Σ/ν για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2007 14:36
UPD:16:18

Ολοκληρώθηκε η εκπόνηση του Σχεδίου Νόμου για την «Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων», το οποίο τίθεται σε τελική διαβούλευση μέχρι τις 31/8/2007, πριν από την τελική προώθησή του προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Αναστάσιος Νεράντζης και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, το νομοσχέδιο «συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ελλιπή οργάνωση του χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα και τα κενά ή ασάφειες του ν. 2545/97 όπως αυτά εκδηλώνονταν με τις συνεχείς προσφυγές σε νομικές γνωμοδοτήσεις, τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, την απουσία ουσιαστικών μηχανισμών διαχείρισης των ΒΕΠΕ μετά την ολοκλήρωση των έργων, την μονομερή επικέντρωση στη μεταποίηση και την απουσία κινήτρων για ενασχόληση με την ίδρυση ΒΕΠΕ».

Για τη διαμόρφωση του Νέου Νομοσχεδίου λήφθηκαν τα υπόψη:

1. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 254/97 ως τροποποιήθηκε και ισχύει ΠΔ & ΥΑ που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του).

2. Η εμπειρία από την εφαρμογή του και οι τάσεις που ισχύουν στην Ε.Ε και διεθνώς.

3. Οι Συναφείς Νόμοι και τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το επιχειρηματικό χωροταξικό σχεδιασμό.

4. Η σύγχρονη σκοπιμότητα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο σε θέματα μεταποίησης αλλά και σε τομείς των υπηρεσιών.

5. Οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων (Νομαρχιών, Δήμων, Επιμελητηρίων, Δημόσιων Υπηρεσιών, Επιχειρήσεων κλπ) όπως μέχρι τώρα έχουν εκφρασθεί.

Oι στόχοι

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, βασικός πολιτικός στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η διευκόλυνση της ευρύτερης επιχειρηματικής δράσης με ταυτόχρονη αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή η προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Επιμέρους στόχους αποτελούν :

• Η διεύρυνση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη διαφόρων τύπου επιχειρηματικών πάρκων για όλες τις μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας και από πολλούς φορείς: κατασκευαστικές εταιρείες, τράπεζες, όμιλοι επιχειρήσεων κλπ.

• Η προσέλκυση επιχειρηματικών σχεδίων για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων και υποδομών που θα επιδοτούνται μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και των επιχειρηματικών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2007-13.

• Η παροχή μιας ολοκληρωμένης σειράς από πλεονεκτήματα και διευκολύνσεις στους δυνητικούς επενδυτές (λιγότερες άδειες, επιχορηγήσεις κλπ).

• Η βελτίωση, επέκταση και εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών υποδομών.

• Η απλοποίηση των διαδικασιών σε όλες τις φάσεις ίδρυσης ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, με παράλληλη μείωση του απαιτούμενου χρόνου μέσω της θέσπισης υπηρεσιών μίας στάσης,

• Η διεύρυνση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων που μπορούν να εγκαθίστανται εντός Επιχειρηματικού Πάρκου με έμφαση σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να προωθηθεί η σύνδεση παραγωγής και έρευνας που θα δώσει ώθηση και στην καινοτομία,

• Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε Επιχειρηματικό Πάρκο,

• Η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας κοινών υποδομών προστασίας περιβάλλοντος, κοινών συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης που λόγω της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας επιτυγχάνονται με χαμηλότερο κόστος και ελέγχονται ευκολότερα, μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου των επιχειρήσεων από το φορέα διαχείρισης και τέλος λόγω της αποφυγής των προβλημάτων που θα δημιουργούσε η σύγκρουση μη συμβατών χρήσεων,

• Η διεύρυνση των τύπων των οργανωμένων χώρων προς τις επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα κατάλληλων χώρων εγκατάστασης και όπου υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν,

• Η προώθηση της ανάπτυξης συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των επιχειρήσεων των Επιχειρηματικών Πάρκων,

• Η περιβαλλοντική και οργανωτική εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων,

• Η καθιέρωση διαδικασιών διοίκησης και διαχείρισης των Επιχειρηματικών Πάρκων, μετά την ολοκλήρωση των έργων,

• Η ρύθμιση θεμάτων συνέχισης της λειτουργίας οργανωμένων με το προϊσχύον θεσμικό πλαίσιο χώρων.

Βασικά σημεία και οι μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου

• Καθιερώνεται ξεκάθαρη ορολογία που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις και ταιριάζει στις σημερινές ανάγκες. Καθιερώνεται σαν όρος και σαν έννοια το Επιχειρηματικό Πάρκο αντί της Βιομηχανικής Περιοχής ή του Βιοτεχνικού Πάρκου αντανακλώντας τη μετακίνηση από τα στενότερα όρια της μεταποίησης σε ευρύτερες επιχειρηματικές δομές. Εισάγονται οι όροι ανάπτυξη και εκμετάλλευση Επιχειρηματικά Πάρκα, ξεκαθαρίζουν οι όροι διοίκηση και διαχείριση, αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων.

• Η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου παίρνει το χαρακτήρα επενδυτικού σχεδίου, με αυξημένα όμως κοινωνικά οφέλη, άρα και με αυξημένη ενίσχυση και προστασία από τους κρατικούς πόρους και θεσμούς.

• Προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Ε.Π.), των ΟΤΑ, νομαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή επιμελητηρίων καθώς και ενώσεων, συνδέσμων ή κοινοπραξιών αυτών.

• Απλοποιείται η διαδικασία των εγκρίσεων αλλά και η παρακολούθηση των έργων. Στη διαδικασία βεβαίως μετέχουν και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς όμως μέριμνα ή όχληση του επενδυτή. Η αρχή των υπηρεσιών μιας στάσης εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδότησης. Επίσης, καταργούνται διαδικασίες που καθιστούσαν ανενεργό το νόμο 2545/1997 και η πείρα απέδειξε ότι είναι ανεφάρμοστες, όπως η οργάνωση πάρκων επί γης που δεν ανήκει στον επενδυτή, η σύσταση μόνο ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων, κλπ. Διευκολύνεται παράλληλα ο επενδυτής, ώστε σταδιακά και αφού εξασφαλίζει κάποιες προϋποθέσεις, να προβαίνει σε δαπάνες για μελέτες και έργα.

• Απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό η διαδικασία και οι άδειες για εγκατάσταση επιχειρήσεων εντός Επιχειρηματικού Πάρκου, ώστε να γίνει πράξη το αίτημα για ελεύθερη επιχειρηματική δράση μέσα σε καθορισμένα πλαίσια. Ενδεικτικά εντός Επιχειρηματικού Πάρκου δεν απαιτείται Προκαταρτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, άδεια εγκατάστασης, άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για τη χαμηλή όχληση, που περιλαμβάνει το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων συγχωνεύεται με την άδεια λειτουργίας, ενώ για τα επαγγελματικά εργαστήρια προβλέπεται ότι δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια. Αντίθετα δυσχεραίνεται η εγκατάσταση μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης εκτός Επιχειρηματικού Πάρκου, ή άλλων οργανωμένων χώρων υποδοχής επιχειρήσεων.

• Ενισχύεται η διοίκηση - διαχείριση Επιχειρηματικού Πάρκου, που προικίζεται με σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες. Ουσιαστικά θα πρόκειται για αυτοδιαχείριση του Πάρκου μέσα σε συγκεκριμένα όμως πλαίσια, ώστε η απαλλαγή από άδειες και εγκρίσεις να συμβαδίσει με πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

• Προβλέπεται διαδικασία αναγκαστικής μεταβίβασης της διαχείρισης των κοινοχρήστων, αλλά και των κοινωφελών υποδομών στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Προβλέπεται η μεταβίβαση μέρους των δημοτικών τελών στα έσοδα για τη διαχείριση των Επιχειρηματικών Πάρκων. Η προτεινόμενη ρύθμιση διαχείρισης οργανωμένων χώρων υποδοχής βιομηχανικών - επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συγκερασμού αντιτιθέμενων απόψεων και συμφερόντων, είναι δίκαιη και λειτουργική.

• Ενθαρρύνεται με κατάλληλα κίνητρα η εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε Επιχειρηματικό Πάρκο.

• Για τις εξωτερικές υποδομές αφενός προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη στη μελέτη βιωσιμότητας ως κόστος και αφετέρου προβλέπεται ο τρόπος υλοποίησής τους από τους αρμόδιους φορείς.

• Για τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις προβλέπεται ειδική διαδικασία περιβαλλοντικής εξυγίανσης, με δίκαιο επιμερισμό του κόστους, ώστε να αναβαθμίζονται οι υποδομές χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να τηρείται η γενική αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου και να οργανωθεί ο χώρος τους ως Επιχειρηματικό Πάρκο, με την ευνοϊκή ρύθμιση ότι λαμβάνονται υπόψη η υφιστάμενη κτιριακή δόμηση και οι συναφείς πολεοδομικές συνθήκες. Παρέχεται, με τον τρόπο αυτόν, η ευκαιρία στις περιοχές αυτές να οργανωθούν με σεβασμό στο περιβάλλον, να εκσυγχρονισθούν και να λειτουργήσουν οι ήδη εγκατεστημένες μονάδες με τις κατάλληλες υποδομές αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά, ώστε να δοθεί διέξοδος στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα να προωθηθεί η επιχειρηματικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

• Θεσπίζονται και πολεοδομικά πλεονεκτήματα για περιοχές που θα υποστούν περιβαλλοντική εξυγίανση.

• Προβλέπονται επιχορηγήσεις για τη δημιουργία υποδομών σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

• Θεσπίζονται κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των όρων του κανονισμού λειτουργίας του Επιχειρηματικά Πάρκα.

• Προβλέπεται μεταβατική περίοδος ένταξης στο νέο θεσμικό πλαίσιο, των Βιομηχανικών Περιοχών που έχουν οργανωθεί στα πλαίσια του ν. 2545/1997 και του ν. 4458/1965.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα