Περιορισμένης εμβέλειας παρέμβαση χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) το σχέδιο νόμου για την «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα πιο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την πάταξη του φαινομένου.
Στο κείμενο της πρότασης της Εκτελεστικής Επιτροπής προς την Ολομέλεια της Ο.Κ.Ε. αναφέρεται ότι στη χώρα μας υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και οι προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για τον περιορισμό της δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι χρειάζεται μία δέσμη νομοθετικών μέτρων, πολιτικών και διοικητικών πρακτικών που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
α) Παρέμβαση στην αγορά εργασίας με περιορισμό του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.
β) Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενσωμάτωση των απολύτως απαραίτητων διατάξεων τους σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.
γ) Σταθερό φορολογικό σύστημα με πολυετή χρονικό ορίζοντα εφαρμογής ώστε να μπορεί να γίνει σωστός προγραμματισμός.
δ) Ειδικές πολιτικές για τους τομείς όπου παρατηρείται εκτεταμένο λαθρεμπόριο.
ε) Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και των φόρων μικρής απόδοσης (όσων τουλάχιστον δεν έχουν κάποιο κοινωνικό χαρακτήρα).
στ) Καταγραφή των συναλλαγών μέσα από ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα (με αποκλειστικό σημείο αναφοράς τον ΑΦΜ του κάθε συναλλασσομένου) ώστε να είναι δυνατή η άμεση και πλήρης διασταύρωση των στοιχείων.
ζ) Αποτελεσματικός έλεγχος των δραστηριοτήτων των εξωχώριων εταιριών.
η) Δραστική μείωση των περιθωρίων που έχουν οι ελεγκτικές αρχές για προσδιορισμό κατά την κρίση τους της φορολογητέας ύλης και εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ ελεγκτικών αρχών και ελεγχομένων.
θ) Επιπλέον στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό που θα έχει την αναγκαία κατάρτιση και εμπειρία, και θα αξιολογείται αξιοκρατικά για το έργο του.
ι) Έμφαση στον έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων με διενέργεια ελέγχων στους τόπους διακίνησης, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδος.
Επί των συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, η ΟΚΕ εκτιμά ότι:
α. Το δημιουργούμενο Εθνικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής (άρθρα 1-3) θα είναι αποτελεσματικό εφόσον διασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητά του και η επαρκής επιστημονική στήριξή του και προς το σκοπό αυτό διατυπώνονται προτάσεις στις κατ’ άρθρον παρατηρήσεις.
β. Ως προς τα κίνητρα για την εθελοντική συμμόρφωση (άρθρο 4), αυτά μπορούν να διευκολύνουν πράγματι ορισμένους φορολογούμενους, αλλά δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθεί η έκταση εφαρμογής τους στην πράξη.
γ. Σε σχέση με την καταγγελία φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς (άρθρα 6 & 7), η ΟΚΕ τονίζει ότι η διάταξη αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα: τον εύλογο φόβο που διακατέχει ένα φορολογούμενο για τις επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον η από μέρους του καταγγελία εκβιασμού του. Ειδικά για την επί διετία απαλλαγή από κάθε έλεγχο εκφράζεται μία ανησυχία για την πιθανότητα καταστρατήγησης του μέτρου.
δ. Οι εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογουμένου (άρθρο 8) με βάση αποδείξεις λιανικής πώλησης είναι ένα χρήσιμο μέτρο.
Πηγή ΑΠΕ