Ολο το σχέδιο νόμου για τις συντάξεις του Δημοσίου

Κατατέθηκε στη Βουλή
Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2007 17:55
UPD:18:02

Κατατέθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη στη Βουλή προς ψήφιση, το Σχέδιο Νόμου «Αύξηση Συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις».

Οι διατάξεις του Σχεδίου Νόμου αφορούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Χορηγείται στον επιζώντα σύζυγο -συνταξιούχο του Δημοσίου και μέρος της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου συνταξιούχου, επίσης, του Δημοσίου. Το ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα καταβάλλεται στο ακέραιο και ποια μειωμένη. Έως σήμερα ο επιζών σύζυγος δεν είχε το δικαίωμα να του χορηγηθεί και η σύνταξη του αποβιώσαντος, εφόσον λάμβανε δική του σύνταξη από το Δημόσιο. Με το Σχέδιο Νόμου ικανοποιείται ένα, από πολλών ετών, αίτημα των συνταξιούχων και των οργανώσεών τους.

- Τροποποιούνται οι διατάξεις που διέπουν τις συντάξεις λογοτεχνών-καλλιτεχνών και ειδικότερα:

α) Δεν απαιτείται να έχει ο καλλιτέχνης ασφάλεια σχετική με το επάγγελμά του καθώς και εισόδημα από την ιδιότητα αυτή.

β) Το πλαφόν εισοδήματος, με βάση το οποίο ο καλλιτέχνης δικαιούται σύνταξη, αυξάνεται από 16.350 ευρώ σε 25.000 ευρώ το χρόνο.

γ) Παρέχεται η δυνατότητα, εάν παίρνει και άλλη σύνταξη, να του καταβληθεί και σύνταξη του καλλιτέχνη που θα ανέρχεται στο 50% του 1ο Μ.Κ. της ΠΕ κατηγορίας (σήμερα 772 ευρώ). Με την προϋπόθεση, ότι το άθροισμα των δύο συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τη σύνταξη που αντιστοιχεί στο 1ο Μ.Κ. της ΠΕ κατηγορίας (σήμερα 1.235 ευρώ). Με τις ισχύουσες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα επιλογής της μιας ή της άλλης.

- Στις άγαμες θυγατέρες θανόντος συνταξιούχου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος από τη σύνταξή του (μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας) και των οποίων περιορίζεται η σύνταξη στο ½ επειδή έχουν και άλλα εισοδήματα, παρέχεται η δυνατότητα να αναστέλλουν το μερίδιό τους προς όφελος των λοιπών συνδικαιούχων προσώπων. Με τον τρόπο αυτό όλη η σύνταξη παραμένει στην οικογένεια και κυρίως στη χήρα, ενώ, έως σήμερα χανόταν το μερίδιο αυτό.

- Χορηγείται πλήρες μέρισμα από το ΜΤΠΥ σε όσους λαμβάνουν πλήρη σύνταξη από το Δημόσιο στα 15 χρόνια (τυφλοί παραπληγικοί κ.λπ.) ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης. Η προκαλούμενη δαπάνη εις βάρος του ΜΤΠΥ καταβάλλεται από το Δημόσιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα