Εγκρίθηκε το ν/σ για την αξιοποίηση των πόρων του Δ' ΚΠΣ

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2007 13:55
UPD:14:11

Το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που αφορά την αξιοποίηση και κατανομή των πόρων του Δ’ ΚΠΣ, ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013., κάνοντας παράλληλα λόγο για πολύ μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα.

«Με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς έχουμε λαμβάνειν από την Κοινότητα για την επόμενη περίοδο ένα ποσό που σε σημερινές τιμές προσεγγίζει τα 24,5 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ίσως η τελευταία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για την αξιοποίηση τέτοιων πόρων και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Έχουμε μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος και το Σχέδιο Νόμου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή προβλέπει ένα πολύ απλούστερο σύστημα: Προβλέπει λιγότερα προγράμματα-οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά - και προβλέπει λιγότερους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων. Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη», τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης και επανέλαβε ότι το 80% των πόρων θα δοθεί στην περιφέρεια.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή χάρη στο οποίο –όπως σημείωσε ο υπουργός- θα εξοικονομηθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος.

Εξάλλου στην τελική ευθεία εισέρχονται το θέμα της κατώτατης εθνικής σύνταξης και το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή).

«Έχουμε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες εν εξελίξει αυτή τη στιγμή», τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης. «Η μια είναι το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της χώρας. Η δεύτερη είναι το Σχέδιο Νόμου για τη φοροδιαφυγή που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο με δίκαιο τρόπο θα βοηθήσει στο να έχουμε τους πόρους που χρειάζεται για τη λειτουργία του το κοινωνικό κράτος. Και, τέλος, έχουμε και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας που είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο θέμα των πυρκαγιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Κυβερνητικής, τόνισε πως «όταν τελειώσει η δραματική κατάσταση που ταλανίζει τη χώρα, θα κάνουμε ταμείο για να δούμε τι θα ζητήσουμε από την Ε.Ε.».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα