Η ευφορία για τα εμβόλια ξεπερνά τη θλίψη της πανδημίας

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 15:07
UPD:15:15
REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Πότε και πώς θα εξομαλυνθούν οι επιδόσεις των μετοχών μετά το πρωτόγνωρο ράλι των χρηματιστηριακών  αγορών που κορυφώθηκε τον Νοέμβριο; Η προσγείωση θα είναι ομαλή ή απότομη; Υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου; Στρατηγικοί επενδυτές με χρόνια εμπειρίας στον κόσμο των μετοχών παραδέχονται πως δεν έχουν ξανασυναντήσει μια τόσο ξέφρενη άνοδο που, μάλιστα, αναμένεται να παραταθεί μέσα στο 2021.

Οι μεταβλητές που υποκινούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους δείκτες S&P 500 ή Nasdaq είναι ποικίλες και οι περισσότερες συνδέονται με τις βίαιες μεταβολές που προκλήθηκαν στην ανθρωπότητα και συνακολούθα στην παγκόσμια οικονομία από αυτήν την ανεπανάληπτη πανδημική κρίση στη μεταπολεμική περίοδο.

Κεντρικό ρόλο παίζουν τα υποψήφια εμβόλια που υπόσχονται την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα, την αναγέννηση του κλάδου των υπηρεσιών, των αεροπορικών εταιρειών, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Υπό μια έννοια, το ράλι αυτό αιτιολογείται διότι όταν ανοίγεται ο ορίζοντας για την απαλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας από μια τόσο βαθιά ύφεση τότε εύλογο είναι να δημιουργείται υπερβολικός ενθουσιασμός.

Συν τοις άλλοις, οι αποτιμήσεις των κυκλικών μετοχών είναι τόσο ελκυστικές από την πτώση των προηγούμενων μηνών. Δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters κάνει λόγο για άνοδο 60% του δείκτη Europe Stoxx 600 μέχρι τα τέλη του 2021 από το χαμηλό των 268 μονάδων τον Μάρτιο, όταν χτύπησε το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19. Αναλόγως, ο Dax στη Φρανκφούρτη εκτιμάται από 26 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πως θα αναρριχηθεί πάνω από 10% από τα τέλη Νοεμβρίου έως τα τέλη του 2021.

Πρώτη φάση της ανόδου: τεχνολογία στο επίκεντρο

Από την περασμένη άνοιξη μέχρι και τον Οκτώβριο, οι τεχνολογικές μετοχές κυρίως  πρωταγωνίστησαν στα κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών, με κολοσσούς όπως η Apple, Amazon, Alphabet ή Facebook να καταλαμβάνουν έως και  το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500.  Το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ψηφιακή τεχνολογία και οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών αναπλήρωσαν έως έναν βαθμό το κενό που δημιουργήθηκε από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές.

Οπότε η μεγάλη ρευστότητα που δημιουργήθηκε από τα προγράμματα στήριξης των κεντρικών τραπεζών στις ισχυρότερες αγορές του ανεπτυγμένου κόσμου κατευθύνθηκαν εκεί. Σύμφωνα με το Bloomberg, τις μεγαλύτερες αποδόσεις στον πανευρωπαϊκό δείκτη Europe Stoxx 600 εμφάνισαν μετοχές σαν αυτήν της ψηφιακής υπηρεσίας αυτόματης ενημέρωσης Sinch AΒ, και της HelloFresh καθώς οι πωλήσεις της διπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία από την εκτόξευση της ζήτησης για ετοιμοπαράδοτα γεύματα.

Μεγάλα κέρδη καταγράφηκαν, επίσης, στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς η οικονομική κρίση του SARA-CoV-2 ενέτεινε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και έτσι την κερδοφορία των πετρελαϊκών, δημιουργώντας στη συνείδηση των επενδυτών τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίσπευση της «πράσινης μετάλλαξης» της οικονομίας.

Η ανάρρωση δε της κινεζικής οικονομίας τόνωσε το κλίμα στην παγκόσμια μεταποίηση, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι τιμές των βασικών μετάλλων. Παράλληλο ράλι εξελίσσεται στα χρηματιστήρια μετάλλων λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της Κίνας, με την τιμή του χαλκού και των σιδηρομεταλλευμάτων να φθάνουν στο υψηλό επταετίας.

Νοέμβριος: κομβικός μήνας για τις προσδοκίες των επενδυτών

Η ψαλίδα μεταξύ της εξαιρετικά ανησυχητικής κατάστασης στην πραγματική οικονομία και των μεγάλων χρηματιστηριακών κερδών άνοιξε αυτό το φθινόπωρο, ειδικότερα τον Νοέμβριο. Αρχικά τα σημάδια από τους νέους περιορισμούς, κυρίως, των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων άρχισαν να γίνονται αισθητά υπό τη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε διπλή ύφεση εντός Ευρωζώνης.

Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατούσε αρχές Νοεμβρίου και στη Wall Street καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητούσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Όσο σκοτείνιαζε το επενδυτικό κλίμα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού  ανακοινώθηκαν τρία υποψήφια εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καταλυτική ημερομηνία η 9η Νοεμβρίου όπου οι Pfizer-BioNTech έκαναν την πρώτη ανακοίνωση. Ακολούθησαν οι Moderna και η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων έλαβαν χώρα μαζί με την κατοχύρωση της εκλογικής νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, δημιουργώντας την προσδοκία για μια εξομάλυνση του κλίματος στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους, δηλαδή την Κίνα και την Ε.Ε, αλλά και τη γενναιόδωρη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή η ευφορία οδήγησε το δολάριο στο χαμηλό των τελευταίων δυόμισι ετών καθώς οι επενδυτές νιώθουν ασφαλείς για να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Εκεί σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μηνιαίες  εισροές σε μετοχές και ομόλογα στην ιστορία, φθάνοντας τα 39,8 και τα 36,7 δις δολάρια, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All World, ο οποίος ενσωματώνει μετοχές των ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, έφθασε σε νέο ρεκόρ. Aκόμη και το Bitcoin ξεπέρασε τα 19.500 δολάρια.

«Το σενάριο αναβίωσης της ανάπτυξης και των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκει σύμφωνους τους επενδυτές», δηλώνει ο Ντέιβιντ Ρίλεϊ, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, στους Financial Times. Βέβαια, ο ίδιος και άλλοι που λαμβάνουν αποφάσεις σε όλο το εύρος των αγορών τονίζουν πως εξακολουθούν να εγκυμονούν κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος είναι ενδεχόμενα εμπόδια ή καθυστερήσεις στον εμβολιασμό στις αρχές του επόμενου έτους, διακυβεύοντας την επαναφορά της οικονομίας στους ρυθμούς που ίσχυαν τέλη του 2019. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν οι αγορές όντως προτρέχουν των εξελίξεων ή απλά είναι υπερβολικά αισιόδοξες όσο ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτήν την πανδημία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα