Talk of the market: Αβεβαιότητες, από τις νυχτερίδες στα μινκ

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 11:17
UPD:11:20

Αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο οι 660 μονάδεςΑν και καλλιεργείται κλίμα αλλαγής τάσης, μετά την πτώση που οδήγησε την αγορά στις 550 μονάδες, ως συνέπεια των προβλέψεων για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υπάρχουν αβεβαιότητες κι ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. 

Είναι ενδεικτικό ότι αποδυναμώνουν τις προσδοκίες για ασφαλές εμβόλιο κατά του Covid-19 οι πρόσφατες επιστημονικές αναφορές για αμφίδρομη μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Μετά την μόλυνση νυχτερίδων και παγκολίνων έχουμε επιδημικές εκρήξεις σε εκτροφεία βιζόν, γεγονός που αναδύει αβεβαιότητες για τις εν εξελίξει δοκιμές εμβολίου. Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα.

Στη χώρα μας, οι αριθμοί αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας συγκλονίζουν, με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να οδηγεί το σύνολο κοντά στα 47.000, τους θανάτους να πλησιάζουν τους 700, το ΕΣΥ να κλονίζεται και τα μέτρα να μην αποδίδουν προς το παρόν - αναμενόμενο μεν οδυνηρό δε.

Με βάση τα νέα αυστηρότερα μέτρα, μέχρι τις 8.30 θα λειτουργούν καθημερινά τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων ενώ ειδικά για την Κυριακή 15 Νοεμβρίου αναστέλλεται η λειτουργία κάθε εμπορικού καταστήματος που λειτουργεί. Επίσης αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΤΕΟ και οι μετακινήσεις πολιτών επιτρέπονται υπό όρους από 5.00 έως 21.00. 

Σε αυτό το περιβάλλον αγωνιούν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

Επανέρχεται, με ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, το μέτρο της αναστολής 75 ημερών για τις επιταγές ενώ αναστελλονται και οι πλειστηριασμοί.

Συνολικά οκτώ κατασκευαστικές εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, 39MW και 11ΜW αντίστοιχα. Στον διαγωνισμό που διενεργεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκδήλωσαν ενδιαφέρον Τέρνα, Άκτωρ, Avax, Μέτκα, Intrakat, Voltalia Greece, Dongfang και Sunel.

Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest φέρεται να εξασφάλισε τις προϋποθέσεις για να καταστεί στρατηγικός μέτοχος του ομίλου Ελλάκτωρ. Σήμερα ελέγχει 5,43% και θα ενεργοποιήσει την option που έχει για το 12,5% που ανήκει στον Λ.Μπόμπολα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω της οποίας η Reggeborgh Invest θα αποκτήσει ποσοστό έως 30%. 

Η Viohalco γνωστοποίησε ότι η θυγατρική της Cenergy Holdings SA βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις αρχικού σταδίου με τον όμιλο Nexans με στόχο τη σύμπραξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καλωδίων. Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Viohalco και της Cenergy αναστάλη για μια ημέρα χθες.

Στο πλαίσιο του στρατηγικού του ρόλου ως Εθνικός Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς ο ΑΔΜΗΕ, πέρα από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης που καταρτίζει σε ετήσια βάση, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ έως το 2030, προτείνει να αναλάβει ενεργό ρόλο και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα με την εκπόνηση στρατηγικών μελετών για την ανάπτυξη των offshore και στη συνέχεια να διενεργείται ανοιχτός διαγωνισμός με τη μορφή ανταγωνιστικής διαδικασίας με κριτήριο την τιμή αποζημίωσης της ενέργειας. Η πρόταση σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννη Μάργαρη, στο “Renewables & Storage Forum”, είναι ο ΑΔΜΗΕ να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την αδειοδότηση των έργων σύνδεσης των πάρκων.

Η ΕΕΤΤ ενέκρινε τη γνωστοποίηση συγκέντρωσης των Vodafone και WIND, σύμφωνα με την οποία οι δυο εταιρείες διαχωρίζουν τους κλάδους των παθητικών υποδομών τους και τους εισφέρουν σε μια νέα εταιρεία, υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Vodafone, η οποία θα τους διαχειρίζεται προσφέροντας σχετικές υπηρεσίες, βάσει μίσθωσης. 

Εγκρίθηκε έργο 43 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη υποδομών στο αεροδρόμιο Πάρου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέο terminal, φυλάκια ασφαλείας, μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, νέο πύργο ελέγχου και καταστήματα αφορολόγητων ειδών και εστίασης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα