Αποφάσεις για την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων

Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 16:12
UPD:17:12

Από αριστερά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Χάρης Κοκκώσης, η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας.

Συνεδρίασε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλη Μαγγίνα και της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων, τα οποία διαχειρίζεται η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Η Διυπουργική Επιτροπή έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Τη μακροχρόνια εκμίσθωση της επιχειρηματικής μονάδας «ΓΚΟΛΦ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ», κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου γηπέδου γκολφ, καθώς και την ανάπτυξη τουριστικών και λοιπών υποστηρικτικών υποδομών και εκμεταλλεύσεων υψηλών προδιαγραφών.

2. Τη μακροχρόνια εκμίσθωση της επιχειρηματικής μονάδας «ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ», κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση ξενοδοχειακών έργων και λοιπών τουριστικών υποδομών.

3. Τη μακροχρόνια εκμίσθωση των ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ ΒΥΤΙΝΑΣ νομού Αρκαδίας και ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ νομού Μαγνησίας, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

4. Τη διάθεση, με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Α.Ε.», θυγατρικής εταιρίας της ΕΤΑ.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση, η Διυπουργική Επιτροπή ενημερώθηκε για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της ΜΑΡΙΝΑΣ ΦΑΛΗΡΟΥ και ενέκρινε τις διαδικασίες που προτάθηκαν από την ΕΤΑ για την αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακοί ξενώνες, ιαματικές πηγές, τουριστικά κτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, κ.α.

«Με τις σημερινές αποφάσεις προωθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. «Όπως ξέρετε, η ΕΤΑ, είχε για πολλά χρόνια, λόγω των καθυστερήσεων κατά το παρελθόν, προβλήματα στην αξιοποίηση των ακινήτων της. Τα προβλήματα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και της Υπουργού κ. Πετραλιά και πια μπορούμε και προχωρούμε γρήγορα τις διαδικασίες αυτές», πρόσθεσε.

«Η σημερινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι στρατηγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών της χώρας», δήλωσε ο κ. Σιούφας. «Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας και με τις σημερινές αποφάσεις, αργούσες υποδομές του τουρισμού, που ανήκουν στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, οδηγούνται σε συστηματική αξιοποίηση, η οποία θα φέρει περισσότερη ανάπτυξη, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγγίνα, με τις σημερινές αποφάσεις «δημιουργείται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Έτσι, στο πλαίσιο κεντρικής πολιτικής, αυξάνεται η απασχόληση, μειώνεται η ανεργία και βεβαίως ενισχύεται η κοινωνική συνοχή».

«Χρονιά απογείωσης του ελληνικού τουρισμού το 2007»

«Η σημερινή απόφαση συμπίπτει με μια εξαιρετική συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε η κ. Πετραλιά. Ο ελληνικός τουρισμός, πρόσθεσε, έκανε το μεγάλο του ρεκόρ το 2006 με 15,7 εκατομμύρια τουρίστες και με μία αύξηση του συναλλάγματος - του καθαρά τουριστικού - που έφτασε στα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι ο τουρισμός δίνει στην εθνική οικονομία 1,2 δις ευρώ το μήνα.

«Θεωρώ ότι το 2007 θα είναι η χρονιά που απογειώνεται ο ελληνικός τουρισμός. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε μια αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης περίπου του 10% στις αφίξεις και του 9% στο τουριστικό συνάλλαγμα μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, που σημαίνει ότι θα υπερβούμε τα 16,5 εκατομμύρια επισκεπτών στην χώρα μας», πρόσθεσε η κ. Πετραλιά.

Αντιδράσεις

Για ταχύτατη εξέλιξη ενός σχεδίου με τον κωδικό «Πωλείται, παραδίδεται και ιδιωτικοποιείται η Ελλάδα» έκανε λόγο ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για επικίνδυνο συνολικό σχεδιασμό, τον οποίο ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Μια χώρα που πωλεί και παραδίδει στην ιδιωτική κερδοσκοπία ό,τι έχει και δεν έχει, υποθηκεύει το μέλλον της και την ίδια την υπόστασή της» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΝ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα