Φοροεκτιμήσεις

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 11:00

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

 

Φορο-έλεγχος και παραλαβή πρωτότυπων βιβλίων

Η υποχρέωση σύνταξης απόδειξης παραλαβής κατ’ άρθρο 25 παρ. 6. του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην περίπτωση που ο έλεγχος μετακινεί τα πρωτότυπα βιβλία και στοιχεία ή έγγραφα που έχουν τεθεί στη διάθεση του στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου σε άλλο τόπο, όταν ο φορολογούμενος αδυνατεί να παράσχει αμέσως αληθή και ακριβή αντίγραφα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24, και η υποχρέωση επιστροφής αυτών στον ελεγχόμενο εντός 10 ημερών, εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση που ο ίδιος ο φορολογούμενος παραδίδει τα πρωτότυπα στη φορολογική διοίκηση είτε κατόπιν έγγραφου αιτήματός της, κατ’ άρθρο 14 παρ. 2 -το οποίο ρυθμίζει μόνο την περίπτωση της παράδοσης αντιγράφων από τον ελεγχόμενο, οπότε και παραδίδεται στον φορολογούμενο αποδεικτικό παράδοσης- είτε στο πλαίσιο διενεργούμενου ελέγχου κατόπιν πρόσκλησης της αρχής ή πρωτοβουλίας του φορολογούμενου, όταν δεν κρίνεται κατά την παράδοση των εγγράφων απαραίτητη η κατάσχεση αυτών. Σε περίπτωση που η φορολογική διοίκηση δεν επιστρέψει εντός 10 ημερών τα παραληφθέντα ή αφαιρεθέντα στοιχεία, για τα οποία όφειλε να έχει συντάξει κατά τα ανωτέρω απόδειξη παραλαβής, οφείλει κατά τον χρόνο αυτό -της παρόδου του δεκαημέρου- να συντάξει σχετικά έκθεση κατάσχεσης. Με την υπ’ αριθ. 676/2020 απόφαση της ΔΕΔ Αθήνας, έγινε δεκτή η ενδικοφανής προσφυγή και ακυρώθηκαν οι καταλογισμοί για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα λόγω παράλειψης σύνταξης έκθεσης κατάσχεσης από τον έλεγχο.

Προθεσμία για χωριστές δηλώσεις συζύγων

Όπως είναι γνωστό, έχει θεσπιστεί η δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους εφόσον το επιθυμούν και με δεδομένο ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος ο οποίος να επιβάλλει την υποβολή κοινής δήλωσης. Η ρύθμιση ισχύει για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και επόμενων. Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί στην ΑΑΔΕ την επιλογή του αυτή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενημερώνεται ο άλλος σύζυγος από την ΑΑΔΕ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της. H επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται. Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.

Έκπτωση δαπάνης ταξιδίου

Προκειμένου να εκπίπτει η δαπάνη που αφορά κάποιο ταξίδι θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η δαπάνη ήταν πράγματι επαγγελματική και διενεργήθηκε προς το συμφέρον της επιχείρησης (λ.χ. σύναψη σύμβασης, ηλεκτρονική αλληλογραφία με τυχόν προγραμματισμένες συναντήσεις με επιχειρήσεις του κλάδου, επίσκεψη σε έκθεση προϊόντων κ.ο.κ.). Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί το ταξίδι όχι επαγγελματικό, αλλά προσωπικό-αναψυχής και ως εκ τούτου η δαπάνη να μην αναγνωριστεί ως εκπεστέα (βλ. ΔΕΔ 3557/2019 και ΔΕΔ 826/2019).

Δημοφιλή Ερωτήματα

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα