Επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις

Δύσκολα θα απομακρυνθεί ο εφιάλτης της κρίσης στην πιστωτική αγορά
Σάββατο, 04 Αυγούστου 2007 00:01

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΑΝ οι απώλειες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς η ευφορία που δημιούργησε αρχικά ο χείμαρρος των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων δεν ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να αντισταθμίσει τους φόβους ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ θα εξαπλωθεί και στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας έχει υποχωρήσει 0,2%, διευρύνοντας τις απώλειες της τάξης του 5,1% της περασμένης εβδομάδας. Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν σε όλες τις χρηματαγορές της Δυτικής Ευρώπης, εξαιρουμένου του Λουξεμβούργου.

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δύσκολα θα απομακρυνθεί ο εφιάλτης της κρίσης που ενέσκηψε στη στεγαστική και στην πιστωτική αγορά των ΗΠΑ. Χθες, η American Home Mortgage Investment ανακοίνωσε ότι θα «βάλει λουκέτο», καθώς ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων της αυξήθηκε σημαντικά.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 1,21%, στις 6.224,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε τελικά στις 5.597,89 μονάδες, μειωμένος κατά 1,48%, και στη Φραγκφούρτη ο DAX στις 7.435,67μονάδες, με πτώση 1,31%.

Οι φόβοι ότι η πιστωτική κρίση που πλήττει την αγορά των ΗΠΑ δεν θα αφήσει αλώβητη την Ευρώπη γίνονται πραγματικότητα. Η Union Investment, η τρίτη μεγαλύτερη γερμανική διαχειρίστρια αμοιβαίων κεφαλαίων, προέβη σε διακοπή της λειτουργίας του ABS-Invest Fund αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, καθώς οι πελάτες της απέσυραν τον προηγούμενο μήνα 100 εκατ. ευρώ.

Το δυσμενές κλίμα επιδείνωσε η είδηση ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε τον Ιούλιο λιγότερες του προσδοκώμενου θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Οι Bayerische Motoren Werke (ΒΜW) και η Royal Philips Electronics ηγήθηκαν των ρευστοποιήσεων στην ομάδα των εταιρειών που πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των πωλήσεων της στις ΗΠΑ. Εντονες πιέσεις δέχθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Europe Stoxx Oil & Gas να υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών και τις Total και BP να ηγούνται των ρευστοποιήσεων, καθώς η Citigroup υποβάθμισε τη σύστασή της για τον πετρελαϊκό κλάδο.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα