883,79 με κέρδη +0,86%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 112,344 από 65,921 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 16,977 από 9,826 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 52 από 61, των καθοδικών 48 από 43 και οι αμετάβλητες ήταν 22 από 14.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Διατήρησαν τις επιφυλάξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση
Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο χωρίς αλλαγές πρόσημου. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +12,66 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 16,15 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 13:40 και ήταν οι 1925,87 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 1895,40, εμφανίστηκε στις 16:58. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1898,05. Το κλείσιμο στις 1899,94 από 1883,79 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,86% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα παρέμεινε στα 39,680 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1403 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1925,00 μονάδες, κατώτερο τις 1895,00 και τελευταίες πράξεις στις 1896,00 από 1881,00 μονάδες την Τρίτη, τα ανοικτά συμβόλαια υποχώρησαν στα 3384 από 3822. Οι συναλλαγές για τη σειρά Ιανουαρίου έφεραν 1690 συμβόλαια με ανώτερο τις 1925,25 μονάδες, κατώτερο τις 1894,00 με τελευταίες πράξεις στις 1895,00 από 1879,00 και οι ανοικτές θέσεις ανέβηκαν στις 3314 από 2559. Αλλά δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου και παρέμειναν 5 οι ανοικτές θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls του 25άρη λήξης Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1825 ως τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 7 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον έφερε 113 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1875 ως τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά εκτινάχθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης, αν και μεγαλώνει το ενδιαφέρον για τη σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo περιορίστηκε στα 1.290 για ΜΠΕΛΑ.
Σήμερα τα ανοικτά ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου θα περάσουν κάτω από τις 2000 και οι προσδοκίες για την βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι αποτυπωμένες στις τιμές των ΣΜΕ λήξης Ιανουαρίου. Με τις διεθνείς αγορές ανοδικές υπάρχει περίπτωση να επιταχυνθεί η μετακύληση θέσεων σε κλίμα συσσώρευσης με τον 25άρη σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση να συναντά την πρώτη αντίσταση στη ζώνη 1904 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 1925 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 1959 – 1968 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 1814 μονάδες και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 1750 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων).
Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει:
“Η Αγορά δείχνει ότι έχει μπει σε μία φάση συσσώρευσης, μέχρι να μας δείξει την επόμενη σημαντική κίνηση. Το 803 φαίνεται να είναι κύρια αντίσταση στο intraday γράφημα και θα πρέπει να κατοχυρωθεί για να μας δώσει συνέχιση. Κάποιες μετοχές έχουν ήδη βγάλει διόρθωση χωρίς να έχει επηρεαστεί ο ΓΔ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΤΕ που συνήθως προηγείται, ή και παίζει σαν μπαλαντέρ - σωματοφύλακας στον ΓΔ. Τo ‘stop’ στο Intraday είναι στις 781 μονάδες, με το ημερήσιο στις 759. Σε καμία περίπτωση η μεγάλη τάση δεν έχει χαλάσει, αλλά είναι λογικό να υπάρχουν και ανάσες σε μία κίνηση και ειδικά με τόσο σημαντικά κέρδη σε τόσο μικρό διάστημα. Την Παρασκευή έχουμε κλείσιμο Παραγώγων και αμέσως μετά μένουν μόλις 7 συνεδριάσεις για να κλείσει το έτος, που ακόμα και σήμερα χάνει το 15% της αξίας του για το 2020”.
Η Merit Sec. χθες το πρωί τόνισε:
“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 749 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 780 και 760 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 - 805 και 820 μονάδες.
- Η FED θα ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις της για την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και τις προβλέψεις της για την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο, η FED εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4.0% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 5.5% το 2021.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank εξετάζει την έκδοση 3ετους, ή 5ετους Τier II ομολόγου ύψους €500 εκατ. στο 2ο, ή στο 3ο τρίμηνο 2021.
- Αδύναμη η εικόνα των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου της ΕΥΑΘ, με μείωση τόσο των λειτουργικών κερδών (-20% σε ετήσια βάση) όσο και των κερδών προ φόρων (-24% σε ετήσια βάση), παρά την οριακή άνοδο των εσόδων (+1%). Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 42% λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους και της πρόσληψης Προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου. Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €10 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στα €73 εκατ.”
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
Εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα των Διεθνών Αγορών και τις εισροές κεφαλαίων στον Τραπεζικό κλάδο, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά κατάφερε, με “rotation”, να επανέλθει στα ψηλά της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι εγκρίσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna, σε συνδυασμό με την συμφωνία για την οικονομική ενίσχυση της Αμερικανικής Οικονομίας με το πολυπόθητο πακέτο στήριξης τις επόμενες εβδομάδες, αποτελούν τα “καύσιμα” των Αγορών για αυτή την εβδομάδα.
Την ελάχιστη δυνατή διόρθωση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, με την στήριξη των 766 μονάδων να διατηρείται σε ημερήσιο κλείσιμο. Η επαναφορά του ΓΔ στα ψηλά των 805 μονάδων και η μη υπέρβασή τους, αποτελεί ένδειξη ότι η διορθωτική κίνηση θα ολοκληρωθεί με μια συσσώρευση τιμών μεταξύ 760 – 805 μονάδων. Το εύρος της συσσώρευσης ορίζει και την αντίσταση (805 μονάδες) αλλά και την στήριξη (760 μονάδες) της Αγοράς, με τις 780 μονάδες να αποτελούν ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Το λογικότερο σενάριο θα ήταν η παραμονή της Αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, τουλάχιστον έως και την λήξη Παραγώγων της Παρασκευής.
Η εικόνα του δείκτη Τραπεζών είναι αρκετά πιο επιθετική, με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει αναλάβει τα “ηνία” της ανόδου, καταγράφοντας σταθερά νέα υψηλά. Οι ταλαντωτές εμφανίζουν αρκετά υπερτιμημένες τιμές, παρουσιάζοντας και αρνητικές αποκλίσεις, δηλαδή σημάδια κόπωσης, κάτι αναμενόμενο μετά από μια τόσο έντονα ανοδική κίνηση, με αρκετά στοιχεία υπερβολής. Κοντινότερη στήριξη αποτελούν οι 490 μονάδες, ενώ η κυριότερη αντίσταση εντοπίζεται στις 572 μονάδες, όπου και αποτελούν το 50% της πτώσης Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020.
Παρά την υπερβολική αισιοδοξία που παρατηρείται στο ταμπλό, οι Επενδυτές θα πρέπει να παραμένουν επιφυλακτικοί. Η τεχνική εικόνα είναι υπεραγορασμένη, με τα πρώτα σημάδια κόπωσης να είναι εμφανή, αν και η Αγορά συνεχίζει να “κρατάει μέσα τους ‘long”. Ιδιαίτερα σημαντική η συνεδρίαση της Fed, όπου και θα είναι η τελευταία για το έτος.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ, το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλά δύο ετών και οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν στο ισχυρότερο επίπεδο από τον Μάρτιο σήμερα Πέμπτη 17/12, καθώς η νομισματική στήριξη και η ελπίδα δημοσιονομικής τόνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν τους traders σε εορταστική διάθεση. Σημείωναν στο Reuters τα ξημερώματα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% για να αγγίξει το υψηλό όλων των εποχών. Στις 8:50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,40%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei αυξήθηκε αρχικά +0,2%, αλλά και οι δύο έπεσαν στο 0,00%, ενώ οι επενδυτές περίμεναν τους αμερικανούς νομοθέτες να συμφωνήσουν για την τόνωση. Ωστόσο στις 50 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,18%.
Τα ευαίσθητα στον κίνδυνο δολάρια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ανέβηκαν σε πολυετείς κορυφές με το ευρώ να μην είναι πολύ πίσω και τα ΣΜΕ των δεικτών στις αγορές των ΗΠΑ επέκτειναν τα κέρδη τους από την Τετάρτη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent, μέτρο για την παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας και έμμεσος δείκτης για την ανάπτυξη, αυξήθηκαν 0,7% στα 51,45 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.